Home » Știință » Dieta keto amână evoluția bolii Alzheimer la șoareci

Dieta keto amână evoluția bolii Alzheimer la șoareci

Publicat: 21.03.2024

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of California, Davis (SUA), arată că o dietă ketogenică întârzie semnificativ stadiile incipiente ale bolii Alzheimer la șoareci.

Stadiile incipiente ale bolii Alzheimer la șoareci sunt comparabile cu deteriorarea cognitivă ușoară la oameni, care precede boala Alzheimer în forma sa completă.

Studiul a fost publicat în revista Communications Biology.

Dieta ketogenică este o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, bogată în grăsimi și moderată în proteine, care schimbă metabolismul corpului de la utilizarea glucozei ca sursă principală de energie la arderea grăsimilor și producerea de cetonă pentru energie. Cercetătorii de la UC Davis au descoperit anterior că șoarecii au trăit cu 13% mai mult atunci când consumau diete ketogenice.

Ce efecte are dieta keto în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer?

Noul studiu a descoperit că molecula beta-hidroxibutirat (BHB) are un rol esențial în prevenirea declinului precoce al memoriei. Se observă o creștere de aproape șapte ori a nivelului său în cadrul dietei ketogenice.

„Datele susțin ideea că dieta ketogenică în general, și BHB în mod specific, întârzie deteriorarea cognitivă ușoară și poate întârzia boala Alzheimer în forma sa completă. Datele nu susțin în mod clar ideea că aceasta elimină complet boala Alzheimer”, a declarat coautorul Gino Cortopassi, biochimist și farmacolog la Școala de Medicină Veterinară a UC Davis.

Cercetătorii le-au administrat șoarecilor suficient BHB pentru a simula beneficiile de pe urma dietei keto timp de șapte luni.

„Am observat abilități uimitoare ale BHB de a îmbunătăți funcționarea sinapselor, structuri mici care conectează toate celulele nervoase din creier. Atunci când celulele nervoase sunt mai bine conectate, problemele de memorie în deteriorarea cognitivă ușoară sunt reduse”, a spus coautorul Izumi Maezawa, profesoară de patologie la Școala de Medicină UC Davis.

Cortopassi a remarcat că BHB este disponibil și ca supliment pentru oameni. A spus că un supliment de BHB ar putea susține probabil memoria la șoareci, dar acest lucru nu a fost demonstrat încă.

Femelele ar beneficia mai mult de această dietă decât masculii

Cercetătorii au descoperit că șoarecii care urmau dieta ketogenică au prezentat creșteri semnificative în ceea ce privește căile biochimice legate de formarea memoriei. De asemenea, dieta ketogenică pare să le aducă mai multe beneficii femelelor decât masculilor și a dus la niveluri mai ridicate de BHB la femele.

„Dacă aceste rezultate s-ar traduce la oameni, acest lucru ar putea fi interesant, deoarece femeile, în special cele care poartă varianta de genă ApoE4, sunt expuse la un risc semnificativ mai mare de a dezvolta Alzheimer”, a spus Cortopassi, citat de Medical Xpress.

Echipa de cercetare este optimistă cu privire la impactul potențial asupra îmbătrânirii sănătoase și are în plan să investigheze mai profund subiectul în viitoarele studii.

Vă recomandăm să citiți și:

Riscul de diabet de tip 2 crește dacă dormi foarte puțin

Sfaturile de viață ale pacienților care mai au puțin de trăit

Este posibil să nu ne gândim la nimic?

Ce se întâmplă cu organele după șapte zile fără mâncare?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase