Home » Istorie » Ada Kaleh, insula fortificată de pe Dunăre locuită încă din antichitate

Ada Kaleh, insula fortificată de pe Dunăre locuită încă din antichitate

Ada Kaleh, insula fortificată de pe Dunăre locuită încă din antichitate
Insula fortificată Ada-Kaleh. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.07.2021

Ada Kaleh, cunoscută uneori și ca Insula Carolina sau Insula Orșova Nouă, a fost o insulă fortificată situată pe Dunăre, ajungând în 1970 pe fundul lacului de acumulare de la hidrocentrala Porțile de Fier I.

Insula Ada Kaleh era situată la aproximativ 3 kilometri în aval de Orșova, având o dimensiune de 1,7 kilometri lungime și 500 metri înălțime. Insula avea o populație de aproximativ 600 de turci.

Insula Ada Kaleh era un centru turistic popular mulțumită prețurilor scăzute ale delicateselor turcești, bijuteriilor și pentru tutun. Mai mult, insula Ada Kaleh era renumită pentru trandafirii din care locuitorii produceau ulei și parfum.

GALERIE FOTO

Ada Kaleh a fost locuită încă din antichitate. Prima atestare documentară aparține Cavalerilor Teutoni din date de 22 februarie 1430, vorbindu-se atunci despre fortificațiile bănățene și insula Saan cu 216 de locuitori. Începând cu 1430, insula devine cunoscută ca Ada Kaleh.

O poziție strategică și ocupații succesive

De asemenea, Ada Kaleh a fost foarte importantă în conflictele dintre Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman datorită poziției sale strategice. În anul 1689, armata austriacă a construit o fortăreață pe insulă. În următorii ani, insula Ada Kaleh a fost ocupată succesiv de Austria și Imperiul Otoman. În urma Tratatului de Pace de la Belgrad din 1739, insula Ada Kaleh a revenit Imperiului Otoman, cu întreruperi temporare în favoarea austriecilor între anii 1789 și 1791.

Bazarul de pe insula fortificată Ada-Kaleh. Sursa foto: Profimedia

Însă, fiind exclusă din Congresul de pace de la Berlin din 1878, insula Ada Kaleh a rămas în posesia turcilor. Insula a rămas de facto în administrația austro-ungară până în 1919, atunci când a devenit teritoriu românesc. Apoi, majoritatea populației de pe insulă a rămas de origine turcă.

Ce s-a întâmplat cu locuitorii insulei Ada Kaleh?

Turcia a recunoscut suveranitatea României asupra insulei Ada Kaleh la data de 24 iulie 1923, atunci când a fost semnat Tratatul de la Lausanne.

Înainte ca lacul de acumulare de la Porțile de Fier să fie creat, obiectivele istorice principale de pe insula Ada Kaleh au fost distruse. S-a încercat reconstruirea acestora în aval pe insula Șimian, însă planurile nu s-au finalizat, iar mare parte din locuitori au ales să se mute în alte zone ale României, precum Dobrogea, sau să plece în Turcia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Comori arheologice neprețuite, dezgropate de iepuri pe Insula de Vis

Un sat de poveste din Italia a ieșit din nou la suprafață de pe fundul unui lac

O statuie veche de 1.800 de ani a fost găsită într-un oraș antic din Turcia

Arenă în care aveau loc „spectacole sângeroase cu gladiatori”, descoperită în Turcia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase