Home » Știință » Riscul de diabet de tip 2 crește dacă dormi foarte puțin

Riscul de diabet de tip 2 crește dacă dormi foarte puțin

Publicat: 07.03.2024

Riscul de diabet de tip 2 crește la adulții care dorm doar între trei și cinci ore pe zi. Acest lucru este demonstrat într-un nou studiu realizat la Universitatea Uppsala (Suedia).

Studiul a fost publicat în JAMA Network Open. Acesta arată și că privarea cronică de somn nu poate fi compensată doar prin alimentație sănătoasă.

„Recomand în general să-i acordăm prioritate somnului, deși înțeleg că nu întotdeauna este posibil, în special pentru părinții a patru adolescenți”, spune Christian Benedict, profesor asociat și cercetător în somn la Departamentul de Biosisteme Farmaceutice al Universității Uppsala și coordonator principal al studiului.

Cum influențează somnul riscul de diabet de tip 2?

El și o echipă de cercetători au examinat legătura dintre riscul de diabet de tip 2 și privarea de somn. Diabetul de tip 2 afectează capacitatea organismului de a procesa zahărul (glucoza), împiedicând absorbția insulinei și conducând la niveluri ridicate de zahăr în sânge.

Un raport din 2020 arăta că peste 462 de milioane de oameni suferă de această boală. În timp, diabetul poate provoca daune serioase, în special la nervi și vasele de sânge, reprezentând astfel o problemă globală în creștere pentru sănătatea publică, scrie Medical Xpress.

„Cercetările anterioare au arătat că odihna zilnică scurtă repetată crește riscul de diabet, în timp ce obiceiurile alimentare sănătoase, cum ar fi consumul regulat de fructe și legume, pot reduce riscul. Cu toate acestea, a rămas neclar dacă persoanele care dorm prea puțin își pot reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 prin adoptarea unei alimentații sănătoase”, remarcă Diana Noga, cercetătoare a somnului la Departamentul de Biosisteme Farmaceutice al Universității Uppsala.

Putem compensa lipsa somnului cu o alimentație sănătoasă?

Cercetătorii au utilizat date din una dintre cele mai mari baze de date de populație din lume, UK Biobank, în care aproape jumătate de milion de participanți din Marea Britanie au fost cartografiați genetic și au răspuns la întrebări despre sănătate și stilul de viață. Oamenii de știință i-au urmărit pe participanți timp de peste 10 ani și au descoperit că durata somnului cuprinsă între trei și cinci ore a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

În schimb, obiceiurile alimentare sănătoase au condus la un risc mai mic de a dezvolta boala, dar chiar și persoanele care mâncau sănătos, dar dormeau mai puțin de șase ore pe zi, erau totuși expuse la un risc mai mare de diabet de tip 2.

„Rezultatele noastre sunt primele care pun sub semnul întrebării dacă o dietă sănătoasă poate compensa lipsa de somn în ceea ce privește riscul de diabet de tip 2. Ele nu ar trebui să îngrijoreze, ci să fie privite mai degrabă ca un avertisment că somnul are un rol important în sănătate”, explică Benedict.

El susține, de asemenea, că efectele privării de somn variază de la un individ la altul în funcție de aspecte precum genetica și nevoia reală de somn a fiecăruia.

Vă recomandăm să citiți și:

Erecțiile regulate ar putea fi vitale pentru funcția erectilă

Primul țesut cerebral imprimat 3D care imită creierul uman

Aromele ar putea ajuta persoanele afectate de depresie

Fumatul are efecte pe termen lung asupra sistemului imunitar

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase