Consumul de proteine provenite din alimente de origine animală nu este asociat cu un risc crescut de deces și ar putea chiar să ofere beneficii de protecție împotriva mortalității cauzate de cancer, potrivit unui nou studiu.
Cercetarea a analizat date de la aproape 16.000 de adulți, cu vârsta de peste 19 ani, folosind informațiile colectate prin National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III). Oamenii de știință au examinat cantitatea de proteină animală și vegetală consumată, în medie, de participanți și dacă aceste tipare alimentare se asociază cu riscul de deces din cauze cardiovasculare, cancer sau alte cauze.
Rezultatele au arătat că un consum mai mare de proteine animale nu este legat de o creștere a riscului de mortalitate. Mai mult, datele au indicat o reducere modestă, dar semnificativă, a mortalității asociate cancerului la persoanele care consumau mai multe proteine animale, potrivit MedicalXpress.
„Există multă confuzie în jurul proteinelor: cât să consumăm, ce tipuri și ce înseamnă pentru sănătatea pe termen lung. Acest studiu aduce clarificări, ceea ce este important pentru oricine vrea să ia decizii informate și bazate pe dovezi despre alimentația sa”, a explicat Stuart Phillips, profesor la McMaster University din Canada.
Pentru a obține rezultate cât mai fiabile, echipa a folosit metode statistice avansate, inclusiv metoda Institutului Național al Cancerului (NCI) și modelarea MCMC (Markov Chain Monte Carlo), care au permis estimarea precisă a consumului alimentar pe termen lung și reducerea erorilor de măsurare.
„A fost esențial ca analiza noastră să folosească cele mai riguroase metode disponibile pentru a evalua aportul alimentar și riscul de mortalitate. Aceste metode ne-au ajutat să surprindem mai fidel obiceiurile alimentare de lungă durată”, a subliniat Phillips.
Concluziile arată că nu există legături între consumul total de proteine (fie animale, fie vegetale) și riscul de deces din orice cauză, boli cardiovasculare sau cancer. Când ambele tipuri de proteine au fost analizate împreună, rezultatele au rămas neschimbate: proteinele vegetale au un impact minim asupra mortalității prin cancer, în timp ce proteinele animale pot oferi un efect protector modest.
Autorii subliniază că, deși studiile nu pot demonstra o relație de cauzalitate, ele sunt valoroase pentru identificarea tiparelor în populații mari.
„Când luăm în considerare atât date observaționale de acest tip, cât și decenii de cercetări clinice, devine clar că atât proteinele animale, cât și cele vegetale susțin sănătatea și longevitatea”, a concluzionat Yanni Papanikolaou, autor principal al studiului.
Chiar și atunci când doar vedem o persoană bolnavă, sistemul imunitar intră în acțiune
Gestul simplu care ajută sănătatea inimii după menopauză
Amintirile se mișcă fizic în creier, spun cercetătorii
Ce este sindromul Stendhal: Afecțiunea ciudată în care atacurile de panică se întâlnesc cu arta