Home » Știință » O baterie care stochează energia în pietre? Un start-up crede că o poate realiza!

O baterie care stochează energia în pietre? Un start-up crede că o poate realiza!

Publicat: 26.12.2023

Cu toate progresele majore în domeniul generării de energie regenerabilă, încă nu s-a găsit o modalitate cu adevărat scalabilă de a stoca toată această energie, în special cea produsă de surse solare și eoliene, care variază considerabil în funcție de momentul zilei și vreme. Ar putea fi realizat acest lucru cu o baterie care stochează energia în pietre?

Dependența de baterii masive nu este doar extrem de costisitoare, ci implică și riscuri de siguranță și se bazează pe exploatarea minieră a mineralelor neregenerabile precum litiul, un proces dăunător mediului înconjurător.

Cu toate acestea, s-ar putea să existe o alternativă mult mai simplă care ne-ar permite să stocăm această energie. Un nou start-up, numit Antora Energy, vrea să realizeze o baterie care stochează energia în pietre foarte fierbinți.

Poate fi realizată o baterie care stochează energia în pietre?

„Foarte des, oamenii cred că ne insultă atunci când spun: ‘Ei bine, asta sună foarte simplu’. Iar noi spunem, ‘Da, exact asta este ideea’”, a declarat fondatorul companiei, Andrew Ponec.

Prin colectarea razelor soarelui prin panouri fotovoltaice, start-upul încălzește pietre la aproape 1.649 de grade Celsius. Antora încearcă acum să găsească cea mai bună combinație de roci pentru a stoca cea mai mare cantitate de energie în cel mai eficient mod posibil. Un candidat interesant este grafitul, care poate reține cantități mari de căldură.

Există și un precedent. Rocile fierbinți din echipamentele din instalațiile de topire stochează deja aproximativ zece ori mai multă energie decât toate depozitele de baterii cu ioni de litiu din lume care colectează căldura altfel irosită de la cuptoare, scrie Futurism.

Un nou mod de a recupera căldura irosită

„Lucrul cheie pe care acele cuptoare nu îl aveau este o modalitate de a recupera căldura. Am adăugat niște cavități, niște goluri în carbon care îi permit luminii să strălucească din adâncul sistemului și niște uși izolate care pot fi deschise și închise și care îi permit acelei lumini să iasă atunci când dorim”, a spus Ponec.

Ideea este să transformăm această lumină în abur și electricitate. O parte din energie ar putea fi folosită și pentru a încălzi alte echipamente în producția de ciment și oțel.

Antora este doar unul dintre mai multe start-upuri care încearcă să stocheze energie în roci dense. Pe scurt, aceasta ar putea fi o soluție simplă și fascinantă care se bazează pe un material brut abundent. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă această idee va putea să crească odată cu cererea de energie aflată deja în creștere masivă și să facă o diferență.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care e cel mai comun mineral de pe Pământ?

Cercetătorii au creat substanța tare ca diamantul

Uraniul din apa de mare ar putea deveni o sursă de combustibil nuclear

A fost creat lemnul transparent pentru ecrane de telefoane și ferestre

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase