Home » Știință » Virusul HIV a fost invins

Virusul HIV a fost invins

Publicat: 29.07.2008
Cercetatorii americani de la Universitatea de Medicina din Texas au anuntat descoperirea asa-numitului „calcai al lui Ahile” in armura virusului imunodeficientei umane (HIV), performanta ce poate revolutiona lumea medicala si poate aduce speranta in inimile milioanelor de persoane afectate de cea mai cumplita maladie a secolului, se arata intr-un raport citat de publicatia de stiinta ScienceDaily.

Punctul slab al virusului a fost descoperit in armura acestuia, mai precis in proteina numita gp120 in limbajul de specialitate. Conform oamenilor de stiinta, proteina este esentiala pentru HIV in atasarea sa pe celulele gazda, ceea ce duce, intr-un final, la declansarea Sindromului Imunodeficitar Dobandit (SIDA). In mod normal, organismul uman are capacitatea de a produce proteinele numite anticorpi, cele responsabile de anihilarea potentialilor virusi. HIV este, insa, un agent patogen atipic, aflat in continua schimbare si capabil sa produca sute de mutatii, motiv pentru care este imposibil de contracarat de sistemul de aparare uman. Din acelasi motiv, niciun vaccin care sa stimuleze aparitia unor antivirusi capabili sa distruga virusul HIV nu a putut fi pus la punct pana in prezent.

Punctul slab al agentului patogen a fost insa descoperit dupa mai bine de 25 de ani de cercetari. Acesta este aminoacidul numit 421-433, din proteina protectoare a virusului, gp120, aminoacid care se afla, in prezent, sub atenta observatie a specialistilor in patologie de la universitatea americana.

Desi HIV se afla intr-o continua schimbare, el are nevoie de o regiune care sa ramana nechimbata atunci cand se ataseaza de celulele gazda. Daca si aceasta zona s-ar modifica, virusul ar fi incapabil sa infecteze gazda. In aceeasi masura, HIV se fereste de producerea anticorpilor care l-ar putea distruge. Astfel, virusul foloseste suprafata neschimbata din armura sa pentru a se atasa de celule si pentu a pacali sistemul defensiv al organismului. Rezultatul este unul surprinzator. Corpul uman produce anticorpi ineficienti in atacarea zonelor schimbatoare ale agentului si lasa neatacata tocmai zona vulnerabila. Aceasta este o caracteristica unica a virusului HIV. Niciun alt virus nu este atat de inteligent si nu foloseste un asemenea truc pentru a pacali sistemul defensiv al organismului uman”, sustine profesorul Sudhir Paul, coordonatorul echipei de medici americani.

Mai mult, grupul de medici condus de prof. Sudhir Paul a identificat si solutia pentru anihilarea virusului HIV, anticorpi cu activitate enzimatica, asa-numitele abzime, care pot ataca zona vulnerabila a virusului. „Abzimele pot recunoaste toate formele pe care HIV le-a avut de-a lungul timpului. Asta rezolva problema schimbarilor continue ale virusului. Ultimul pas pe care il mai avem de facut este sa confirmam teoria noastra prin practica din clinicile medicale”, afirma acelasi Sudhir.

Contrar anticorpilor clasici, abzimele degradeaza virusul in permanenta. O singura molecula este suficienta pentru a inactiva mii de particule ale HIV, asta in timp ce anticorpii au un efect antiviral extrem de slab, ei distrugand doar o singura particula a virusului. Abzimele in cauza au fost identificate la persoanele infectate cu HIV, dar la care nu s-a declansat Sindromului Imunodeficitar Dobandit (SIDA), si la bolnavii care sufera de o alta maladie a sistemului imunitar, Boala Lupus. „Am descoperit ca pacientii infectati cu Lupus genereaza abzime capabile sa distruga virusul HIV. Chiar si o mica partea a persoanelor purtatoare ale viruslui HIV, a inceput sa produca abzime dupa decenii de la infectare. In unele cazuri, sistemul imunitar al organismului uman s-a dovedit chiar mai puternic decat temutul virus”, declara si Stephanie Planque, unul dintre medicii implicati in proiect.

Testele efectuate in laborator au demonstrat ca abzimele neutralizeaza infectia din sangele uman, indiferent de forma si modificarile virusului HIV. Se astie, de altfel, ca singurele celule umane pe care agentul patogen le ataca sunt cele din sange.

Cercetarile echipei de medici de la universitatea texana au fost expuse deja in publicatia de specialitate Autoimmunity Reviews si urmeaza sa fie prezentate pe larg la cea de a 17-a Conferinta Internationala ce are ca tema combaterea SIDA, si care va avea loc in Mexico City, la data de 3-8 august a acestui an. Reactiile internationale nu s-au lasat deloc asteptate.
Este vorba de o descoperire epocala. Cercetatorii americani au identificat un antivirus cu totul nou care s-a dovedit extrem de eficient in distrugerea virusului HIV. Singura problema ramane crearea unui vaccin si a unor microbicide care sa previna transmisia pe cale sexuala”, afirma David C. Montefiori, director al Laboratory for AIDS Vaccine Research & Development din Statele Unite ale Americii.

Oamenii de stiinta atrag insa atentia asupra unui aspect extrem de important. „Am invatat multe din ultimele cercetari si stim cum sa producem abzimele necesare. Daca as putea face o comparatie, as spune ca am descoperit Sfantul Graal al medicinei in combaterea SIDA. Dar lasat fara supraveghere, virusul poate evolua intr-o forma mult mai virulenta”, concluzioneaza acelasi Shudir Paul.

Echipa de medici care a dus la identificarea abzimelor este compusa din Shudir Paul, Yasuhiro Nishiyama, Hiroaki Taguchi si Stephanie Planque, toti membri ai Departamanetului de Patologie al Universitatii din Texas; Miguel Escobar, cercetator in cadrul Departamentului de Pediatrie si Maria Salas, cercetator al Laboratorului de Boli Virale.

Sursa:ScienceDaily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase