De mai bine de jumătate de secol, criza vârstei mijlocii a fost un fenomen caracteristic societății occidentale – mașini rapide, decizii impulsive și momente de suferință între vârsta de 40 și 50 de ani. Însă experții avertizează că totul s-a schimbat, iar acest concept este acum depășit.
Într-un nou studiu comandat de Națiunile Unite, academicienii de renume Jean Twenge și David Blanchflower atrag atenția asupra unei crize în creștere a sănătății mintale degradate în rândul tinerilor din șase țări vorbitoare de limba engleză, care răstoarnă modelul tradițional al fericirii de-a lungul vieții.
În trecut, fericirea era considerată a urma o formă de U: o tinerețe relativ lipsită de griji, o vârstă mijlocie mai dificilă și o viață mai confortabilă în perioada vârstei înaintate. Totuși, experții susțin că acum satisfacția crește constant pe măsură ce înaintăm în vârstă, potrivit The Guardian.
„Forma U a bunăstării în funcție de vârstă, care exista în trecut în aceste țări, acum nu mai există, fiind înlocuită de o criză a bunăstării în rândul tinerilor,” se arată în raportul publicat de US National Bureau of Economic Research.
Studiul, care a analizat răspunsurile la sondaje din Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda, Australia, Canada și Noua Zeelandă, a arătat o scădere notabilă a satisfacției și fericirii în rândul tinerilor în ultimul deceniu, mai ales în rândul femeilor tinere. Cercetătorii sugerează că această tendință este corelată cu creșterea utilizării smartphone-urilor și rețelelor sociale, iar impactul asupra fericirii a fost vizibil în sondaje din aceste șase țări și din alte națiuni din întreaga lume.
„Aceasta ar putea ajunge să fie o generație pierdută,” a declarat Blanchflower.
El a subliniat scăderea drastică a bunăstării în Statele Unite și Marea Britanie și a subliniat creșterea fenomenelor de bullying online, de body shaming și efectele rețelelor sociale asupra tinerelor generații.
„Tinerii au devenit izolați. Nu e vorba doar că stau pe telefoane, ci și despre ce nu mai fac: nu mai ies afară, nu mai se joacă cu prietenii, nu mai interacționează atât de mult cu ceilalți și nici nu mai au atâtea relații intime. Nu există nicio îndoială că avem o criză globală. Întrebarea este ce facem în privința asta? Și nu știm încă,” a explicat Blanchflower.
Studiul subliniază o schimbare majoră în ceea ce privește bunăstarea tinerilor și avertizează asupra riscurilor pe care le implică dependența de tehnologie și rețelele sociale, care pot izola tineretul și pot afecta profund sănătatea lor mintală. Într-o eră digitală în care interacțiunile și activitățile în aer liber sunt înlocuite de timpul petrecut pe telefoane, efectele asupra dezvoltării și fericirii tinerelor generații sunt din ce în ce mai vizibile.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că este nevoie de o schimbare de paradigmă în abordarea acestei crize globale. Dacă nu se intervine eficient, tineretul riscă să devină o generație pierdută, cu impact pe termen lung asupra întregii societăți.
Schimbarea pe care tinerii o fac, ca revoltă față de lumea digitală
Cum și de unde învață tinerii din România despre relații și sexualitate
Tinerii s-au apucat de croșetat pentru a lupta cu pericolul social media
Atât femeile, cât și bărbații se simt atrași de parteneri mai tineri