De obicei, ceapa ne face să lăcrimăm din cauza unui compus chimic eliberat în timpul tăierii, syn-Propanethial-S-oxide. Acum, cercetătorii au descoperit o metodă foarte simplă pentru a evita complet această problemă.
Experimentele realizate de o echipă de la Universitatea Cornell (SUA) au arătat că folosirea unor lame mai ascuțite și tăierea mai lentă scade semnificativ cantitatea de vapori eliberați de ceapă în timpul preparării, astfel că ochii rămân uscați și suprafețele din bucătărie mai sigure.
Cercetătorul Zixuan Wu și colegii săi au folosit o mini-ghilotină, o cameră de înaltă rezoluție și senzori pentru a analiza cu precizie picăturile expulzate atunci când ceapa este tăiată. Ei au comparat modul în care se modifică caracteristicile vaporilor în funcție de ascuțimea cuțitului, viteza tăierii și forța aplicată.
„Am descoperit că viteza cu care iese aburul chimic din ceapă este mult mai mare decât viteza lamei care o taie”, a explicat fizicianul Sunghwan Jung.
Fiecare strat al unei cepe are o piele superioară și una inferioară, iar atunci când acestea sunt rupte, se produc două efecte: o explozie instantanee de vapori și o scurgere lentă de lichide printre straturi, scrie ScienceAlert.
Cercetătorii au constatat că lamele tocite produc mai multe picături, deoarece necesită o forță mai mare pentru a tăia ceapa. Această presiune acumulată duce la eliberarea bruscă a vaporilor. Cuțitele neascuțite, folosite rapid și cu forță, pot propulsa picăturile cu o viteză de aproximativ 144 km/h, adică direct spre ochi.
Echipa a demontat și mitul conform căruia ceapa rece ar reduce lacrimile: temperatura inițială nu a avut aproape niciun efect — iar în unele cazuri, răcirea cepei a înrăutățit problema.
„Aceste observații au fost confirmate prin modele teoretice care au reprodus cu acuratețe forțele de fractură măsurate independent”, au scris autorii în articolul publicat în PNAS.
Acum, oamenii de știință înțeleg mai bine cum se formează aerosolii responsabili de aceste lacrimi și, mai important, cum pot fi evitați. Mai exact, prin folosirea cuțitelor foarte ascuțite și mișcări blânde, pentru ca norul de vapori să rămână sub nivelul ochilor.
Descoperirea are și implicații în siguranța alimentară. Dacă ceapa este contaminată cu bacterii, modul de tăiere influențează răspândirea lor. „Dacă există agenți patogeni pe stratul exterior al cepei, tăierea poate face ca aceștia să fie încapsulați în picături și apoi să se răspândească în aer”, explică Jung.
Ciudat, dar adevărat! Lacrimile femeilor pot reduce agresivitatea bărbaților
Imagine bizară în jungla peruană: fluturii beau lacrimile țestoaselor
Un caz medical rar și neobișnuit. O femeie a ajuns la spital cu lacrimi de sânge
Câinii produc lacrimi atunci când se reunesc cu stăpânii, arată un studiu