Home » Știință » Test de cultură generală. 0 este număr par sau impar?

Test de cultură generală. 0 este număr par sau impar?

Publicat: 27.03.2024

Paritatea este în mod obișnuit una dintre primele reguli învățate în orele de aritmetică de bază. O întrebare care provoacă confuzii este dacă 0 este număr par sau impar.

Paritatea este modul în care împărțim toate numerele întregi în două categorii: numere pare și numere impare. Determinarea parității unui număr întreg, un număr care poate fi scris fără rest sau componentă fracționară, este simplă: este numărul divizibil cu 2? Dacă da, atunci este par; dacă nu, atunci este impar, explică Britannica.

Dar unde se încadrează 0 în aceste categorii? 0 este număr par sau impar? Majoritatea oamenilor sunt confuzi cu privire la numărul 0, nesiguri dacă acesta este un număr întreg și neînțelegând poziționarea sa ca număr, deoarece semnifică tehnic un set gol.

0 este număr par sau impar?

Ca număr care poate fi scris fără rest, 0 este un număr întreg. Deci, pentru a determina dacă este par sau impar, trebuie să ne întrebăm: este 0 divizibil cu 2?

Un număr este divizibil cu 2 dacă rezultatul împărțirii sale la 2 nu are rest sau componentă fracționară; în alți termeni, dacă rezultatul este un întreg. Să analizăm acest lucru.

Atunci când efectuați împărțirea unui număr, fiecare parte a unei ecuații are un scop și un nume specific în funcție de ceea ce face. De exemplu, să luăm o simplă împărțire la doi: 10 ÷ 2 = 5. În această împărțire, numărul 10 este numit „deîmpărțit”, adică numărul care este împărțit; numărul 2 este „divizor” (sau împărțitor), adică numărul la care este împărțit deîmpărțitul; iar numărul 5 este „câtul”, adică rezultatul operației.

Calculele aritmetice clarifică confuzia

Deoarece câtul acestei împărțiri la 2 este un întreg, numărul 10 este dovedit a fi par. Dacă ați împărți, de exemplu, 101 la 2, câtul ar fi 50,5, care nu este un întreg, clasificând astfel 101 drept număr impar.

Prin urmare, să abordăm 0 la fel ca pe orice alt întreg. Atunci când 0 este împărțit la 2, câtul se dovedește a fi, de asemenea, 0, un număr întreg, clasificându-l astfel drept număr par. Deși mulți se grăbesc să spună că zero ca nu este deloc un număr, calculele aritmetice clarifică confuzia: 0 este un număr par.

Vă recomandăm să citiți și:

Un experiment NASA în spațiu a sfârșit în flăcări! Ce s-a întâmplat?

Test de cultură generală. Care este prima zi de primăvară?

Test de cultură generală. De ce sunt șoselele făcute din asfalt?

Cât de periculoasă este Inteligența Artificială într-o lume condusă de prostia omenească?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase