Home » Știință » Test de cultură generală. Cine a descoperit electricitatea?

Test de cultură generală. Cine a descoperit electricitatea?

Publicat: 10.02.2025

Electricitatea a existat dintotdeauna. Aceasta reprezintă o formă de energie ce rezultă din prezența și mișcarea sarcinilor electrice, adică fluxul de electroni. Această energie alimentează practic tot ce deținem, de la televizor, periuța de dinți, becuri și chiar cele mai rapide avioane din lume. Cine a descoperit electricitatea?

Cine a descoperit electricitatea? Deși mulți cred că Benjamin Franklin a făcut acest lucru în 1752, răspunsul este mai complex. Franklin a realizat un experiment în care a atașat un fir de un zmeu, folosindu-se de o furtună pentru a demonstra că fulgerele sunt, de fapt, forme de electricitate.

Totuși, electricitatea nu a fost descoperită de o singură persoană. Pe parcursul secolelor, mai multe figuri istorice au contribuit la înțelegerea acesteia. De exemplu, filosoful grec Thales din Milet a observat că prin frecarea ambrei (un tip de rășină fosilă) cu blană de animale, atrage obiecte precum penele. Acesta a sesizat efectele magnetismului și ale electricității statice, fără să știe exact ce înseamnă acestea.

Cine a descoperit electricitatea?

În 1600, omul de știință englez William Gilbert a introdus termenul „electricus”, inspirat de ambră, în lucrarea sa „De Magnete”. Ulterior, Sir Thomas Browne a schimbat acest termen în „electricitate” în 1646.

Mai târziu, Otto von Guericke, un savant german, a reușit să producă electricitate statică frecând cu mâna o bilă de sulf rotită cu o manivelă, iar Stephen Gray a demonstrat că electricitatea circulă prin fire, făcând distincția dintre izolatori și conductori electrici.

În 1745, doi oameni de știință au inventat borcanul Leyden, care avea rolul de a stoca electricitatea. Acest dispozitiv a fost folosit de cercetători precum William Watson, Henry Cavendish și Charles A Coulomb în experimentele lor privind electricitatea, explică Science Focus.

Experimentul lui Franklin

În 1752, Franklin a dovedit că fulgerele sunt formate din electricitate, prin celebrul său experiment cu zmeul în timpul unei furtuni, conectând un cui metalic de sfoara zmeului pentru a conduce electricitatea. După acest experiment, ideea de a folosi electricitatea ca sursă de energie a devenit tot mai populară.

În 1800, fizicianul italian Alessandro Volta a inventat prima baterie electrică, cunoscută sub numele de „pilă voltaică”, care producea un flux constant de curent electric. Aceasta a fost o realizare importantă în domeniul electricității.

Mai târziu, Michael Faraday, un om de știință englez, a făcut descoperiri fundamentale în domeniul electromagnetismului, formulând legile inducției electromagnetice și demonstrând că electricitatea poate fi generată prin câmpuri magnetice în mișcare. Munca sa a stat la baza dezvoltării generatoarelor electrice și a transformatoarelor.

Thomas Edison, inventator american, este renumit pentru aplicațiile practice ale electricității. El a dezvoltat prima lampă electrică funcțională și a creat primul sistem electric de distribuție al energiei, esențial pentru aducerea electricității în case și fabrici.

Nikola Tesla, un inventator și inginer sârbo-american, a adus numeroase îmbunătățiri în domeniul ingineriei electrice. El a fost pionierul în dezvoltarea transmisiei de energie electrică prin curent alternativ (AC), ceea ce a revoluționat modul în care electricitatea este generată, transmisă și distribuită.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De ce nu vedem aerul?

Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului”, făcând posibilă călătoria în timp

Este posibil ca atomii din corpul tău să fi părăsit la un moment dat galaxia

Noile baterii de hârtie se biodegradează în șase săptămâni și oferă o stocare mai sigură a energiei

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase