Home » Știință » Alcoolul afectează sperma chiar și după o lună de la încetarea consumului

Alcoolul afectează sperma chiar și după o lună de la încetarea consumului

Publicat: 01.01.2024

Efectele consumului excesiv de alcool pot fi detectate în sperma unui bărbat chiar și după mai mult de o lună după încetarea consumului și pot duce la apariția unor defecte de naștere destul de grave, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Texas A&M (SUA), cel puțin în cazul șoarecilor, deși cercetarea ar putea sugera că alcoolul afectează sperma și la oameni.

Într-un comunicat de presă referitor la noua cercetare, dr. Michael Golding a afirmat că efectele potențial teratogene ale alcoolului par să poată apărea chiar și atunci când viitorii tați renunță la consumul de alcool.

„Atunci când cineva consumă alcool în mod regulat și apoi se oprește, corpul trece printr-un proces de sevraj, în care trebuie să învețe să funcționeze fără acea substanță chimică. Ceea ce am descoperit este că alcoolul afectează sperma chiar și în timpul procesului de renunțare la băut, ceea ce înseamnă că durează mult mai mult decât am crezut anterior ca sperma să revină la normal”, a declarat Golding.

Alcoolul afectează sperma chiar și după mai mult de o lună de la renunțare

Conform comunicatului de presă al TAMU, consumul de alcool provoacă stres oxidativ (atunci când radicalii liberi și antioxidanții acționează haotic), ceea ce duce la supraproducerea de substanțe chimice care creează probleme la nivel celular. Conform noii cercetări, același efect apare și în timpul renunțării la alcool, iar dacă concepția are loc în acest interval, copilul ar putea să se nască cu defecte la nivelul creierului sau al feței.

Această nouă descoperire, obținută din studiile pe șoareci și detaliată într-un nou articol în revista Andrology, se bazează pe cercetările anterioare ale lui Golding cu privire la sindromul alcoolismului fetal (SAF) ca rezultat al consumului de alcool al bărbaților.

Într-un studiu anterior publicat în aprilie 2023 în Journal of Clinical Investigation, echipa TAMU a raportat că defectele de naștere cauzate de alcool în spermă pot include probleme cerebrale și faciale la sugari, ceea ce este extrem de important, având în vedere că responsabilitatea pentru sindromul alcoolismului fetal și alte defecte de naștere bazate pe stilul de viață a fost istoric plasată exclusiv asupra mamelor.

O schimbare de paradigmă

„Timp de ani de zile, nu s-a luat deloc în considerare consumul de alcool la bărbați”, a declarat profesorul într-un comunicat de presă al instituției. În ultimii cinci până la opt ani, am început să observăm că există anumite condiții în care există o influență paternală foarte puternică în ceea ce privește expunerea la alcool și dezvoltarea fetală”, a continuat el, citat de Futurism.

Criteriile de diagnostic pentru SAF au luat în considerare până acum doar dacă mama a băut în timpul sarcinii. Acest lucru este problematic, conform cercetării TAMU și a altor câteva studii importante, nu doar pentru că consumul de alcool al tatălui poate contribui la acesta, ci și pentru că bărbații în general consumă mai mult alcool și sunt mai predispuși să facă excese decât femeile.

Într-o perspectivă mai largă, Golding pare să sugereze că speră ca aceste descoperiri în cercetarea prenatală să pună accentul pe ambii părinți.

„Cercetarea privind sănătatea fetală se concentrează în mare măsură pe sănătatea maternă. Nu spun că acest lucru nu este potrivit; spun doar că nu este imaginea completă și avem nevoie de echilibru”, a spus profesorul.

Vă recomandăm să citiți și:

Musculițele obeze trăiesc mai mult dacă țin dietă

Ce se întâmplă cu dinții tăi pe măsură ce îmbătrânești?

Mii de oameni au suferit supradoze de Ozempic, medicamentul miraculos pentru slăbit

Chimicalele eterne declanșează răspândirea cancerului, a demonstrat un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase