Continentele scufundate din apropierea miezului Pământului ar putea să dezechilibreze câmpul magnetic. Structuri minerale de dimensiuni continentale, care se extind din mantaua inferioară spre nucleul exterior al Pământului, ar putea contribui la instabilitatea câmpului magnetic al planetei noastre.
Cele două formațiuni enigmatice, una situată sub Oceanul Pacific și cealaltă sub Africa, prezintă caracteristici similare în ceea ce privește undele seismice, ceea ce a dus la presupunerea că au aceeași compoziție.
Cu toate acestea, geodinamicianul James Panton, de la Universitatea Cardiff (Țara Galilor) și colegii săi au ajuns la o concluzie diferită. Cercetările lor sugerează că aceste regiuni sunt formate din materiale diferite și au istorii distincte. Dacă această ipoteză este corectă, ar putea influența fluxul de căldură și convecția din interiorul planetei, afectând astfel mecanismul de generare a magnetosferei terestre.
Având înălțimi de până la 900 de kilometri și o lățime de mii de kilometri, aceste „provincii mari cu viteză seismică redusă” i-au intrigat pe oamenii de știință încă de la descoperirea lor, prin datele seismice din anii ’80. Cercetările ulterioare au sugerat că sunt compuse, cel puțin parțial, din fostă scoarță oceanică.
„Este fascinant să observăm legăturile dintre mișcările plăcilor tectonice de la suprafața Pământului și structurile aflate la 3.000 de kilometri adâncime”, afirmă seismologul Paula Koelemeijer, de la Universitatea Oxford (Anglia).
Timp de milioane de ani, ciclul natural al scoarței terestre a transportat material de la suprafață în straturile adânci ale mantalei, iar acum această compoziție modificată acoperă până la 30% din nucleu, încetinind undele seismice utilizate de geologi pentru a studia structura internă a planetei.
„Modelele noastre de circulație a mantalei din ultimul miliard de ani arată că aceste provincii cu viteză seismică redusă se pot forma în mod natural ca rezultat al reciclării scoarței oceanice”, explică Panton și echipa sa. Acest lucru contrazice teoriile concurente, conform cărora aceste anomalii ar fi rămășițe ale coliziunii care a dus la formarea Lunii, acum 4,5 miliarde de ani.
Cercetătorii au descoperit că structura din Pacific conține cu 50% mai multă crustă oceanică recentă decât cea din Africa. Această diferență semnificativă influențează nu doar compoziția structurii din Pacific, dar și densitatea acesteia în raport cu mantaua înconjurătoare.
„Provincia cu viteză redusă din Pacific este îmbogățită cu scoarță oceanică subdusă, ceea ce sugerează că istoria recentă a subducției Pământului este factorul determinant al acestei diferențe”, explică Panton.
Cercetătorii suspectează că activitatea intensă din zona Inelului de Foc al Pacificului a contribuit la reînnoirea constantă a materialului crustei. În schimb, regiunea africană este mai puțin activă din punct de vedere geologic, iar scoarța mai veche s-a amestecat mai bine în manta, rezultând o structură mai puțin densă.
„Faptul că aceste două provincii mari diferă în compoziție, dar nu în temperatură, este un aspect esențial și explică de ce apar similare în datele seismice”, adaugă Koelemeijer.
Continentele scufundate din apropierea miezului Pământului ar putea să dezechilibreze câmpul magnetic. Temperaturile diferite ale acestor structuri, în comparație cu regiunile înconjurătoare, influențează disiparea căldurii din nucleul Pământului. Acest lucru influențează convecția din nucleu, proces esențial pentru generarea câmpului magnetic al planetei.
Oamenii de știință suspectează că, deoarece aceste structuri din manta nu permit disiparea uniformă a căldurii din nucleu, ele ar putea contribui la dezechilibrarea câmpului magnetic terestru. Deja s-a emis ipoteza că provincia din Africa are un rol în slăbirea câmpului magnetic în acea regiune, menționează Science Alert.
Pentru a înțelege mai bine impactul acestei asimetrii profunde din interiorul Pământului, cercetătorii au nevoie de mai multe date, inclusiv observații asupra câmpului gravitațional al planetei.
Această cercetare a fost publicată în revista Scientific Reports.
Test de cultură generală. Care om de știință a vizitat Pluto?
Răsărit spectaculos de Soare, văzut de pe Lună de misiunea istorică Blue Ghost
Apa ar putea fi mai veche decât am crede și ar fi făcut parte din primele galaxii
Nucleul Pământului ar putea ascunde un rezervor vast de heliu primordial