Home » Știință » Vești proaste! Un studiu a confirmat o legătură între schizofrenie și pisici

Vești proaste! Un studiu a confirmat o legătură între schizofrenie și pisici

Publicat: 12.12.2023

O nouă analiză sugerează că legătura dintre schizofrenie și deținerea de pisici există cu adevărat.

Cercetătorii australieni au efectuat o analiză a 17 studii publicate în ultimii 44 de ani, din 11 țări, acestea incluzând SUA și Marea Britanie.

„Am găsit o asociere între posesia larg definită a pisicilor și o probabilitate crescută de a dezvolta tulburări legate de schizofrenie”, scrie psihiatrul John McGrath și colegii săi, toți de la Queensland Centre for Mental Health Research (Australia).

Când a fost propusă pentru prima dată legătura dintre schizofrenie și deținerea de pisici?

Legătura dintre schizofrenie și deținerea de pisici a fost propusă într-un studiu din 1995.

Cauza sugerată era expunerea la un parazit numit Toxoplasma gondii. Cu toate acestea, cercetările de până acum au furnizat concluzii mixte.

Studiile au constatat că petrecerea timpului cu pisicile în copilărie ar putea face o persoană mai predispusă să dezvolte schizofrenie; totuși, nu toate studiile au găsit o asociere.

Unele leagă, de asemenea, expunerea la pisici de scoruri mai mari pe scări care măsoară trăsături legate de schizofrenie (care afectează gândurile, sentimentele și comportamentele unei persoane) și experiențe asemănătoare psihozei, dar din nou, alte studii nu arată această conexiune. Pentru a obține o imagine mai clară, McGrath și echipa sa spun că este nevoie de o analiză temeinică a tuturor cercetărilor în aceste domenii.

T. gondii este un parazit în mare parte inofensiv care poate fi transmis prin carne insuficient gătită sau apă contaminată.

O mușcătură de la o pisică infectată sau fecalele unei pisici infectate pot, de asemenea, transmite T. gondii. Se estimează că în jur de 40 de milioane de oameni din SUA pot fi infectați, de obicei, fără simptome. Între timp, cercetătorii continuă să descopere mai multe efecte ciudate pe care le pot avea infecțiile.

Odată intrat în corpul nostru, T. gondii poate pătrunde în sistemul nervos central și influența neurotransmițătorii. Parazitul a fost asociat cu schimbări de personalitate, apariția simptomelor psihotice și unele tulburări neurologice, inclusiv schizofrenia, notează Science Alert. Cu toate acestea, o asociere nu dovedește că T. gondii cauzează aceste schimbări sau că parazitul i-a fost transmis unui om de către o pisică.

Cum ar putea pisicile să ducă la schizofrenie?

Noua analiză a 17 studii a descoperit „o asociere semnificativă pozitivă între posesia larg definită a pisicilor și un risc crescut de tulburări legate de schizofrenie. După ajustarea covarianților, am constatat că indivizii expuși la pisici aveau aproximativ de două ori mai multe șanse să dezvolte schizofrenie”, scrie echipa.

Există câteva aspecte importante de luat în considerare, cum ar fi faptul că 15 din cele 17 studii au fost studii de caz-control. Acest tip de cercetare nu poate dovedi cauzalitatea și adesea nu examinează aspecte care ar putea afecta atât expunerea, cât și rezultatul. Unele dintre studiile analizate au fost de calitate scăzută, ceea ce este ceva ce autorii subliniază și ei.

Rezultatele au fost inconsistente în studii, dar cele de calitate superioară au sugerat că legătura dintre schizofrenie și deținerea de pisici în modelele neajustate ar fi putut fi din cauza factorilor care ar fi putut influența rezultatele.

Un studiu nu a găsit o asociere semnificativă între posesia unui pisoi înainte de vârsta de 13 ani și dezvoltarea ulterioară a schizofreniei, dar a găsit o legătură semnificativă atunci când s-a restrâns posesia de pisici la un interval specific (între 9 și 12 ani). Această inconsistență sugerează că intervalul de timp crucial pentru expunerea la pisici nu este definit clar.

Un studiu din SUA, care a implicat 354 de studenți la psihologie, nu a găsit o legătură între posesia unui pisoi și scorurile schizotipice. Cu toate acestea, cei care avuseseră parte de o mușcătură de pisică aveau scoruri mai mari în comparație cu cei care nu fuseseră mușcați.

Un alt studiu, care includea persoane cu și fără tulburări mintale, a descoperit o conexiune între mușcăturile de pisici și scorurile mai mari la teste care măsoară anumite experiențe psihologice. Dar sugerează că alți patogeni, precum Pasteurella multocida, ar putea fi responsabili.

Este nevoie de cercetări mai ample cu privire la legătura dintre schizofrenie și deținerea de pisici

Cercetătorii sunt de acord că este necesară o cercetare mai bună și mai amplă înainte de a putea face interpretări ferme.

„În concluzie, recenzia noastră oferă suport pentru o asociere între posesia pisicilor și tulburările legate de schizofrenie”, scriu autorii.

„Este nevoie de mai multe studii de înaltă calitate, bazate pe eșantioane mari și reprezentative, pentru a înțelege mai bine posesia pisicilor ca factor modificator de risc pentru tulburările mintale”, încheie aceștia.

Analiza a fost publicată în Schizophrenia Bulletin.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă metodă pentru regenerarea țesutului muscular

Stresul din primii ani de viață afectează creierul mai mult decât un traumatism cranian

Bărbații din Statele Unite mor mai devreme decât femeile. Dar de ce?

Cum apare moartea în somn și cât de mare e riscul?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase