Home » Stiinta » Top 10 experimente de urmarit in 2009

Top 10 experimente de urmarit in 2009

Descopera 01.21.2009
Desi dictonul latin “carpe diem” este la fel de actual pentru multi dintre noi, cei care pretuiesc prezentul mai mult decat trecutul (bifat mai mult sau mai putin la capitolul “experienta”) sau viitorul (incert, caci cine poate stii cu siguranta ce ne rezerva ziua de maine?), este bine cateodata sa privim in perspectiva. Este ceea ce ne anima, ceea ce ne face sa credem in timpuri mai bune si ceea ce ne da curaj sa mergem mai departe. In mod straniu, este un episod din mitologie cel pe care il recapitulam de multe ori, chiar si fara sa ne dam seama. Cutia Pandorei. Speranta este ultima care moare. Oamenii de stiinta sunt cei care traiesc cel mai mult in viitor. Revista franceza “La Recherche” ne impartaseste cateva dintre dorintele pe care acestia le-au murmurat in noaptea de Anul Nou. Descopera va invita sa aflati care sunt rezolutiile acestora pentru 2009.

5. Obiectiv: Marte

Continuand succesele din 2008, anul prezent este la fel de important pentru astronomii implicati in cercetarea si studiul planetei Marte. Speranta gasirii unor forme de viata pe Planeta Rosie sta in Mars Science Laboratory, roverul american performant care va amartiza cu misiunea speciala de a detecta, preleva si analiza orice dovezi in acest sens. Primul pas va avea loc insa pe Terra si presupune alegerea unui sit care mareste sansele atingerii obiectivului. In prezent, NASA are in vedere patru locatii, iar stabilirea ei va avea loc anul acesta. Una dintre ele este Mawtrh Vallis, o vale bogata in terenuri argiloase, de cel putin 2 tipuri. Ce-a de a doua este reprezentata de craterul Gale, care se afla in muntele central, cu o inaltime de 5 kilometri. Acesta contine straturi de argila cu sulfati. A treia posibilitate de explorat este un alt crater, Holden, in care se afla sedimentele unui lac alpin cu o vechime de 3 miliarde de ani. In sfarsit, alta posibila locatie ar fi Eberswalde, delta unui fost rau, care contine argila.

Citeste pe aceeasi tema: Astronomii confirma existenta ghetii pe Marte

4. Imunizarea impotriva Alzheimer

Vaccinurile care stimuleaza raspunsul imunitar al organismului impotriva efectelor asociate cu aceasta maladie sunt in curs de testare clinica. Cercetarile asupra bolii Alzheimer ar putea oferi in sfarsit un medicament eficace in conservarea neuronilor si a starii cognitive a pacientilor. In prezent, aproximativ 15 experimente clinice se desfasoara in tari diferite pentru a testa tratamente diverse impotriva plagilor formate la nivelul creierului, cauzate de acumularea micilor proteine, denumite peptide beta-amiloide. Una dintre piste este aceea a vaccinului curativ, care presupune injectarea in sange a peptidelor, astfel incat sistemul imunitar va produce anticorpi impotriva acestora. Alte testari aflate in curs, pleaca de la utlizarea peptidelor trunchiate, in loc de a fi introduse intregi in organism. Imunizarea pasiva consta in injectarea pacientilor cu anticorpi care lupta impotriva peptidelor beta-amiloide. Rezulatele prezentate pana in prezent au crescut simtitor sansele obtinerii primului tratament eficace impotriva Alzheimerului.

Citeste pe aceeasi tema: Alzheimer un nou pas spre vindecare, Alzheimer, de la mama la fiu

3. Crusta terestra primitiva

In golful Hudson, aflat in nordul Quebecului, se afla o regiune denumita “Centura de roci verzi Nuvvuagittuq”, care adaposteste cele mai vechi roci descoperite pe Terra. Analizele efectuate asupra continutului de neodim-144 si samariu-146 indica o vechime de 4,28 miliarde de ani. Acestea sunt complementare rocilor din mantaua primordiala identificate in Groenlanda in anul 1992. Ar putea fi de asemenea si vestigiile primei cruste terestre, formata dupa diferentierea mantalei, in urma cu aproximativ 4,4 miliarde de ani. In vara aceasta o echipa mixta americano-canadiana va efectua noi teste, care vor confirma sau infirma apartenenta acestor roci la prima crusta terestra. Un rezultat pozitiv va genera alte studii legate de atmosfera, deoarece elemente continute in aceste dovezi pretioase ar putea oferi informatii in premiera despre atmosfera din acea perioada de inceput sau chiar despre evolutia organismelor vii.

Citeste pe aceeasi tema: Cea mai veche roca din lume descoperita in Canada

2. Nuantele de fond ale universului

In aprilie 2009, satelitul european Planck va fi lansat de la baza spatiala din Kourou, Guyana. Timp de trei ani, acesta va masura fluctuatiile de temperatura ale fondului difuz cosmologic. Miza cea mare este studierea marilor structuri ale universului, galaxiile. Avand o sensibiliatate de cel putin 20 ori mai ridicata decat predecesorul sau, WMAP, lansat in 2001, Planck va identifica o serie de parametri cosmologici, printre care viteza de expansiune, varsta exacta sau densitatea Universului.

Citeste pe aceeasi tema: Cat de mici suntem in Univers, Europa a dat unda verde ofensivei spatiale

1. Primele coliziuni ale LHC-ului

In anul 2009, cel mai puternic accelerator de particule construit vreodata va intra pe scena mondiala a fizicii. Intrarea in functiune este programata pentru aceasta vara, iar experimentele urmatoare vor furniza informatii esentiale asupra gluonilor, particule care permit coeziunea quarkurilor (particule elementare care interactioneaza prin forta nucleara tare si care constituie materia barionica) in nucleul protonilor, interactionand astfel intre ele. Aceste prime coliziuni ar putea conduce la observatii asupra ipoteticelor particule, denumite supersimetrice.

Citeste pe aceeasi tema:

LHC revine in iunie

Large Hadron Collider – Experimentul care poate aduce Apocalipsa

CERN: 100.000 de procesoare, 15 petabytes pe an

 

Sursa: La Recherche

10. Secretele cromozomului de grau

De cinci ori mai mare decat cel uman, genomul de grau s-a aratat a fi neasteptat de greu de descifrat. Pana de curand, cercetarile asupra acestuia incetasera din considerente de natura tehnica, insa odata cu aparitia posibilitatii segmentarii, lucrurile par sa ia o alta turnura. Primul cromozom obtinut va dezvalui in sfarsit secretele acestei cereale. Cunoasterea genomului de grau inseamna un avantaj deloc de neglijat in selectionarea noilor varietati. Problema este ca acest genom este format din sapte cromozomi, prezent fiecare in alte sase exemplare, cu o lungime de cinci ori mai mare decat cel al omului. Este constituit din 80% secvente repetate, dificil de distins una de cealalta. Oamenii de stiinta se asteapta ca anul 2009 sa aduca un nou avans in acest proiect, odata cu segmentarea cromozomului 3B, cel mai mare dintre cele sapte. Echipa internationala implicata in acest proiect a reusit deja realizarea primului pas indispensabil atingerii scopului: obtinerea hartii fizice a cromozomului.

Citeste pe aceeasi tema: Viitorul depinde de superrecolte mutante, O noua amenintare risca sa lase Terra fara grau

9. Lumina ghidata artificial

Legile fizicii optice incep sa paleasca in fata noilor tehnologii, care merg pana la fabricarea lentilelor plate sau pana la invizibilitatea obiectelor. “Mai degraba un voal de invizibilitate”, a anuntat presa stiintifica, comentand rezultatele experimentelor pe care fizicienii John Pendry si David Smith, le-au inceput inca din 2006. Cei doi au reusit sa demonstreze in teorie efectele unui nou tip de materiale, metamaterialele, care ar putea curba razele electromagnetice pentru a forta un obiect sa se contorsioneze, facandu-l astfel invizibil. Iar aventura nu se opreste aici, deoarece noi aplicatii ale acestora vor fi facute publice in curand. Materialele artificiale sunt formate din motive minuscule care se repeta periodic. Aranjamentul permite modularea indicelui optic, care caracterizeaza modul de propagare al luminii. Prin fabricarea materialelor cu un indice optic inferior poate fi controlata ruta undelor electromagnetice in interior. In domeniul microundelor exista deja aplicatii: antenele ultraplate pe baza de metamateriale. “Putem controla faza undei si putem varia din punct de vedere electronic distanta intre motive, pentru a modula lungimea undei sau directia emisiei si receptiei”, a declarat Andre de Lustrac, din cadrul Institutului de Electronica Fundamentala din Orsay. Echipa sa a depus deja un brevet pentru aceasta inventie.

Citeste pe aceeasi tema: Mirajul invizibilitatii

8. Gazele moleculare cuantice

Aproape de valoarea zero absolut, moleculele diatomice ar trebui sa releve comportamente cuantice noi. Moleculele foarte stabile, constituite din doi atomi diferiti, potasiu si rubidiul, au fost evidentiate in 2008 la temperaturi apropiate de valoarea zero absolut. In interiorul acestor molecule, electronii nu sunt repartizati intr-o maniera omogena. Unul dintre atomi poarta un surplus de sarcina electrica, iar celalalt este deficitar, ceea ce duce la formarea unui dipol electric. Moleculele interactioneaza intre ele prin intermediul legaturilor care se stabilesc intre cele doua zone, permitand realizarea masuratorilor precise asupra comportamentului unui gaz care prezinta atat proprietati cuantice, cat si interactiuni cu bataie lunga.

Citeste pe aceeasi tema: Dansand cu visul cuantic

7. Bacteriile care trateaza obezitatea

Obezitatea este departe de a fi doar o problema de estetica. In acest moment, este una dintre afectiunile de care sufera o mare parte din populatia lumii, atingand cote alarmante in Marea Britanie si Statele Unite. Desi la prima vedere, poate parea o banalitate in comparatie cu alte boli care ucid mii de oameni, obezitatea este doar inceputul acestora. Inventarierea detaliata a bacteriilor care salasuiesc in tubul nostru digestiv deschide calea unor noi tratamente impotriva obezitatii. Proiectul urmareste intelegerea profunda a acestor bacterii si a modului in care interactioneaza cu organismul uman. Numarul lor este de 10 ori mai mare decat al celulelor din corp, si cu toate acestea, nu sunt cunoscute decat 20% pana la 30% din numarul lor total. Segmentarea genomului va furniza informatiile necesare cunoasterii lor, care va duce la o cunoastere mai buna a cauzelor obezitatii, prin furnizarea unei “carti individuale de identitate”. Aceasta va marca diferentele dintre persoanele obeze si cele cu greutati normale, facand posibila chiar si preconizarea riscului de a deveni obez.

Citeste pe aceeasi tema: Obezitatea va disparea in viitorul apropiat, Obezitatea este contagioasa

6. Codul Neanderthal

Primul genom complet apartinand speciei inrudite cu noi este in curs de descifrare. Determinarea genelor care au jucat un rol major in evolutia omului va fi posibila prin compararea genomului nostru cu cel al speciei inrudite, Omul de Neanderthal. O echipa internationala de cercetatori, reunita la Institutul Max Planck din Leipzig a anuntat ca in urmatoarele luni ale anului 2009 va putea prezenta in premiera primul genom complet al Omului de Neanderthal. Inceput in 2007, studiul s-a concentrat pentru o perioada de timp pe ADN-ul cel mai frecvent in fosilele umane, cel din mitocondrii. Insa acesta nu contine decat 16.000 de baze, “caramizile” elementare ale ADN-ului. Genomul complet, situat in mijlocul celulelor, numara mai mult de 3,3 miliarde astfel de baze. Decodarea lor integrala a insemnat intr-o perioada o misiune imposibila, insa descoperirea in 2005 a unei noi tehnici de segmentare masiva, a facut posibil acest lucru. Daca bateria de teste sofisticate elaborate de catre echipa de cercetatori va reusi sa surmonteze anumite probleme inerente, printre care si contaminarea probelor, atunci va fi posibila elaborarea unei liste care sa contina milioane de diferente genetice intre Neanderthal si Homo Sapiens.

Citeste pe aceeasi tema: ADN-ul ne poate spune de unde vin stramosii nostri, Neanderthalienii tot mai asemanatori cu oamenii

CITESTE CONTINUAREA TOPULUI IN PAGINA 2

Cele mai noi articole
Actorul american Granville Adams a murit. Boala cumplită de care suferea
Actorul american Granville Adams a murit. Boala cumplită de care suferea
Motivul pentru care Rusia interzice filmul Marvel „Eternals” pentru minori
Motivul pentru care Rusia interzice filmul Marvel „Eternals” pentru minori
Elon Musk a anunțat că Tesla își mută sediul din California. De ce a luat această decizie
Elon Musk a anunțat că Tesla își mută sediul din California. De ce a luat această decizie
O descoperire rescrie istoria băștinașilor din Sicilia Antică
O descoperire rescrie istoria băștinașilor din Sicilia Antică
Un material alcătuit în totalitate din electroni, creat de oamenii de știință. A fost teoretizat în urmă cu 90 de ani
Un material alcătuit în totalitate din electroni, creat de oamenii de știință. A fost teoretizat în urmă cu 90 de ani
HORUS, noul algoritm care poate dezvălui ce se ascunde în cele mai întunecate cratere ale Lunii
HORUS, noul algoritm care poate dezvălui ce se ascunde în cele mai întunecate cratere ale Lunii
România a cerut ajutor internațional pentru Tocilizumab și concentratoare de oxigen
România a cerut ajutor internațional pentru Tocilizumab și concentratoare de oxigen
Miliardarul Larry Connor, gata pentru aventura vieții: „Ne-am oferit voluntari pentru această misiune!”
Miliardarul Larry Connor, gata pentru aventura vieții: „Ne-am oferit voluntari pentru această misiune!”
Anunț emoționant din partea lui Göran K. Hansson, cea mai cunoscută figură a Premiilor Nobel din ultimii ani
Anunț emoționant din partea lui Göran K. Hansson, cea mai cunoscută figură a Premiilor Nobel din ultimii ani
Nu există dovezi pentru utilizarea Ivermectinei împotriva COVID-19: „Nu am găsit nici măcar un studiu care să arate că a prevenit decesele”
Nu există dovezi pentru utilizarea Ivermectinei împotriva COVID-19: „Nu am găsit nici măcar un studiu care să arate ...
Centru CIA pentru monitorizarea Chinei, „cea mai mare ameninţare geopolitică”
Centru CIA pentru monitorizarea Chinei, „cea mai mare ameninţare geopolitică”
Laureații Premiului Nobel pentru Științe Economice din 2021
Laureații Premiului Nobel pentru Științe Economice din 2021
Restaurantul în care apa plutește, atracția turiștilor din Thailanda. „Sunt norocoasă că turiştilor le place şi inundaţia”
Restaurantul în care apa plutește, atracția turiștilor din Thailanda. „Sunt norocoasă că turiştilor le place şi ...
Descoperire importantă la Templul lui Zeus din orașul antic Magnesia, în Turcia
Descoperire importantă la Templul lui Zeus din orașul antic Magnesia, în Turcia
Un nou reactor poate converti aerul marțian în combustibil pentru rachete. „Ca și cum am avea o benzinărie pe Marte”
Un nou reactor poate converti aerul marțian în combustibil pentru rachete. „Ca și cum am avea o benzinărie pe Marte”
De ce apare afecțiunea „degetele COVID” la persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Specialiștii au aflat răspunsul
De ce apare afecțiunea „degetele COVID” la persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Specialiștii au aflat răspunsul
Universul ascunde o abundență de molecule necesare apariției vieții. „Este promițător”
Universul ascunde o abundență de molecule necesare apariției vieții. „Este promițător”
Un copil din Ucraina, diagnosticat cu poliomielită. Boala a fost eradicată în Europa în 2002
Un copil din Ucraina, diagnosticat cu poliomielită. Boala a fost eradicată în Europa în 2002