Dieta femeilor însărcinate influențează felul în care va arăta copilul

03 04. 2024, 12:00

Aveți un nas mare pe care îl disprețuiți? Sau trăsături ascuțite pe care le găsiți enervante? Puteți da vina pe mamele voastre, deoarece cercetătorii au descoperit că dieta femeilor însărcinate influențează înfățișarea copilului.

Un nou studiu sugerează că dieta femeilor însărcinate este un factor semnificativ în modul în care sunt conturate trăsăturile faciale, datorită unei dansuri complexe între exprimarea genelor și cât de multă proteină a mâncat în timpul sarcinii, aducându-i o nouă interpretare expresiei „ești ceea ce mănânci”.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communications.

Dieta femeilor însărcinate schimbă trăsăturile faciale ale nou-născutului

O echipă internațională de oameni de știință a ajuns la această concluzie prin colectarea și transcrierea genelor responsabile pentru formarea fețelor umane, identificând din această cohortă complexe proteice numite calea mTORC1 despre care au presupus că ar putea ajusta trăsăturile feței.

Pentru a vedea dacă calea mTORC1 influențează într-adevăr trăsăturile faciale, oamenii de știință au luat șoareci și pești-zebră modificați genetic, la care puteau urmări activitatea mTORC1 și i-au hrănit cu diete variate.

O dietă bogată în proteine influențează activitatea mTORC1

De acolo, au descoperit că o dietă bogată în proteine influența activitatea mTORC1 prin producerea de trăsături faciale mai proeminente, în timp ce dietele cu mai puține proteine duceau la trăsături faciale mai mici. În concluzie, au scris cercetătorii, aportul de proteină este corelat cu „schimbări subtile, dar distincte, în forma craniofacială a embrionilor”, notează Futurism.

Are sens, dintr-o perspectivă generală, ca dieta mamei în timpul sarcinii să aibă un rol în aspectul bebelușilor. Până la urmă, deja știm că atunci când mamele consumă alcool în timpul sarcinii, acest lucru duce la copii cu anumite trăsături care indică sindromul alcoolismului fetal.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au creat implantul ocular cu panouri solare

Vești bune pentru cei cărora le place să mănânce broccoli

Știința din spatele trezitului „cu fața la cearșaf”

Imaginile cu mâncare generate cu Inteligența Artificială par mai gustoase decât cele reale