Home » Știință » NASA anunță că a crescut riscul de impact selenar pentru asteroidul 2024 YR4

NASA anunță că a crescut riscul de impact selenar pentru asteroidul 2024 YR4

NASA anunță că a crescut riscul de impact selenar pentru asteroidul 2024 YR4
Foto: NASA/JPL Center for Near-Earth Object Studies
Publicat: 10.06.2025

Cresc șansele ca un asteroid să lovească Luna în 2032. Asteroidul 2024 YR4, cândva considerat corpul ceresc cu cel mai mare risc de impact cu Pământul înregistrat vreodată, revine în prim-plan, de data aceasta din cauza unei ușoare creșteri a probabilității ca el să lovească Luna în anul 2032.

Deși în prezent se află prea departe pentru a putea fi observat de pe Pământ, asteroidul a fost surprins pentru scurt timp în luna mai de către Telescopul Spațial James Webb (JWST). Folosind datele obținute cu camera sa în infraroșu apropiat (NIRCam), o echipă condusă de Andy Rivkin, de la Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (SUA), a reușit să rafineze predicțiile privind poziția asteroidului pe 22 decembrie 2032. În urma ajustării traiectoriei, probabilitatea ca acest asteroid să lovească Luna în 2032 a crescut de la 3,8% la 4,3%, potrivit NASA.

„Pe măsură ce primim noi date, este normal ca probabilitatea de impact să se modifice”, se arată în comunicatul NASA. Chiar dacă ar avea loc o coliziune, „nu ar afecta orbita Lunii”. Astronomul Pawan Kumar, fost cercetător la Institutul Indian de Astrofizică din Bengaluru (India), confirmă că Luna nu este în pericol, adăugând că un eventual impact „nu ar reprezenta un motiv de îngrijorare”, întrucât fragmentele ejectate în spațiu ar arde în atmosfera terestră dacă s-ar apropia prea mult de Pământ.

Șansele ca un asteroid să lovească Luna în 2032 au crescut ușor

Descoperit pe 27 decembrie anul trecut, 2024 YR4 are un diametru estimat între 53 și 67 de metri, cam cât o clădire cu 10 etaje. Asteroidul a atras imediat atenția comunității științifice și a publicului, întrucât avea o probabilitate de peste 1% de a lovi Pământul, cel mai mare risc înregistrat vreodată pentru un asteroid de asemenea dimensiuni. Observațiile ulterioare din ianuarie și februarie au ridicat riscul de impact la un maximum de 3,1%.

Traiectoria estimată atunci sugera că un eventual impact ar putea provoca pagube pe o zonă extinsă, cuprinzând estul Oceanului Pacific, nordul Americii de Sud, Africa și sudul Asiei. Dacă ar fi pătruns în atmosferă deasupra oceanului, NASA estima că nu ar fi produs tsunamiuri semnificative, însă o explozie atmosferică deasupra unei zone urbane ar fi putut sparge geamuri și provoca daune structurale minore.

Totuși, pe măsură ce au fost colectate mai multe date despre orbita sa, riscul de impact a scăzut considerabil. Până pe 19 februarie, probabilitatea scăzuse la 1,5%, iar a doua zi deja era de doar 0,3%. Pe 24 februarie, NASA a anunțat oficial, printr-o postare pe rețelele sociale, că nu mai există motive de îngrijorare: riscul de impact ajunsese la doar 0,004%, iar asteroidul „este așteptat să treacă în siguranță pe lângă Pământ în 2032”.

Analizele ulterioare au permis excluderea oricărui risc de impact cu Pământul, atât în 2032, cât și în cadrul altor apropieri viitoare. Observații recente din Chile și Hawaii sugerează că asteroidul provine din centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter și că a migrat treptat spre o orbită apropiată de cea terestră.

Când vom putea vedea din nou acest asteroid?

Din aprilie, 2024 YR4 a devenit prea îndepărtat și prea slab pentru a mai putea fi observat de pe Pământ. Va reintra în câmpul vizual în 2028, oferindu-le cercetătorilor o nouă ocazie de a-l studia și de a-i rafina orbita cu ajutorul telescopului JWST și al telescoapelor terestre. O atenție specială va fi acordată formei și compoziției asteroidului, factori esențiali pentru a-i înțelege comportamentul și potențialul de impact, scrie Space.com.

Chiar dacă 2024 YR4 nu mai reprezintă nicio amenințare, el le-a oferit oamenilor de știință o ocazie rară de a pune în practică toate etapele unei strategii de apărare planetară, de la detecție și analiză de risc până la comunicarea publică. A fost, după cum spune Kumar, „un exercițiu complet, din viața reală”, pentru a testa modul în care am reacționa în fața unui asteroid potențial periculos.

„2024 YR4 este un asteroid perfect pentru testarea măsurilor de apărare planetară. Are tot ce-i trebuie ca să ne capteze atenția”, a conchis el.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii au descoperit cele mai mari explozii de la Big Bang încoace

Un studiu dezvăluie cum găurile negre pot fi folosite pentru coliziunea particulelor

O teorie nebunească despre Pluto tocmai a fost confirmată

O stea minusculă a dat naștere unei planete gigantice; cercetătorii încearcă să afle cum a fost posibil

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase