După o absență de peste 50 de ani, americanii se întorc pe Lună

04 12. 2023, 14:10

This browser does not support the video element.

După mai bine de 50 de ani de la ultima misiune Apollo, Statele Unite ale Americii vor încerca din nou să ajungă pe suprafața Lunii, în ianuarie 2024. Cel puțin asta a anunțat șeful unei companii private ce ar putea fi prima de acest fel care reușește o aselenizare.

Sonda misiunii din cazul de față, numită Peregrine, nu va transporta niciun om la bord. A fost dezvoltată de compania americană Astrobotic, iar directorul executiv John Thornton a transmis că nava spațială va avea la bord instrumente de la NASA pentru studiul mediului selenar în pregătire pentru misiunile Artemis cu echipaj ale agenției spațiale americane.

Cu ceva timp în urmă, NASA a ales să folosească firme americane pentru a trimite experimente științifice și tehnologii pe Lună, programul fiind numit CLPS.

Sonda va coborî pe Lună fără ajutor uman

Contractele cu preț fix ar însemna posibilitatea construirii unei economii selenare, dar și servicii de transport la prețuri mici.

„Una dintre marile provocări este lansarea și aselenizarea la o fracțiune din ce ar fi trebuit să coste. Doar aproape jumătate dintre misiunile care au pornit spre suprafața Lunii au avut succes. Așadar, este cu siguranță o provocare”, a spus Thornton la o conferință cu presa organizată la sediul companiei sale, în Pittsburgh, potrivit ScienceAlert.

Lansarea este programată pentru 24 decembrie din Florida, la bordul unui zbor inaugural pentru o nouă rachetă de la grupul industrial ULA, numită Vulcan Centaur.

Prima companie privată care ajunge pe Lună

Sonda va avea nevoie apoi de câteva zile pentru a ajunge pe orbita Lunii, dar va trebui să aștepte până în 25 ianuarie înainte să încerce aselenizarea, astfel încât condițiile de lumină la destinație să fie optime, potrivit lui Thornton.

Coborârea va fi făcută în mod autonom, fără intervenție umană, dar va fi monitorizată de la centrul de control al companiei.

În primăvara anului 2023, o altă firmă, de data aceasta din Japonia, a încercat să devină prima companie privată care ajunge pe Lună, dar misiunea nu a avut succes, nava spațială prăbușindu-se. Doar patru țări din lume au ajuns pe suprafața satelitului nostru natural: SUA, Rusia, China și, mai recent, India.

„Conducerea NASA este conștientă de riscuri”

În afară de Astrobotic, NASA a mai semnat contracte cu Firefly Aerospace, Draper și Intuitive Machines. Cea din urmă este așteptată să lanseze o misiune la bordul unei rachete SpaceX în ianuarie 2024.

„Conducerea NASA este conștientă de riscuri și a acceptat că unele misiuni ar putea să eșueze. Dar chiar dacă nicio aselenizare nu este reușită, CLPS a avut deja un impact asupra infrastructurii comerciale necesară pentru stabilirea unei economii selenar”, a declarat Chris Culbert, manager al programului CLPS.

Prin programul Artemis, NASA intenționează să dezvolte o bază cu prezență umană pe suprafața Lunii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O priveliște spectaculoasă cu orizontul planetei Marte, surprinsă de o sondă NASA

NASA va cheltui o sumă colosală ca să distrugă Stația Spațială Internațională

De ce a suspendat NASA de URGENȚĂ toate misiunile pe planeta Marte?

Oasele unui „schelet cosmic”, observate în noi imagini de la NASA