A fost găsită o legătură între dietă și cancerul pulmonar. O nouă cercetare sugerează că dieta are un rol crucial în apariția cancerului pulmonar, la fel cum se întâmplă în cazul altor tipuri de cancer, cum ar fi cel hepatic sau pancreatic.
Studiul, realizat de cercetători de la University of Florida Health, în colaborare cu Markey Cancer Center din Kentucky (SUA), a fost finanțat de mai multe granturi ale National Institutes of Health (NIH) și este primul de acest fel desfășurat într-un centru de cancer desemnat de National Cancer Institute (NCI).
„Cancerul pulmonar nu a fost considerat, în mod tradițional, o boală influențată de dietă”, explică Ramon Sun, profesor asociat și director al UF Center for Advanced Spatial Biomolecule Research. Totuși, rezultatele studiului sugerează o posibilă legătură între dietă și cancerul pulmonar: alimentația ar putea avea un impact semnificativ asupra riscului de dezvoltare a acestui tip de cancer.
Cercetătorii au folosit o platformă avansată de metabolomică spațială creată de Sun în 2020, care le-a permis să analizeze detaliat tiparele moleculare și interacțiunile celulare. Ei s-au concentrat pe adenocarcinomul pulmonar, responsabil pentru 40% dintre cazurile de cancer pulmonar la nivel mondial, și au analizat legătura dintre această afecțiune și acumularea de glicogen, un compus format din molecule de glucoză, esențial pentru stocarea energiei.
Glicogenul a fost identificat drept un metabolit oncogenic, descris de cercetători drept o „acadea uriașă pentru pofta de zahăr a cancerului”. Cu cât celulele canceroase conțin mai mult glicogen, cu atât tumorile cresc mai repede și devin mai agresive, explică Eurek Alert.
Pentru a testa această ipoteză, oamenii de știință au utilizat modele experimentale pe șoareci și simulări computerizate ale depozitelor de glicogen din plămâni. Atunci când șoarecii au fost hrăniți cu o dietă occidentală bogată în grăsimi și fructoză, tumorile pulmonare s-au dezvoltat rapid. În schimb, atunci când nivelurile de glicogen au fost reduse, creșterea tumorilor a fost încetinită.
„Dieta tipică occidentală crește nivelul de glicogen, iar acesta alimentează tumorile pulmonare, oferindu-le resursele necesare pentru creștere”, explică Sun. De asemenea, glicogenul s-a dovedit a fi un indicator „excepțional de precis” al evoluției tumorilor și al mortalității în rândul pacienților cu cancer pulmonar.
Acest studiu întărește ideea că prevenția cancerului ar trebui să includă, pe lângă evitarea fumatului, și măsuri de conștientizare și politici publice care să promoveze alegeri alimentare mai sănătoase.
Un aspect pozitiv al descoperirii este faptul că există deja tratamente care vizează nivelurile de glicogen. Potrivit profesorului Matthew Gentry, coautor al studiului, trei tipuri de medicamente dezvoltate inițial pentru tratarea bolii Lafora, o afecțiune neurologică rară, ar putea fi utilizate și în cazul cancerului pulmonar.
În concluzie, adoptarea unei diete echilibrate, menținerea unui stil de viață activ și reducerea consumului de alcool sunt strategii fundamentale pentru prevenirea pe termen lung a cancerului pulmonar și a altor afecțiuni.
Studiul a fost publicat în Nature Metabolism.
Un nou studiu confirmă că femeile vorbesc mai mult decât bărbații
Cât de des ar trebui schimbați bureții de bucătărie?
De ce calitățile cele mai atractive ne pot îndepărta partenerii de viață
Inteligența Artificială poate găsi leziunile cerebrale pe care medicii le ratează