Home » Știință » Robotul moale care imită picioarele păianjenilor

Robotul moale care imită picioarele păianjenilor

Robotul moale care imită picioarele păianjenilor
Foto: Valdur et al., Advanced Functional Materials, 2024
Publicat: 21.05.2024

Cercetătorii Indrek Must și Kadri-Ann Valdur de la Institutul de Tehnologie al Universității din Tartu (Estonia) au creat robotul moale care imită picioarele păianjenilor Araniella cucurbitina. Robotul moale, realizat în cooperare cu Institutul Italian de Tehnologie, ar putea, în viitor, să se deplaseze în locuri în care oamenii nu pot ajunge.

În organisme, lichidul este cel care leagă organele, vasele de sânge și sistemul musculo-scheletic ca un întreg. De exemplu, hemolimfa, un lichid din corpul unui păianjen asemănător sângelui, permite activarea mușchilor și flexibilitatea exoscheletului. Araniella cucurbitina, care trăiește în Estonia, i-a inspirat pe oamenii de știință să creeze un robot moale complex, unde părțile moi și rigide sunt făcute să funcționeze împreună și sunt conectate printr-un lichid. Așa a apărut robotul moale care imită picioarele păianjenilor.

Potrivit lui Indrek Must, profesor asociat de robotică moale, robotul proiectat are la bază un motiv real. „Pe larg vorbind, obiectivul nostru este să construim sisteme din materiale naturale și artificiale care să fie la fel de eficiente ca cele din natură. Piciorul robotic ar putea atinge obiecte delicate și să se deplaseze în medii complexe, la fel ca un păianjen viu”, explică el.

Cum funcționează robotul moale care imită picioarele păianjenilor?

Într-un articol de cercetare publicat în revista Advanced Functional Materials, cercetătorii arată cum un picior robotic atinge o stamină de primulă, o pânză de păianjen și un grăunte de polen. Acesta demonstrează capacitatea robotului moale de a interacționa cu structuri foarte mici și delicate fără a le deteriora.

Piciorul fabricat are dimensiunea unei unghii mici și este alcătuit dintr-un exoschelet din rășină fotopolimerizabilă și un mușchi artificial din polipirol. Similar unui mușchi natural, un robot moale este activat de un semnal electric. Întregul exoschelet conține o soluție electrolitică care înconjoară atât un tendon mai rigid făcut din rășină, cât și un mușchi artificial din polimer electroactiv, desscrie Tech Xplore.

Soluția se comportă ca hemolimfa la păianjeni și influențează proprietățile exoscheletului, precum și mișcarea: lichidul face ca exoscheletul să fie mai flexibil, iar piciorul începe să se miște datorită schimbării formei polimerului.

Robotica moale este inspirată de viața sălbatică. În viitor, roboții vor putea opera în locuri unde oamenii nu pot ajunge, de exemplu, deplasându-se în interiorul unei persoane ca nanoroboți în timpul unei intervenții chirurgicale sau căutând supraviețuitori într-o zonă afectată de dezastru.

Vă recomandăm să citiți și:

Secretul pentru obținerea de electricitate din umezeală

Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă

A fost creată o nouă formă de aur și este extrem de ciudată

Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase