Home » Știință » O „undă” cosmică uriașă a lovit Pământul în urmă cu 14 milioane de ani și a schimbat planeta pentru totdeauna

O „undă” cosmică uriașă a lovit Pământul în urmă cu 14 milioane de ani și a schimbat planeta pentru totdeauna

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.03.2025

Observațiile făcute cu misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene sugerează că, în urmă cu 14 milioane de ani, Sistemul Solar a trecut printr-o zonă densă de formare a stelelor, situată în direcția constelației Orion.

Această regiune face parte dintr-o rețea vastă de roiuri stelare care se întinde pe aproape 9.000 de ani-lumină și formează o structură cunoscută sub numele de Unda Radcliffe, numită astfel după Institutul Harvard Radcliffe din Massachusetts (SUA), unde a fost confirmată existența sa.

Trecerea Sistemului Solar prin această zonă bogată în praf interstelar ar putea explica răcirea climei Pământului din acea perioadă, reflectată în extinderea calotei glaciare antarctice.

Unda Radcliffe a schimbat dramatic Pământul

Pentru a verifica această teorie, cercetătorii încearcă să identifice urme de elemente radioactive în straturile geologice ale Pământului.

„Dacă am descoperi o cantitate neobișnuit de mare de elemente radioactive în straturile geologice ale Pământului, acest lucru ar susține ipoteza noastră,” explică Efrem Maconi, doctorand în astrofizică la Universitatea din Viena și autor principal al studiului.

În special, cercetătorii caută urme ale izotopului de fier-60, un element extrem de rar pe Pământ, dar care este produs în urma exploziilor de supernove, scrie LiveScience.

Cum ar fi fost influențat Pământul?

Chiar dacă Unda Radcliffe se află relativ aproape de noi, la doar 400 de ani-lumină, astronomii au reușit să o identifice abia în 2020, cu ajutorul misiunii Gaia.

Maconi și echipa sa au utilizat aceste date pentru a reconstitui traseul istoric al Sistemului Solar, descoperind că acum 14 milioane de ani am trecut la doar 65 de ani-lumină de două roiuri stelare bogate în praf cosmic: NGC 1980 și NGC 1981.

În acel moment, Pământul era deja format de peste 4 miliarde de ani, iar sistemul solar semăna foarte mult cu cel de azi. Dar, la scară cosmică, acest eveniment s-a întâmplat practic „ieri”, spune Maconi.

Simulările sugerează că Sistemul Solar a petrecut aproximativ 1 milion de ani în această regiune densă. Acest lucru coincide cu tranziția climatului Pământului în perioada „Miocenului Mijlociu”, atunci când planeta a trecut de la un climat mai cald la unul mai rece.

Cercetătorii cred că un flux masiv de praf interstelar ar fi putut bloca o parte din radiația solară, accelerând astfel răcirea globală.

Unii cercetători sunt sceptici

„Este o ipoteză interesantă, dar pentru a demonstra că a influențat efectiv clima Pământului este nevoie de mai multe dovezi,” spune Teddy Kareta, astronom la Lowell Observatory din Arizona.

Un obstacol major este că straturile geologice ale izotopului fier-60 se opresc acum aproximativ 10 milioane de ani, făcând dificilă detectarea unui eveniment petrecut acum 14 milioane de ani.

Mai mult, fierul-60 are un timp de înjumătățire de 2,6 milioane de ani, ceea ce îngreunează și mai mult descoperirea unor semnale clare din acea perioadă.

Studiul sugerează că Pământul ar fi putut fi influențat de factori galactici, dar dovezile sunt încă insuficiente.

Dacă se vor găsi urme de fier-60 în straturile geologice, acest lucru ar putea confirma ipoteza, oferind o legătură între astronomie și climatologia Pământului.

Până atunci, cercetătorii continuă să caute răspunsuri, în speranța de a înțelege mai bine cum influențează galaxiile viața pe Pământ.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Continentele scufundate ale Pământului ar putea să dezechilibreze câmpul magnetic

Viitoarele misiuni interplanetare ar putea fi alimentate cu energie solară

Oamenii de știință s-au înșelat! De ce este roșie planeta Marte?

Astronomii au găsit o planetă posibil locuibilă la 20 de ani-lumină de Sistemul Solar

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase