Home » Știință » Rețeta „secretă” care face ciocolata perfectă

Rețeta „secretă” care face ciocolata perfectă

Publicat: 04.09.2025

Iubitorii de ciocolată au motive de bucurie: oamenii de știință au analizat în detaliu procesul de fermentație al boabelor de cacao, etapă esențială în fabricarea ciocolatei, și au identificat rețeta „secretă” care face ciocolata perfectă.

Această descoperire ar putea face mai ușoară producerea constantă, la scară globală, a ciocolatei de calitate superioară, în același mod în care berile și brânzeturile premium sunt realizate după rețete bine definite.

Cercetarea, condusă de o echipă de la Universitatea din Nottingham (Marea Britanie), a analizat ferme de cacao din Columbia, urmărind aciditatea, temperatura și condițiile microbiene din timpul fermentației. „Această muncă deschide calea pentru o nouă eră a producției de ciocolată, în care culturile de fermentație standardizate pot uniformiza procesul, pot crea arome noi și pot ridica nivelul calității la scară globală”, explică biologul molecular David Gopaulchan.

Care este rețeta „secretă” care face ciocolata perfectă?

Rețeta „secretă” care face ciocolata perfectă: fermentația are un rol decisiv în gustul ciocolatei și diferă în funcție de regiune, motiv pentru care ciocolata are arome distincte în diverse colțuri ale lumii. Analizând procesul, cercetătorii au identificat condițiile microbiene și chimice care duc la un gust mai rafinat. Ei au creat apoi, în laborator, o comunitate microbiană simplificată, alcătuită din cinci bacterii și patru tipuri de fungi, care reproduce aceleași condiții de fermentație. Ideea este ca acest „kit de pornire” să poată fi folosit pe plantații pentru a standardiza producția de ciocolată fină.

În prezent, fermentația este un proces lăsat, în mare parte, la voia naturii. Boabele sunt puse în grămezi, lăzi sau coșuri, iar bacteriile și fungii din mediu descompun materia și generează compușii chimici responsabili de aroma finală. Rezultatul poate fi o ciocolată fină sau, dimpotrivă, una de tip „vrac”, cu gust mai amar, fenomen atribuit până acum în special geneticii.

Ce înseamnă asta pentru viitorul ciocolatei?

Pe viitor, brandurile de ciocolată ar putea dezvolta arome proprii, consistente pe întreaga gamă de produse. Deocamdată, însă, ne aflăm la nivel de „demonstrație”, iar aplicarea comercială necesită timp și teste suplimentare.

Totuși, cercetarea are potențialul de a crește procentajul de cacao cu aromă fină de pe piață (în prezent doar aproximativ 12% din ciocolata produsă intră în această categorie) și de a reduce pierderile cauzate de fermentații nereușite.

„Acest studiu marchează o trecere de la fermentațiile spontane, necontrolate, la un proces standardizat și bazat pe știință”, subliniază Gopaulchan, citat de Science Alert.

Rezultatele au fost publicate în revista Nature Microbiology.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au creat cea mai sintetică formă de viață de pe Pământ

De la disciplină digitală la nouă dependență. De ce un utilizator social media regretă că și-a limitat timpul petrecut pe Internet?

Mitul produselor „naturale” în îngrijirea pielii: ce spun dermatologii

„Apneea socială”, fenomenul apărut mai ales în weekend

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, concepută să devină cea mai mare destinație de entertainment, retail și tehnologie de pe continent care va transforma țara într-un nou epicentru global al divertismentului
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, ...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit