Home » Știință » O boală misterioasă a început să afecteze câinii din Statele Unite ale Americii

O boală misterioasă a început să afecteze câinii din Statele Unite ale Americii

Publicat: 01.12.2023

Boala misterioasă care afectează câinii din SUA nu răspunde la antibiotice, afirmă medicii veterinari.

„Nu știm ce o provoacă și nu putem spune cu certitudine cum se transmite. Pur și simplu nu avem suficiente informații în acest moment”, a declarat Lindsey Ganzer, medic veterinar din Colorado (SUA).

Boala misterioasă care afectează câinii este atât de puțin cunoscută încât nici măcar nu are încă un nume. În timp ce oamenii de știință se străduiesc să o înțeleagă, boala s-a răspândit rapid la sute de câini în cel puțin cinci state, printre care Oregon, Colorado și New Hampshire. Departamentul de Agricultură din Oregon spune că a primit peste 200 de rapoarte despre boală începând cu mijlocul lunii august.

Ce este boala misterioasă care afectează câinii din SUA?

Mulți câini infectați rămân cu o boală respiratorie cronică și pneumonie, iar în unele cazuri, cazurile de pneumonie i-au îmbolnăvit grav pe câini în doar 24-36 de ore, conform Asociației Medicale Veterinare Americane.

În cele mai multe cazuri, însă, primul simptom care apare este o tuse care poate dura săptămâni întregi. Alte simptome raportate includ strănutul, secreții nazale și oculare și o stare generală de lentoare, relatează The Associated Press. Unii câini au murit chiar, dar din cauza incertitudinii legate de boală, numărul exact al deceselor este imposibil de determinat, menționează Futurism.

Boala i-a făcut pe mulți proprietari de câini să se simtă neputincioși. Mary Heckemeyer din Colorado, care deține patru câini, a povestit cum câinele ei Husky siberian în vârstă de șase ani numit Thunder a trebuit să-și petreacă două săptămâni cu tratament, costând-o 16.900 de dolari.

La început, Thunder părea să se simtă mai bine. Dar imediat după externare, a trebuit să fie dus la urgențe, unde a murit la scurt timp din cauza problemelor respiratorii cauzate de boală. Cei trei câini rămași ai lui Heckemeyer sunt încă bolnavi.

„Era atât de tânăr. Să se întâmple asta atât de repede… este atât de dificil”, a spus ea.

Ce recomandă medicii veterinari?

David Needle, cercetător veterinar la Laboratorul de Diagnostic Veterinar din New Hampshire, a spus că cercetătorii încă nu au reușit să identifice cauza bolii, dar crede că vom ști „mult mai multe” în trei săptămâni, pe măsură ce laboratorul său colectează mai multe mostre din SUA.

„Nu am găsit virusuri, bacterii sau ciuperci cunoscute care să fie patogeni”, a spus Needle. Un coleg a adăugat că a descoperit o „bacterie ciudată” la 21 dintre cele 30 de animale secvențiate inițial, deși funcția ei este neclară.

Până când se va ști mai mult, medicii veterinari recomandă ținerea câinilor departe de alții și asigurarea că vaccinurile lor sunt la zi.

„Le-aș recomanda cu tărie oamenilor să evite unitățile de îngrijire, petrecerea zilei cu câinele, orice ar implica un număr mare de câini în același spațiu”, a spus Ganzer.

„Știu că va fi dificil în apropierea sărbătorilor, dar încercarea de a găsi pe cineva care să vină acasă și să aibă grijă de câinele tău este o opțiune mai bună”, a încheiat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii, alarmați după ce au testat caviarul și icrele vândute în România, Bulgaria, Serbia și Ucraina

„Seifurile Apocalipsei” care păstrează semințe, amintiri sau bacterii pentru viitorul omenirii

Un parazit existent la pisici afectează persoanele în vârstă

Prima fermă selenară arată că plantele pot crește pe Lună

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase