Home » Știință » Două exoplanete au fost descoperite în jurul unei stele asemănătoare Soarelui

Două exoplanete au fost descoperite în jurul unei stele asemănătoare Soarelui

Foto: Shutterstock
Publicat: 18.05.2025

O echipă internațională de astronomi a raportat descoperirea a două noi exoplanete, de câteva ori mai masive decât Pământul, care orbitează o stea asemănătoare Soarelui, cunoscută sub numele de HD 35843.

Până în prezent, satelitul TESS al NASA (Transiting Exoplanet Survey Satellite) a identificat peste 7.600 de exoplanete candidate (numite TOI – Obiecte de Interes TESS), dintre care 622 au fost confirmate prin observații ulterioare.

Scopul principal al TESS este de a finaliza o cercetare a aproximativ 200.000 dintre cele mai strălucitoare stele apropiate, în căutarea de exoplanete care tranzitează – de la lumi mici și stâncoase la giganți gazoși.

HD 35843, sau TOI 4189, este o stea pitică de tip G săracă în metale, cu o rază de aproximativ 0,9 din raza solară și o masă comparabilă cu cea a Soarelui.

TESS a observat această stea între 2018 și 2022, ceea ce a dus la detectarea unui semnal de tranzit în curba sa de lumină.

O lume acvatică sau o planetă stâncoasă

Observațiile terestre ulterioare, conduse de Katharine Hesse de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), au confirmat natura planetară a acestui semnal și au mai relevat prezența unei alte planete.

„Raportăm descoperirea și confirmarea a două planete care orbitează steaua săracă în metale și asemănătoare Soarelui, HD 35843 (TOI 4189),” se arată în lucrare.

Exoplaneta confirmată, denumită HD 35843 c, este de aproximativ 2,5 ori mai mare și de 11,3 ori mai masivă decât Pământul, ceea ce indică o densitate de 3,8 g/cm³.

Planeta își orbitează steaua la fiecare 46,7 zile, la o distanță de 0,25 UA. Temperatura de echilibru estimată pentru HD 35843 c este de 479 K, ceea ce o face una dintre cele mai reci lumi extraterestre descoperite de TESS.

A doua planetă, care nu produce un tranzit vizibil, a fost identificată prin măsurători ale vitezei radiale și a fost denumită HD 35843 b.

Un candidat promițător pentru studii atmosferice viitoare

Aceasta este mai apropiată de stea – la o distanță de aproximativ 0,088 UA și are o perioadă orbitală de aproximativ 9,9 zile. Se estimează că are o masă de cel puțin 5,84 mase terestre.

Pe baza proprietăților derivate, astronomii au clasificat HD 35843 b ca un „super-Pământ”, iar HD 35843 c ca o exoplanetă de tip „sub-Neptun”. S-a menționat că este încă prea devreme pentru a trage concluzii finale cu privire la compoziția planetei HD 35843 c, care ar putea fi fie o „lume acvatică”, fie o planetă stâncoasă cu o atmosferă groasă de hidrogen.

În ceea ce privește steaua gazdă, HD 35843 are o temperatură efectivă de 5.666 K și o metalicitate de -0,27. Vârsta stelei este estimată la aproximativ 2,5 miliarde de ani.

Autorii concluzionează că indicele ridicat de transmisie spectroscopică (TSM) al planetei HD 35843 c și temperatura sa relativ scăzută o fac un candidat promițător pentru studii atmosferice viitoare cu telescopul spațial James Webb (JWST), pentru a determina compoziția sa exactă, scrie Phys.org.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Telescopul Webb a dezvăluit secretele unei exoplanete ciudate numite TOI-421 b

A fost detectată o nouă exoplanetă sub-Neptun care orbitează în jurul unei stele din apropiere

Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb

„Vânătorul de exoplanete” va începe să caute un alt Pământ în 2026

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase