Home » Știință » Statul jos în exces crește riscul de deces prematur. Acum se știe cu cât!

Statul jos în exces crește riscul de deces prematur. Acum se știe cu cât!

Publicat: 24.03.2024

Progresele tehnologice din ultimele decenii au eliminat necesitatea și dorința oamenilor de a se deplasa. O mare parte din populația lumii stă jos pentru un timp îndelungat pe parcursul zilei, fie în fața unui calculator la serviciu, fie în fața unui televizor acasă. Problema este că statul jos în exces crește riscul de deces prematur.

Având în vedere faptul că corpul uman este făcut pentru mișcare, toată această ședere este clar dăunătoare pentru sănătatea noastră. Un nou studiu de la Universitatea din California, San Diego (UCSD; din SUA), a confirmat acest lucru și nu numai atât.

Un total de 5.856 de participante femei, cu vârste cuprinse între 63 și 99 de ani, au fost rugate să poarte un monitor de activitate la șold timp de șapte zile la începutul studiului. Cercetătorii le-au urmărit apoi timp de un deceniu, în timpul căruia 1.733 de participante au decedat.

Statul jos în exces crește riscul de deces prematur

Statul jos în exces crește riscul de deces prematur, dar cu cât? Cercetătorii au folosit Inteligența Artificială (AI) pentru a determina din monitorul de activitate cât de mult timp au stat jos participantele și apoi au legat acest lucru de riscul lor de deces. Datele au arătat că femeile care au stat jos mai mult de 11 ore pe zi aveau un risc cu 57% mai mare de a muri în perioada studiului decât cele care au stat jos mai puțin de nouă ore și jumătate pe zi.

Dar exercițiile regulate pot elimina riscurile pentru sănătate cauzate de statul jos în exces, nu-i așa? Nu, conform studiului UCSD. Riscul de deces prematur încă era prezent chiar și cu cantități mai mari de exerciții moderate până la intense.

Un studiu din 2019 a constatat, de asemenea, că cantitățile mai mari de exercițiu nu elimină riscul de boli precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, care vin odată cu statul jos prea mult.

Cu toate acestea, un studiu din Australia a constatat că efectuarea de 9.000-10.500 de pași în fiecare zi a redus riscul de deces prematur chiar și la persoanele care stăteau mult.

De ce au ajuns studiile la concluzii diferite?

Descoperirile contradictorii ar putea fi explicate de faptul că monitoarele de activitate au fost purtate pe șold în studiul UCSD și pe încheietura mâinii în studiul australian, ceea ce ar putea duce la diferite estimări ale timpului petrecut stând jos, notează Science Alert.

Studiul australian nu a folosit niciun software special în datele monitorului de activitate pentru a determina când participanții stăteau jos sau în picioare, ceea ce înseamnă că statul în picioare ar fi putut fi detectat incorect drept stat jos. De exemplu, dacă un participant ar fi stat nemișcat timp de o jumătate de oră, acest lucru ar fi fost considerat ca o jumătate de oră de stat jos. Acest lucru ar putea însemna că studiul australian a subestimat timpul pe care participanții l-au petrecut stând jos.

Dovezile din studiul UCSD par să fie mai bune, subliniind necesitatea de a sta jos mai puțin. Ghidurile actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) susțin și ele acest lucru, recomandându-le adulților să limiteze timpul petrecut stând jos și să își întrerupă perioadele lungi de ședere.

Ce putem face pentru a limita statul jos în exces?

Deci, cât de mult timp petrecut stând jos este prea mult? Studiul UCSD spune că este de 11 ore pe zi. Alte cercetări spun că doar șapte ore pe zi ar putea fi prea multe. Există și multe cercetări care arată că nu ar trebui să stăm jos mai mult de 30 de minute la rând, deoarece acest lucru poate crește nivelurile de zahăr din sânge și tensiunea arterială.

Ce putem face pentru a evita statul jos? Un birou de stat în picioare ar putea ajuta în munca la birou. Ridicarea și mișcarea între sarcinile de muncă sau în timpul unei convorbiri telefonice ar putea fi și ele utile. Acasă, vă puteți ridica în timpul pauzelor de reclame la televizor sau în timp ce fierbe apa în ceainic. Unele dispozitive inteligente și purtabile vibrează dacă ați stat jos prea mult.

Dar dacă nu puteți să stați în picioare sau să mergeți? Un studiu din 2020 a constatat că mici perioade de exerciții cu brațele (de exemplu, două minute la fiecare 20 de minute) au redus nivelurile de zahăr din sânge la utilizatorii de scaun cu rotile. Atât timp cât faceți ceva care înseamnă că nu stați nemișcați, există beneficii pentru sănătate.

Vă recomandăm să citiți și:

Descoperire neașteptată! Pierderea în greutate crește riscul de cancer

Boala Alzheimer ar putea fi cauzată de o particulă din aer

Metoda simplă care te scapă de contaminarea cu E. coli din salata verde

Riscul de diabet de tip 2 crește dacă dormi foarte puțin

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase