Home » Știință » Cântatul la un instrument a fost asociat cu o mai bună sănătate a creierului

Cântatul la un instrument a fost asociat cu o mai bună sănătate a creierului

Publicat: 12.02.2024

Cântatul la un instrument pe parcursul vieții este asociat cu o sănătate cerebrală mai bună la o vârstă înaintată, conform unui nou studiu publicat de experții de la Universitatea din Exeter (Anglia).

Oamenii de știință care lucrează la PROTECT, un studiu online deschis persoanelor cu vârste începând de la 40 de ani, au analizat datele de la peste o mie de adulți cu vârsta de peste 40 de ani pentru a vedea modul în care cântatul la un instrument muzical sau participarea la un cor influențează sănătatea creierului. Peste 25.000 de oameni s-au înscris în studiul PROTECT, care rulează de 10 ani.

Echipa a analizat experiența muzicală a participanților și expunerea la muzică de-a lungul vieții, alături de rezultatele testelor cognitive, pentru a determina dacă muzicalitatea ajută la menținerea agerimii creierului la vârsta înaintată.

Studiul este publicat în International Journal of Geriatric Psychiatry.

Cântatul la un instrument, benefic pentru sănătatea creierului

Rezultatele arată că activitatea de a cânta la un instrument muzical, în special la pian, este legat de îmbunătățirea memoriei și a abilității de a rezolva sarcini complexe, cunoscute sub numele de funcție executivă. Continuarea cântatului și la o vârstă mai înaintată oferă beneficii și mai mari. Lucrarea sugerează, de asemenea, că și cântatul într-un cor este, de asemenea, legat de o sănătate cerebrală mai bună, deși acest lucru li se poate datora și factorilor sociali ai faptului de a face parte dintr-un cor sau grup.

„Mai multe studii au analizat efectul muzicii asupra sănătății creierului. Studiul nostru PROTECT ne-a oferit o oportunitate unică de a explora relația dintre performanța cognitivă și muzică într-o cohortă mare de adulți mai în vârstă. În general, credem că a fi muzical ar putea fi o modalitate de a valorifica agilitatea și reziliența creierului, cunoscută sub numele de rezervă cognitivă”, a declarat Anne Corbett, profesoară de cercetare a demenței la University of Exeter.

Studiul ar putea duce la crearea de noi tipuri de îngrijire pentru bătrâni

„Deși este nevoie de mai multă cercetare pentru a investiga această relație, descoperirile noastre indică faptul că promovarea educației muzicale ar putea fi o parte valoroasă a inițiativelor de sănătate publică pentru a promova un stil de viață protector pentru sănătatea creierului, precum și încurajarea adulților mai în vârstă să se întoarcă la muzică în viața lor târzie. Există dovezi considerabile pentru beneficiile activităților de grup muzical pentru persoanele cu demență, iar acest abordare ar putea fi extinsă ca parte a unui pachet de îmbătrânire sănătos pentru adulții mai în vârstă pentru a le permite să își reducă proactiv riscul și să favorizeze sănătatea creierului”, spune ea, citată de Medical Xpress.

Stuart Douglas, un cântăreț la acordeon în vârstă de 78 de ani din Cornwall, a cântat la instrumentul respectiv pe parcursul întregii sale vieți și acum cântă cu Cober Valley Accordion Band, precum și cu Divizia Cornish a Royal Scottish Country Dance Society.

„Am învățat să cânt la acordeon în copilărie, trăind într-un sat minier din Fife, și am continuat (să cânt) pe tot parcursul carierei mele în poliție și mai departe. În zilele noastre cânt în mod regulat, iar participarea într-o formație îmi menține agenda plină, deoarece ne prezentăm adesea în public. Cântăm regulat în la adunări ale persoanelor cu probleme neurodegenerative și am văzut efectul pe care îl are muzica noastră asupra persoanelor cu pierdere de memorie și, ca muzicieni mai în vârstă, nu avem nicio îndoială că activitatea de a cânta la o vârstă înaintată a avut un rol important în menținerea sănătății creierului nostru”, a spus Douglas.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au aflat de ce dragostea ne ia mințile

Ar putea pastilele care înlocuiesc exercițiile fizice să creeze o societate sănătoasă?

Cum poate aparatul RMN să rănească pacienții?

Cum au cucerit lumea tăițeii instant și care sunt pericolele pentru sănătate?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase