Roverul Perseverance al NASA a colectat recent al 26-lea său eșantion, denumit „Silver Mountain”, iar NASA a confirmat că acesta prezintă texturi „diferite de tot ceea ce am văzut până acum” și este, de asemenea, cel mai vechi eșantion din planeta Marte prelevat până în prezent.
Perseverance explorează o zonă numită Blue Hill, descrisă de echipa științifică drept un loc de un „imens interes științific”. Aceasta face parte din regiunea Shallow Bay și este bogată într-un tip aparte de piroxen, un mineral important prezent în multe roci magmatice.
Mineralele din grupa piroxenilor sunt printre cele mai comune componente ale mantalei superioare a Pământului. Roverul a studiat, de asemenea, roci ce conțin un grup de minerale verzi care s-ar fi putut forma prin interacțiunea dintre magmă și apă, potrivit IFL Science.
Zona explorată conține piroxen cu un conținut scăzut de calciu, care ar putea fi legat de o unitate geologică mult mai extinsă, detectabilă chiar și din spațiu. Din păcate, Blue Hill este singurul aflorment de acest tip aflat pe traseul lui Perseverance, ceea ce face ca această descoperire să fie extrem de valoroasă. În consecință, roverul a prelevat un eșantion.
„Al 26-lea eșantion al meu, numit ‘Silver Mountain’, prezintă texturi diferite de orice am mai întâlnit până acum”, a anunțat contul oficial al roverului Perseverance pe X.
Rocile colectate, care au un diametru de 2,9 centimetri, sunt deosebite nu doar datorită piroxenului, ci și prin vârsta lor: este cel mai vechi eșantion din planeta Marte prelevat până în prezent de către Perseverance. Acesta datează din epoca Noachiană, o perioadă din istoria geologică a Planetei Roșii ce se întinde cu între 3,7 și 4,1 miliarde de ani în urmă.
„Între eșantionul nostru de piroxen din epoca Noachiană și noul nostru interes pentru rocile bogate în minerale verzi, călătoria noastră prin craterul Jezero nu a fost niciodată mai palpitantă. Fiecare pas, fiecare scanare, fiecare deplasare și fiecare eșantion extras ne apropie tot mai mult de înțelegerea trecutului complex al lui Marte”, a scris Nicolas Randazzo, cercetător postdoctoral la Universitatea din Alberta (Canada), pe blogul NASA.
Acest eșantion este unul dintre multele care sunt așteptate să fie aduse pe Pământ în cadrul misiunii Mars Sample Return. Totuși, misiunea a întâmpinat mai multe întârzieri și a fost amânată de NASA. Viitorul ei depinde de următorul administrator al agenției, iar în contextul unor politici care au afectat finanțarea științei în SUA, rămâne incert dacă proiectul va continua conform planului.
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
De ce, în timpul „miliardului plictisitor”, Pământul nu a avut munți?