Home » Știință » Cercetătorii au găsit celulele din creier care ne spun când să ne oprim din mâncat

Cercetătorii au găsit celulele din creier care ne spun când să ne oprim din mâncat

Publicat: 08.02.2025

O echipă de oameni de știință de la Columbia (SUA) a identificat neuroni specializați în creierul șoarecilor care le transmit acestora semnalul de a se opri din mâncat.

Deși se știe că multe circuite neuronale din creier joacă un rol în monitorizarea aportului alimentar, neuronii din aceste circuite nu iau decizia finală de a înceta o masă.

Neuronii descoperiți de cercetătorii de la Columbia, un element nou al acestor circuite, sunt localizați în trunchiul cerebral, cea mai veche parte a creierului vertebratelor. Această descoperire ar putea duce la noi tratamente pentru obezitate.

„Acești neuroni sunt diferiți de orice alt neuron implicat în reglarea sațietății,” spune Alexander Nectow, medic și cercetător la Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, care a condus studiul împreună cu Srikanta Chowdhury, cercetător asociat în laboratorul lui Nectow.

„Alți neuroni din creier sunt de obicei restricționați la detectarea alimentelor, la modul în care hrana umple stomacul sau la nutrienții obținuți din mâncare. Neuronii pe care i-am descoperit sunt speciali, deoarece integrează toate aceste informații și multe altele.”

Implicații pentru tratamentele împotriva obezității

Dar cum știe creierul când corpul a avut suficient și cum acționează asupra acestei informații pentru a opri consumul de alimente? Cercetări anterioare au sugerat că celulele responsabile de luarea acestei decizii se află în trunchiul cerebral, dar nimeni nu reușise să le identifice clar.

Nectow și Chowdhury au folosit noi tehnici de analiză la nivel de celulă unică, care permit examinarea unei regiuni a creierului și diferențierea tipurilor de celule, lucru care anterior era dificil.

„Această tehnică—profilare moleculară spațială—ne permite să vedem exact unde se află celulele în trunchiul cerebral și care este compoziția lor moleculară,” explică Nectow. În timpul analizelor, cercetătorii au identificat celule necunoscute anterior, care prezentau caracteristici similare cu alți neuroni implicați în reglarea apetitului.

Pentru a testa modul în care acești neuroni influențează alimentația, cercetătorii au modificat genetic celulele astfel încât să le poată activa sau dezactiva cu ajutorul luminii, scrie EurekAlert.

Când neuronii au fost activați, șoarecii au consumat mese mult mai mici. Intensitatea activării a determinat cât de rapid s-au oprit din mâncat.

Neuronii monitorizează fiecare înghițitură

„Interesant este că acești neuroni nu doar că trimit un semnal de oprire imediată; ei îi ajută pe șoareci să-și încetinească treptat ritmul de consum alimentar”, explică Chowdhury.

Cercetătorii au studiat și interacțiunea neuronilor cu alte circuite alimentare și hormoni. Iar aceste experimente au arătat că neuronii monitorizează fiecare înghițitură pe care o iau șoarecii.

„Practic, acești neuroni pot mirosi mâncarea, o pot vedea, o pot simți în gură și în stomac și pot interpreta toți hormonii eliberați în timpul mesei,” explică Nectow. „În cele din urmă, ei folosesc toate aceste informații pentru a decide când este suficient.”

Deși neuronii au fost descoperiți la șoareci, Nectow spune că locația lor în trunchiul cerebral – o regiune a creierului care este aproape identică la toate vertebratele – sugerează că există acești neuroni și la oameni.

„Sperăm că această descoperire va duce, în viitor, la noi terapii pentru tratarea obezității.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mâncarea copioasă de sărbători nu este atât de periculoasă pe cât am crede

Frigiderul care face de mâncare și primul laptop cu ecran care se extinde, prezentate la CES 2025

De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?

Un bucătar din Ibiza a atacat un client căruia nu i-a plăcut mâncarea

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase