Un studiu recent atrage atenția asupra calității scăzute a multor produse alimentare destinate bebelușilor, disponibile pe piață. Deși sunt promovate ca fiind sănătoase, multe dintre acestea conțin cantități excesive de zahăr și aporturi nutriționale reduse, ceea ce poate afecta dezvoltarea copiilor.
Cercetătorii de la Universitatea din Leeds, specializați în știința alimentelor și nutriție, au analizat 632 de produse alimentare destinate copiilor sub trei ani. Concluziile sunt îngrijorătoare: peste 40% dintre mesele principale conțin niveluri ridicate de zahăr, iar 21% dintre produsele gata de consum – fructe procesate, cereale și mâncăruri – sunt prea diluate și nu oferă suficienți nutrienți, potrivit The Guardian.
Unele produse analizate conțineau zahăr în proporții șocante: în anumite cazuri, peste 70% din totalul caloriilor proveneau din zahăr. În plus, conținutul real de ingrediente esențiale, precum orezul sau laptele, era de doar câteva procente.
Un alt aspect semnalat în studiu este marketingul înșelător. Unele produse prezentate ca fiind sănătoase sau naturale conțin ingrediente într-o proporție foarte mică față de ceea ce sugerează ambalajul. Autorii studiului cer ca autoritățile să intervină urgent și să impună un sistem de etichetare similar celui folosit pentru dulciuri sau înghețată, cu avertismente vizibile pentru conținutul de zahăr.
Peste 25% dintre produsele analizate ar necesita, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o etichetă de avertizare privind conținutul ridicat de zahăr.
De asemenea, s-a constatat că multe alimente pentru diversificare timpurie sunt comercializate ca fiind potrivite de la vârsta de patru luni – în contradicție cu recomandările NHS (erviciul Național de Sănătate din Marea Britanie) și ale OMS, care indică vârsta minimă de șase luni pentru introducerea alimentelor solide.
Conform ghidurilor actuale, un copil de un an nu ar trebui să consume mai mult de 10 grame de zahăr pe zi, iar limita pentru copiii de 2-3 ani este de 14 grame. Aceste limite includ atât zaharurile adăugate, cât și cele naturale din fructe procesate și sucuri.
Peste 1.000 de părinți au participat la un sondaj asociat studiului, iar 70% dintre ei au declarat că ar susține etichete de avertizare vizibile pe ambalaje pentru produsele bogate în zahăr. Aproape 60% s-au arătat îngrijorați de cantitățile mari de zaharuri „naturale” din mâncarea destinată copiilor.
Dr. Diane Threapleton, autoarea studiului, subliniază că recomandările nu sunt suficiente.
„Piața alimentelor pentru bebeluși este uriașă. Doar în Marea Britanie există aproximativ 1,7 milioane de copii între 6 și 36 de luni. Disponibilitatea unor produse inadecvate, cu calitate nutrițională scăzută, riscă să afecteze dezvoltarea și sănătatea celor mici.”, spune specialista.
Un studiu a descoperit o legătură între somnul bebelușilor și riscul de autism
Un studiu confirmă că bebelușii formează amintiri. Atunci de ce nu ne amintim nimic?
De ce nu ne amintim nimic din perioada în care eram bebeluși?
Test de cultură generală. De ce mierea este interzisă bebelușilor?