Home » Știință » Cum ne spălăm corect? „Regula bunicii” este de aur!

Cum ne spălăm corect? „Regula bunicii” este de aur!

Publicat: 02.11.2023

Un nou studiu a investigat ceea ce echipa numește „Ipoteza bunicii”, sau regula bătrânească de a te spăla, și a arătat că oamenii tind să evite mai multe zone cheie. Ca urmare, microbiomul este mai puțin sănătos.

Cercetătorii de la Institutul de Biologie Computațională al Universității George Washington (SUA) au vrut să investigheze microbiomul pielii, adică comunitatea de microorganisme care trăiesc pe pielea indivizilor sănătoși. Oamenii de știință au dorit în special să se concentreze asupra variațiilor dintre zonele pielii, cum ar fi dintre cele două brațe și pe zonele neglijate, cum ar fi buricul și în spatele urechilor.

Keith Crandall, director al Institutului de Biologie Computațională și profesor de biostatistică și bioinformatică la Universitatea George Washington, a declarat că bunica lui îi spunea mereu regula bătrânească de a te spăla: „freacă după urechi, între degetele de la picioare și în buric”. El a speculat că aceste zone pot adăposti diferite tipuri de bacterii față de alte zone ale corpului, din cauza neglijării din timpul spălării.

Care este „Regula bunicii” și cum ne spălăm?

În cadrul studiului, 129 de studenți absolvenți și de licență au colectat mostre de la gambe și antebrațe, din spatele urechilor, dintre degetele de la picioare și din buric. Acești studenți au fost învățați să ordoneze ADN-ul din aceste mostre de piele, comparând zonele uleioase, neglijate, cu probele prelevate din zone uscate și mai curate.

Desigur, s-a dovedit că bunica lui Crandall și Crandall aveau dreptate: zonele care au fost curățate mai regulat au avut un microbiom mult mai divers, conținând o colecție potențial mai sănătoasă de microbi decât zonele neglijate, subliniază IFLScience.

„Regiunile de piele uscată (antebrațe și gambe) au fost mai uniforme, mai bogate și mai distincte din punct de vedere funcțional decât regiunile sebacee (în spatele urechilor) și umede (buric și între degetele de la picioare)”, a scris echipa în studiu, adăugând că nu au fost găsite diferențe semnificative în funcție de gen, vârstă sau etnie.

„În cadrul regiunilor pielii, diversitatea bacteriană alfa și beta a variat, de asemenea, semnificativ pentru unii dintre anii comparați, sugerând că stabilitatea bacteriană a pielii poate fi dependentă de regiune și de subiect”,  au mai scris oamenii de știință.

Echilibrul fragil al microbiomului pielii

Microbiomul pielii este format din microbi care sunt și de ajutor, și dăunători. Dacă echilibrul se îndreaptă către microbii dăunători, acest lucru poate duce la boli precum eczeme sau acnee, a spus Crandall.

Cu toate acestea, relația dintre sănătatea microbiomului și sănătatea umană încă este un domeniu care trebuie investigat, acest studiu servind ca punct de referință pentru microbiomul sănătos la adulți.

Studiul este publicat în Frontiers in Microbiology.

Vă recomandăm să citiți și:

O parte importantă a corpului nostru trăiește mult timp după ce noi murim

Metoda nașterii fără durere și fără amintiri

Oamenilor le place atât de mult buldogul francez pentru că le amintește de bebeluși

Bebelușii învață să imite pentru că și părinții îi imită pe ei

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase