Medicamentele aprobate pentru tratarea diabetului și obezității ar putea avea beneficii și pentru tratarea sănătății mintale și a tulburărilor cognitive, conform unui nou studiu.
Studiul a fost publicat în Nature Mental Health.
O echipă de cercetători de la Universitatea Oxford (Anglia) a realizat o analiză amplă privind efectele potențiale, atât benefice, cât și adverse, ale agoniștilor receptorilor pentru peptida-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1RAs), cum ar fi semaglutida (cunoscută sub denumirile comerciale Ozempic și Wegovy), pentru tratarea sănătății mintale. Acest studiu explorează mecanismele prin care aceste medicamente, utilizate în mod obișnuit pentru diabet și obezitate, ar putea avea aplicații în tratamentul tulburărilor cognitive și psihiatrice.
Cercetătorii au analizat date din studii preclinice și clinice pentru a evalua impactul acestor medicamente asupra unor afecțiuni precum demența, tulburările legate de consumul de substanțe, tulburările psihotice, depresia, anxietatea și tulburările alimentare.
„Acest studiu reprezintă rezultatul unui efort de echipă remarcabil pentru a aduna cea mai cuprinzătoare sinteză a dovezilor disponibile până în prezent cu privire la mecanismele și posibilele utilizări clinice ale GLP-1RAs (medicamente precum Ozempic) în diverse afecțiuni cognitive și psihiatrice, incluzând demență, dependențe, tulburări psihotice și afective, precum și tulburări alimentare. Sperăm ca viitoarele studii din acest domeniu de cercetare esențial să poată utiliza datele incluse în raportul nostru”, a declarat Riccardo De Giorgi, lector clinic la Departamentul de Psihiatrie al Universității Oxford și cercetător în cadrul NIHR OH BRC.
Studiul a evidențiat dovezi promițătoare, dar încă preliminare, conform cărora GLP-1RAs ar putea avea efecte benefice într-o gamă largă de afecțiuni cognitive și psihice. Aceste medicamente par să îmbunătățească funcția cognitivă, să reducă comportamentele adictive și să atenueze simptomele depresiei și anxietății. Cu toate acestea, sunt necesare studii clinice mai robuste, precum studiile controlate randomizate, pentru a înțelege mai bine eficacitatea și profilul de siguranță al acestor medicamente, mai ales pe termen lung, scrie Medical Xpress.
În prezent, nu există recomandări clinice oficiale privind utilizarea GLP-1RAs în tratarea afecțiunilor psihice. Totuși, aceste descoperiri deschid noi direcții de cercetare pentru investigarea modului în care aceste medicamente influențează sănătatea mintală. Continuarea cercetărilor privind mecanismele lor de acțiune este esențială și ar trebui să includă studii experimentale care să susțină interpretarea rezultatelor obținute în studiile clinice.
În viitor, endocrinologii, psihiatrii și neurologii vor colabora pentru a dezvolta abordări terapeutice integrate, menite să răspundă nevoilor pacienților ale căror afecțiuni se află la intersecția acestor specialități medicale.
Un studiu pe șoareci arată că stresul afectează modul în care creierul procesează zgomotul
Polenul nu este doar o neplăcere pentru cei alergici, ba chiar poate pune viața în pericol
A fost descoperit încă un efect al schimbărilor climatice asupra oamenilor
Muzica ne face să ne mișcăm chiar și atunci când nu ne place