Percepția durerii poate varia foarte mult. Uneori, simțim durerea mai intens decât ne așteptam din cauza unei răniri sau a unei afecțiuni fizice, dar putem simți o durere mai puțin intensă în alte cazuri similare.
Această variabilitate indică faptul că percepția noastră asupra durerii depinde foarte mult de așteptările noastre și de incertitudinile existente în momentul în care ea apare.
Două ipoteze au fost propuse, în acest sens, pentru a explica, astfel, modul în care creierul uman percepe durerea.
Una este ipoteza estimării, în care creierul nostru estimează intensitatea durerii pe baza predicțiilor. Cealaltă este ipoteza surprizei, în care creierul percepe durerea ca fiind diferența dintre predicție și realitate, cunoscută și sub numele de eroarea de predicție.
În acest nou studiu, au fost investigate mecanismele care stau la baza percepției durerii umane.
În cadrul acestui experiment, participanții sănătoși au primit stimuli termici dureroși și au raportat intensitatea durerii resimțite în timp ce observau stimuli vizuali dureroși sau non-dureroși în realitatea virtuală.
Cercetătorii au constatat că participanții la acest experiment au perceput puternic durerea atunci când eroarea de predicție a fost una mare, demonstrând că ipoteza surprizei explică mai adecvat mecanismul de percepție a durerii în creierul uman.
Noul studiu a mai confirmat că durerea resimțită de oameni era amplificată atunci când se produceau unele evenimente neașteptate.
Persoanele cu durere cronică experimentează adesea temeri și anxietăți vagi legate de durere. Posibil, acest decalaj incert între așteptări și realitate crește și mai mult intensitatea percepută a durerii.
Prin urmare, reducerea decalajului dintre așteptările și realitatea durerii sau „surpriza” este importantă în reducerea durerii, scrie EurekAlert.
O mai bună înțelegere a percepției durerii ar facilita dezvoltarea de noi tratamente care ar spori recuperarea după durerea cronică și traumă.
Noile aplicații pentru doliu care vor să „optimizeze” durerea utilizatorilor
De ce vor oamenii de știință să-i provoace durere Inteligenței Artificiale?
Bărbații și femeile procesează durerea diferit, arată un studiu
Meditația chiar ameliorează durerea, arată scanările cerebrale