De ce Pluto nu este planetă? În 2006, Uniunea Astronomică Internațională (IAU) a retrogradat îndrăgita planetă Pluto din poziția sa de a noua planetă a Sistemului Solar la statutul de „planetă pitică”.
Cel mai probabil, IAU nu a anticipat indignarea globală care i-a urmat acestei schimbări.
Când a fost făcut anunțul (și chiar și după mai bine de un deceniu), oamenii din întreaga lume au contestat decizia, argumentând că aceasta altera tradiția și istoria, fără a lua în considerare raționamentul științific din spatele ei. Dar de ce Pluto nu este planetă?
Momentul definitoriu al Adunării Generale a IAU din 2006 a fost dezbaterea asupra unei propuneri care avea să redefinească statutul lui Pluto și, implicit, al întregului Sistem Solar. Membrii uniunii au purtat discuții aprinse înainte de a adopta o rezoluție care a stabilit, pentru prima dată, o definiție oficială a termenului „planetă”.
Dacă până atunci „planetă” era un termen vag, folosit pentru a descrie orice obiect ceresc de mari dimensiuni din Sistemul Solar, noua definiție a introdus criterii clare: o planetă trebuie să fie un corp ceresc suficient de mare pentru a avea o formă sferică datorită propriei gravitații, să orbiteze în jurul Soarelui și să fi curățat vecinătatea orbitei sale de alte obiecte și resturi cosmice, notează Britannica.
Pluto nu îndeplinește acest ultim criteriu. Deși este destul de mare pentru a avea o formă sferică, nu are o masă suficientă pentru a domina gravitațional regiunea din jurul orbitei sale și pentru a elimina alte corpuri cerești din apropiere. Astfel, a fost reclasificată drept planetă pitică. Până la adoptarea acestei definiții în 2006, termenul „planetă” nu avea o explicație precisă și se baza pe clasificări stabilite înainte de descoperirile moderne făcute datorită progreselor tehnologice.
Pentru mulți oameni, retrogradarea lui Pluto a părut o rupere de tradiție. Și, într-un fel, chiar a fost: a reprezentat un pas înainte către o înțelegere mai clară a Universului, o perspectivă nouă bazată pe cunoștințe științifice actualizate.
Cum au modificat radiațiile de la o stea explozivă viața pe Pământ de acum 2,5 milioane de ani?
Astronomii au descoperit o explozie cosmică „remarcabilă” în afara galaxiei noastre
Elon Musk a pus ochii pe Stația Spațială Internațională! „Să începem pregătirile pentru distrugere”