Home » Știință » Un jet din interiorul planetei Jupiter i-a surprins pe oamenii de știință

Un jet din interiorul planetei Jupiter i-a surprins pe oamenii de știință

Publicat: 18.03.2024

Planeta Jupiter este celebră, cu vârtejurile sale de apă și vaporii de amoniac ce caracterizează suprafața sa și Marea Pată Roșie, o furtună de proporții colosale. Dar cum rămâne cu jetul lui Jupiter?

Cu toate acestea, misterele acestei planete sunt numeroase, cum ar fi câmpul magnetic ciudat și asimetric al lui Jupiter, care are o zonă puternică de magnetism în ecuator numită „Marea Pată Albastră”, albastră pentru că așa este codificată culoarea în hărțile care urmăresc câmpul magnetic.

Într-un efort de a înțelege mai bine câmpul magnetic al planetei, o echipă de oameni de știință americani de la Universitatea Harvard, California Institute of Technology, NASA și Southwest Research Institute din San Antonio, Texas, au studiat un jet atmosferic (un curent de mare viteză în atmosfera gigantului gazos) din Marea Pată Albastră.

Ce este jetul lui Jupiter?

Descoperirea lor? Jetul lui Jupiter este un sistem dinamic care oscilează la fiecare aproximativ patru ani.

Oamenii de știință și-au detaliat descoperirile într-un nou articol publicat în revista științifică Nature. Analiza se bazează pe datele adunate de sonda Juno a NASA, care observă și adună informații despre gigantul gazos încă din 2016.

Deoarece acest jet, care pare să conducă Marea Pată Albastră, oscilează la fiecare patru ani, oamenii de știință cred că acest lucru înseamnă că există un comportament oscilant al undelor în interiorul hidrogenului planetei.

Câmpurile magnetice planetare oferă o fereastră către dinamica, în mare parte inaccesibilă, a interiorului profund al unei planete”, scriu oamenii de știință.

Misiune prelungită pentru sonda Juno

Mai multe date de la Juno pot rezolva în detalii mai amănunțite tipul specific de undă și cum funcționează aceasta în interacțiune cu câmpul magnetic al planetei.

Alte descoperiri ale sondei Juno au furnizat o imagine mai completă a atmosferei lui Jupiter, împreună cu imagini uluitoare ale aurorelor sale și ale lunilor sale, cum ar fi Europa, Ganymede și Io.

Juno este acum într-o misiune prelungită pentru a aduna mai multe date, ceea ce ar trebui să ne ajute să cunoaștem mai bine cea mai mare planetă din vecinătatea noastră, scrie Futurism.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce au descoperit astronomii din Galați atunci când au studiat o stea din constelația Fecioara?

Test de cultură generală. Care a fost primul sport jucat în spațiu?

Astronomii au cântărit cea mai grea pereche de găuri negre descoperită vreodată

Un studiu fără precedent dezvăluie cum iau naștere planetele

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase