Home » Știință » Interviu halucinant cu „Nașul Inteligenței Artificiale”: Se va ajunge la o luptă pentru putere între mașinărie și om

Interviu halucinant cu „Nașul Inteligenței Artificiale”: Se va ajunge la o luptă pentru putere între mașinărie și om

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.03.2024

Geoffrey Hinton, reputatul om de știință considerat de mulți „Nașul Inteligenței Artificiale”, se teme că tehnologia devine prea puternică pentru omenire.

După ce a demisionat de la Google în anul 2023, Geoffrey Hinton a vorbit deschis despre pericolele Inteligenței Artificiale, cum ar fi dezinformarea și potențialul risc existențial la adresa societății umane.

Hinton a fost un pionier al rețelei neurale, metoda prin care computerele „învață” să proceseze date într-un mod inspirat de la creierul uman.

„Ar putea fi de fapt superioare inteligenței biologice”

Tocmai acea rețea a devenit Inteligența Artificială pe care o cunoaștem astăzi, o tehnologie care avansează atât de rapid încât legislatorii europeni au aprobat reglementări speciale pentru a încerca să o țină în frâu. Între timp, și Guvernul Noii Zeelande a dat de înțeles că va elabora un cadru legislativ în acest sens.

Hinton a declarat într-un interviu halucinant pentru Radio New Zealand (RNZ) că, la începutul lui 2023, atunci când încerca să facă Inteligența Artificială mai eficientă din punct de vedere energetic, și-a dat seama că acele computere digitale folosite pentru a opera rețelele neurale „ar putea fi de fapt superioare inteligenței biologice”.

„Educația este o treabă dificilă”

„Aveau ceva mai bun decât avem noi, iar asta era abilitatea lor de a-și transfera cunoștințe. Așadar, dacă 10.000 de oameni învață 10.000 de lucruri noi, este destul de dificil pentru ei să împărtășească acele cunoștințe. Educația este o treabă dificilă”, a spus Hinton.

„Dar dacă 10.000 de copii ale aceluiași model de rețea neurală operează pe computere adiționale și învață 10.000 de biți de Internet, acestea pot să împărtășească mai mult sau mai puțin instant tot ce au învățat. Așadar, fiecare poate ști ce a învățat altul, iar astfel sunt superiori nouă”, a adăugat cercetătorul.

Un sistem precum ChatGPT-4 știe de mii de ori mai multe lucruri decât oricare altă persoană, tocmai pentru că a avut de mii de ori mai multă experiență decât ar putea avea o singură persoană.

Se va ajunge la o luptă pentru putere între mașinării și oameni

Hinton a mai precizat că nu este o mare diferență între deținerea de cunoaștere generală și abilitatea de raționament uman. „Nu există o linie clară între amintiri și ceea ce presupunem că s-a întâmplat. Așa că atunci când ne amintim ceva ce s-a întâmplat acum mult timp, de fapt noi inventăm ce sună mai plauzibil pentru noi și probabil există multă detalii greșite. Dacă s-a întâmplat recent, probabil vom nimeri detaliile corecte”, a explicat cercetătorul.

Cât despre când și cum inteligența digitală va depăși inteligența biologică, Hinton crede că se va ajunge la o luptă pentru putere între mașinării și oameni.

„Nu cred că suntem suficient de speriați”

„Noi avem o dorință înnăscută de a controla”, dar sistemele bazate pe Inteligență Artificială ar putea prelua controlul pentru că vor fi mai inteligente. „Chiar dacă ne vor ajuta și vor fi oficial asistenții noștri, de fapt vor controla totul”, a mai spus Hinton.

Mai mult, cercetătorul a spus că sistemele bazate pe Inteligență Artificială aveau un anumit nivel de conștiență și erau conștiente de unde veneau și cu cine vorbeau.

„Dacă ar fi venit din spațiul cosmic, am fi fost speriați, dar pentru că le-am creat noi și [sistemele AI] vorbesc în engleză, nu cred că suntem suficient de speriați”, a mai declarat „Nașul Inteligenței Artificiale”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Inteligența Artificială poate prezice riscul de Alzheimer cu până la 7 ani înainte de apariția bolii

Microsoft epuizează rezervele de apă ale unui oraș pentru a-și susține Inteligența Artificială

Cât de periculoasă este Inteligența Artificială într-o lume condusă de prostia omenească?

Surpriză! Ce arată un studiu despre înlocuirea oamenilor cu Inteligența Artificială?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase