Home » Știință » Cum ne pot ajuta alimentele fermentate și fibrele să reducem stresul?

Cum ne pot ajuta alimentele fermentate și fibrele să reducem stresul?

Publicat: 05.11.2022

Atunci când sunt aduse în discuție metodele de combatere a stresului, adesea ni se spune că cele mai bune soluții sunt exercițiile fizice, activitățile preferate, meditația și grija față de sănătatea mentală.

Soluțiile pot fi regăsite și în alimentație – cel puțin asta arată cea mai recentă analiză a unor medici din Irlanda. Cercetarea a subliniat că un consum regulat de alimente fermentate (de exemplu, kefir, murături, măsline, tempeh, pâine cu maia etc.) și de produse bogate în fibre are un efect semnificativ asupra nivelului stresului. Au fost observate rezultate chiar după doar patru săptămâni de la debutul unui astfel de plan alimentar.

Rezultatul nu este unul surprinzător, deoarece în ultimii 10 ani, tot mai mulți medici și-au unit forțele și au demonstrat că planul alimentar poate avea un impact important asupra sănătății mintale. De fapt, o dietă sănătoasă poate chiar reduce riscul multor boli mintale comune, potrivit MedicalXpress.

Creierul nostru este în permanentă comunicare cu intestinul

În prezent, nu este pe deplin înțeles mecanismul prin care alimentația reduce nivelul stresului, dar una dintre explicații pentru această legătură ar putea fi în relația dintre creierul nostru și microflora intestinală.

Cunoscută în lumea cercetătorilor drept axa intestin-creier, această legătură permite stomacului să comunice constant cu creierul, fiind astfel permise procese și funcții importante pentru organism, precum digestia și apetitul.

În vreme ce cercetările anterioare au demonstrat că stresul și comportamentul sunt legate de microfloră, până acum a fost neclar dacă modificarea alimentației (și, prin urmare, a microflorei intestinale) ar putea aduce o modificare asupra nivelului de stres.

Pentru a afla mai multe, medicii au efectuat un test la care au invitat 45 de  persoane care consumă, în mod normal, alimente sărace în fibre. Participanții la studiu aveau vârste cuprinse între 18 și 59 de ani și nu sufereau de probleme medicale. Mai mult de jumătate dintre aceștia erau femei.

Alimentele probiotice, promițătoare pentru reducerea stresului

În cadrul studiului, jumătate dintre subiecți au primit din partea unui nutriționist o schemă cu produse fermentate și bogate în probiotice.

Celălalt grup a fost doar sfătuit să includă în schemă, zilnic, între 6 și 8 porții de fructe și legume bogate în fibre (ceapă, varză, praz, mere, banane și ovăz), până la 8 porții de cereale, și 2-3 porții de alimente fermentate. Practic, aceștia au primit piramida dietei sănătoase.

În mod surprinzător, cei care au mâncat produse bogate în probiotice au spus că s-au simțit cel mai puțin stresați, comparativ cu celălalt grup. Dar calitatea somnului a fost îmbunătățită pentru cei din ambele tabere – deși mult mai mulțumiți au fost persoanele care au primit dieta probiotice. Această concluzie nu este surprinzătoare, deoarece este cunoscut că microflora intestinală are legătură cu somnul.

E drept că dieta poate aduce modificări subtile la nivel intestinal, însă au fost observate schimbări asupra anumitor compuși chimici, care au legătură cu sănătatea mintală. Așa se explică de ce participanții s-au simțit mai puțin stresați.

Chiar dacă cercetarea nu este infailibilă și mai are nevoie de alte analize și studii cu ajutorul participanților, este un punct important de pornire pentru o sănătate mintală mai bună.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Alimentele fermentate ar putea reduce nivelul de stres

Cercetătorii au reușit să creeze „materiale vii” din băutura fermentată Kombucha

Laptele sintetic prinde tot mai mult avânt. Ar putea să transforme sistemul alimentar global?

Test de cultură generală. Din ce plantă este făcută băutura japoneză Sake?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase