O tehnologie revoluționară promite să redefinească realitatea virtuală prin adăugarea unei noi dimensiuni senzoriale: am putea să gustăm dulciuri în realitatea virtuală.
Interfața prin care am putea să gustăm dulciuri în realitatea virtuală, numită „e-Taste”, folosește senzori avansați și distribuitoare chimice fără fir pentru a simula percepția gustului la distanță. Acești senzori detectează molecule asociate celor cinci gusturi de bază (dulce, acru, sărat, amar și umami) și transformă aceste semnale chimice în impulsuri electrice transmise unui dispozitiv de replicare.
Testele realizate la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) au demonstrat capacitatea sistemului de a simula digital o gamă variată de intensități gustative, asigurând în același timp siguranța utilizatorului.
„Dimensiunea chimică este în mare parte subreprezentată în realitatea virtuală și în cea augmentată, mai ales în ceea ce privește mirosul și gustul. Aceasta este o lacună pe care ne-am propus să o umplem cu acest sistem de nouă generație”, declară Jinhua Li, profesoară asistentă de știința materialelor.
Dispozitivul include un actuator format dintr-o interfață pentru gură și o pompă electromagnetică miniaturizată. Aceasta reglează distribuirea lichidelor chimice printr-un canal special, iar printr-un strat de gel, soluția ajunge în cavitatea orală a utilizatorului.
Prin ajustarea timpului de interacțiune dintre soluție și gel, intensitatea gustului poate fi modificată. Mai mult, utilizatorii pot experimenta mai multe gusturi simultan, creând senzații complexe, scrie Tech Xplore.
Experimentele au arătat că participanții au putut distinge diferențele de intensitate ale gustului acru cu o precizie de 70%. De asemenea, s-a demonstrat că senzațiile gustative pot fi transmise de la distanță, inclusiv între state diferite din SUA.
Această tehnologie ar putea avea implicații uriașe, nu doar pentru realitatea virtuală și jocurile video, ci și pentru: cercetarea neurologică, ajutând la înțelegerea modului în care creierul procesează semnalele gustative; incluziune și accesibilitate, oferind noi experiențe pentru persoanele cu pierderea gustului cauzată de traume, boli sau afecțiuni; și pentru interacțiuni în metavers, permițându-le utilizatorilor să experimenteze gustul în spațiile virtuale.
„Această tehnologie deschide oportunități unice de conexiune în mediul virtual și este un prim pas spre integrarea gustului în metavers”, spune Jinhua Li.
Următorul obiectiv al cercetătorilor este miniaturizarea sistemului și îmbunătățirea compatibilității acestuia cu diverși compuși chimici din alimente.
Studil a fost publicat în Science Advances.
Muzica ne face să ne mișcăm chiar și atunci când nu ne place
Ce au descoperit cercetătorii după ce au studiat în detaliu circuitele fricii din creier?
Neurocercetătorii au înțeles, în sfârșit, cum iau oamenii decizii
Cercetătorii au construit insecte robotizate care ne-ar putea asigura hrana în viitor