Home » Știință » Cercetătorii, alarmați după ce au testat caviarul și icrele vândute în România, Bulgaria, Serbia și Ucraina

Cercetătorii, alarmați după ce au testat caviarul și icrele vândute în România, Bulgaria, Serbia și Ucraina

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.11.2023

Noi cercetări arată că jumătate din caviarul vândut în Europa este ilegal și s-ar putea să nu fie chiar deloc caviar.

Un nou studiu publicat în jurnalul Current Biology a avut în vedere aproape 150 de mostre de caviar și carne de sturion din comerț din patru țări europene: România, Bulgaria, Serbia și Ucraina.

Cercetătorii au descoperit că o parte din mostre nu conțineau nicio urmă de sturion, iar asta înseamnă că, așa cum ar spune orice gastronom, tehnic vorbind nu este caviar, ci doar icre.

Sturionii sunt o specie aflată în pericol de dispariție

Problema este legalitatea mostrelor. Sturionii sunt o specie aflată în pericol de dispariție, astfel că doar caviarul de la fermele de sturioni este permis spre vânzare la nivel internațional. Totuși, o cantitate uimitoare de mostre ilegale identificată de cercetători sugerează că eforturile de protejare a speciei de pește sălbatic nu sunt eficiente, potrivit Futurism.

„Rezultatele noastre indică o cerere continuă pentru produsele de sturion sălbatic, ceea ce e alarmant, având în vedere că produsele pun în pericol populațiile de sturion sălbatic”, au scris oamenii de știință.

Găsite doar în Dunăre și Marea Neagră, mai rămân astăzi în Europa doar patru specii de sturioni ce produc caviar, iar toate sunt protejate prin Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Faună și Floră Sălbatică (CITES) din 1998.

„Înșelăciune pe față pentru consumatori”

În ciuda protecției, o analiză ADN a mostrelor a dezvăluit că 21% din caviar provenea de la sturioni sălbatici, ceea ce este ilegal. De asemenea, doar trei mostre (adică 2%) s-au dovedit a fi falsuri, fiind vorba de produse de la alte specii, precum somn și biban.

Totuși, 29% dintre produse au încălcat regulamentele CITES prin faptul că aveau eticheta de caviar cu informații eronate despre speciile și țările de origine, în timp ce 32% erau „înșelăciune pe față pentru consumatori”. În majoritatea cazurilor, asta a însemnat că produsele erau comercializate ca fiind de origine „sălbatică” deși proveneau de la ferme piscicole.

Totul este de fapt un secret cunoscut

Potrivit cercetătorilor, totul este de fapt un secret cunoscut. Iar autoritățile europene nu pot da vina pe braconajul extern pentru că pescuitul ilegal are loc chiar în apele noastre.

„Deși braconajul și comerțul ilegal cu animale sălbatice sunt adesea considerate o problemă în țările în curs de dezvoltare, rezultatele noastre arată că un procent ridicat de produse de sturion braconate provin din UE și statele candidate. Controlul comerțului cu sturion și caviar în UE și statele candidate trebuie îmbunătățit urgent pentru ca populațiile de sturion din Dunăre să aibă un viitor”, au concluzionat autorii studiului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Prin câte capitale europene trece Dunărea?

Test de cultură generală. În ce direcție curge Dunărea?

Morminte din timpul Migrației popoarelor și din Neolitic, găsite lângă Dunăre

Ada Kaleh, insula fortificată de pe Dunăre locuită încă din antichitate

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase