O echipă de astronomi care a analizat date astronomice vechi ar fi identificat un posibil candidat pentru Planeta 9 – o lume ipotetică din Sistemul Solar, situată mult dincolo de orbita lui Neptun.
În 2016, doi astronomi de la Caltech au prezentat dovezi că șase obiecte aflate dincolo de orbita lui Neptun erau grupate într-un mod care sugera că erau „păstorite” de ceva cu o forță gravitațională mare. De atunci, Konstantin Batygin, Mike Brown și alți cercetători au încercat să găsească această planetă.
Deși rămâne greu de detectat, mulți astronomi cred că prezența acestei planete ar putea explica fenomene precum înclinarea orbitelor obiectelor din centura Kuiper sau orbitele retrograde ale unor obiecte dintre planetele uriașe.
NASA afirmă că existența Planetei 9 ar putea face ca Sistemul Solar să pară „mai normal” – deoarece planete de tip „super-Pământ” sunt frecvente în alte sisteme stelare, dar nu există niciuna cunoscută în al nostru.
Chiar dacă am descoperit mii de exoplanete (planete din afara Sistemului Solar), găsirea unei noi planete în propriul sistem este mult mai dificilă, în special din cauza poziției noastre pe Pământ.
De exemplu, doar Venus și Mercur trec prin fața Soarelui văzute de pe Terra. Alte planete mari și apropiate de Soare, precum Jupiter și Saturn, pot fi văzute datorită luminii reflectate, scrie IFLScience.
Planeta 9 se crede că se află la o distanță de 500–700 unități astronomice (UA) de Soare. La acea distanță, chiar și o planetă mare nu ar reflecta suficientă lumină pentru a fi ușor detectabilă.
Totuși, într-un nou studiu, o echipă a încercat să găsească dovezi ale planetei prin analiza unor date vechi din două sondaje infraroșii ale cerului, separate de un interval de 23 de ani.
„Am căutat candidați pentru Planeta 9 la o distanță heliocentrică de 500–700 UA și o masă de 7–17 mase terestre, folosind două sondaje în infraroșu ale cerului întreg,” explică echipa într-un articol pre-publicat, care nu a fost încă evaluat.
„Planeta 9 ar trebui să se miște lent pe cer din cauza distanței mari, așa că am căutat obiecte care s-au mutat încet de la o poziție IRAS la o poziție AKARI după 23 de ani.”
Echipa a identificat inițial 13 candidați, dar a redus lista la unul singur.
„După selecția riguroasă, inclusiv inspecția vizuală a imaginilor, am găsit o pereche candidată promițătoare – sursa IRAS nu a fost detectată în aceeași poziție în imaginea AKARI și invers, iar separarea unghiulară era între 42′ și 69,6′,” au explicat cercetătorii.
Deși echipa consideră că merită investigații suplimentare, datele actuale nu sunt suficiente pentru a stabili o orbită, dacă obiectul chiar este Planeta 9. Sunt necesare observații viitoare pentru a confirma descoperirea.
Astronomii au descoperit o planetă cu o coadă de cometă
Telescopul Spațial James Webb a observat o planetă înghițită de o stea
Roverul Curiosity a găsit primele dovezi pentru ciclul carbonului pe Planeta Roșie antică
A fost detectată o nouă exoplanetă sub-Neptun care orbitează în jurul unei stele din apropiere