O nouă teorie despre structura fundamentală a Universului propune că timpul are trei dimensiuni. Mai mult, acest model susține că aceste dimensiuni temporale sunt trăsătura fundamentală a Universului, iar dimensiunile pe care le numim „spațiu” sunt doar un produs secundar sau chiar un rezultat indirect.
În prezent, este doar una dintre multele propuneri privind dimensiunile Universului, iar majoritatea fizicienilor încă nu și-au exprimat o opinie clară despre cât de plauzibilă este.
Experimentăm timpul în mod continuu, indiferent ce facem – spre deosebire de dimensiunile spațiului – și, din acest motiv, îl percepem intuitiv ca fiind diferit. Așadar, a fost un șoc când Albert Einstein a susținut că există patru dimensiuni ce alcătuiesc o entitate unică, numită spațiu-timp.
Ideea că timpul este doar o altă dimensiune, precum lungimea sau înălțimea, întâmpină rezistență din partea celor nefamiliarizați cu fizica. Totuși, modelul lui Einstein funcționează atât de bine în a explica și chiar a prezice realitatea, încât a devenit standardul în fizică.
Mulți fizicieni încearcă să explice de ce timpul curge doar într-o direcție, dar alții explorează idei mai exotice – cum ar fi teoria stringurilor, care presupune 11 dimensiuni, dintre care spațiul și timpul sunt doar patru.
Dr. Gunther Kletetschka, de la Universitatea Alaska Fairbanks (SUA), propune acum o variantă în care timpul are trei dimensiuni – o idee care nu este nouă, dar care în acest caz vine cu o abordare diferită.
Kletetschka susține că această triplicitate temporală este sugerată de fenomenele cuantice și de evoluția Universului. Modelele anterioare au generat paradoxuri, însă el spune că le-a evitat.
Dacă ne-am putea deplasa prin toate cele trei dimensiuni ale timpului, am putea trăi mai multe versiuni ale aceleiași realități, asemănător conceptului de multivers.
Deplasarea în a doua dimensiune a timpului ne-ar face să retrăim aceeași zi, dar ușor diferită, pe măsură ce ne „mișcăm” de-a lungul acestei axe. Dacă ne-am deplasa și în prima și în a doua dimensiune simultan, am experimenta realități care devin tot mai diferite. A treia dimensiune temporală ar permite tranziția între realități complet diferite.
Kletetschka afirmă că, așa cum materia curbează spațiu-timpul în relativitatea generală, în acest nou model masa și energia sunt manifestări ale curburii și dinamicii temporale.
Pentru că celelalte două devin vizibile doar în condiții extreme, scrie Kletetschka. Multe teorii exotice au fost criticate deoarece nu pot fi testate. Unele ar necesita acceleratoare de particule mult mai puternice decât cele actuale, scrie IFLScience.
Însă acesta este punctul forte al noii teorii, spune autorul. „Propunerile anterioare despre timp tridimensional erau în mare parte constructe matematice, fără legături experimentale clare. Modelul este testabil și are mai multe canale de verificare independentă.”
Noua teorie prevede mase precise pentru anumite particule subatomice. De asemenea, Kletetschka susține că poate anticipa diferențe subtile între viteza undelor gravitaționale și cea a luminii, de obicei considerate egale.
Aceste semnături vor putea fi testate în experimentele de generație următoare, între 2025 și 2030, scrie el. Spre deosebire de alte teorii cu timp tridimensional, care întâmpină dificultăți în menținerea cauzalității, modelul lui Kletetschka păstrează principiul că o cauză precede întotdeauna efectul – un alt punct forte al propunerii sale.
Dacă teoria se dovedește corectă, ar putea fi o punte crucială către unificarea mecanicii cuantice cu teoria gravitației – obiectivul suprem al fizicii moderne.
Articolul este publicat în revista Reports in Advances of Physical Sciences.
Astronomii au găsit materia „lipsă” din Univers în cele mai mari structuri cosmice
Telescopul James Webb a detectat galaxii minuscule care ar fi transformat Universul
Astronomii ar fi găsit în sfârșit găurile negre „lipsă” ale Universului
MISTRAL este noul instrument care va studia Universul la frecvențe înalte