Prima pagină Stiinta

HIV, ucigasul tacut

Marc Ulieriu 06.22.2006 | ● Vizualizări: 745
HIV, ucigasul tacut     HIV + zoom
Galerie foto (2)

Ochii de un violet intens ai celei mai frumoase femei din lume se umplura de lacrimi: "Ajuta, Doamne, sa nu fi murit in zadar!"

Epidemia de ciuma din anii Decameronului lui Bocaccio (1347-1350) sau gripa spaniola de la sfarsitul primului Razboi Mondial (1918-1919), fiecare cu cate 25 de milioane de victime la activ, au ramas in amintirea istorica a omenirii drept cele mai grave dezastre datorate unor molimi.

La 5 iunie 1981, Centrul de Control al Bolilor din Atlanta (Georgia) raporteaza ca, in perioada octombrie 1980 -mai 1981, la Los Angeles au fost semnalate cinci cazuri de imbolnavire, dintre care doua s-au soldat cu decese. Simptomele aparente indicau pneumonia ca eventuala cauza a mortii, insa asemanarea dintre cazuri, virulenta bolii si faptul ca toti cei cinci barbati facusera parte din comunitatea gay conduc spre ipoteza ca este vorba de o noua maladie, necunoscuta inca.

Intr-o perioada de pudibonderie a Americii, sustinuta de regimul conservator al presedintelui Ronald Reagan (1981-1989), informatiile despre aparitia si proliferarea bolii ajung cu greu la publicul larg. Cand fenomenul ia amploare, raspunsul administratiei si al suporterilor sai din mass-media este simplist, bigot si dezamagitor: "SIDA este o pedeapsa divina, iar cei atinsi de virus sunt doar niste pacatosi care isi merita soarta: homosexuali, drogati si prostituate." In realitate, dupa o scurta perioada in care s-a crezut ca virusul ii afecteaza doar pe cei ce intretin relatii homosexuale, in decembrie acelasi an apare primul caz de SIDA la un heterosexual, dependent insa de heroina injectabila. Totusi, primul nume al bolii, GRID (Gay Related Immuno-Deficiency) sugera ca maladia ramane strict circumscrisa comunitatilor de homosexuali. De abia in iulie 1982, la o intalnire stiintifica desfasurata la Washington, este adoptat acronimul AIDS, in varianta franceza si spaniola - SIDA (sindromul imuno-deficientei dobandite).

Intre timp, cercetarile pentru identificarea cauzelor imbolnavirii progreseaza si, la 23 aprilie 1984, secretarul de stat pentru sanatate al SUA, Margaret Heckler, anunta ca doctorul Robert Gallo, de la Institutul National al Cancerului, a reusit izolarea virusului care provoaca SIDA. Acesta este botezat HTLV-III, declansand reactia cercetatorilor francezi care, prin doctorul Luc Montagnier de la Institutul Pasteur, revendicau de un an paternitatea descoperirii virusului, botezat de catre ei LAV. De abia in mai 1986, Comitetul International de Taxonomie a Virusurilor rezolva diferendul franco-american, adoptand acronimul HIV (Human Immuno-Deficiency Virus) pentru ucigasul tacut al celor peste 13.000 de oameni din 85 de tari, in perioada 1981-1985.

HIV este definit de catre cercetatori drept un virus care ataca exact celulele responsabile de protectia corpului uman impotriva infectiilor. Organismele persoanelor seropozitive, deci infectate cu HIV, nu mai pot face fata unor boli altminteri tratabile, cum ar fi pneumonia, tuberculoza sau meningita.

 

Trecut sub tacere...
In 1985, se inregistreaza primul caz de SIDA in Romania, identificat de catre doctorul Andrei Olinescu in persoana lui C.V., nascut pe 25 august 1943, chelner pe trenurile internationale. Descoperirea este trecuta sub tacere de catre autoritatile comuniste, care nu concep ca o societate "profund morala", precum cea socialista, sa fie infestata de o boala "capitalista". Nici SUA nu reactioneaza in anii '80 mai eficient in privinta cercetarii si combaterii SIDA. Presedintele Reagan ataca problema de-abia in octombrie 1987, cand numarul deceselor in SUA ajunsese deja la 27.909.

Reactia societatii americane cunoaste insa o evidenta evolutie de la cazul Ryan White, din 1985, cand unui baiat hemofilic seropozitiv in varsta de 13 ani i se interzice accesul la cursuri de catre oficialitatile scolare, pana la marile manifestatii in favoarea alocarii de fonduri pentru stoparea SIDA, din anii '90. A contribuit la aceasta schimbare de mentalitate si de atitudine notorietatea unor cazuri precum cele ale actorului Rock Hudson (1985), prieten personal al presedintelui Reagan, muzicianului Freddy Mercury (1991), tenismenului Arthur Ashe (1992) sau balerinului Rudolf Nureyev (1993), dar si recrudescenta inspaimantatoare a maladiei care, de la 234 de decese raportate in 1981, ajunge sa secere, in 2005, trei milioane de vieti in intreaga lume.

In Romania, la nivelul anului trecut sunt semnalate peste 11.000 de cazuri de SIDA, iar incidenta tot mai mare a bolii in randul celor tineri nu poate decat sa starneasca ingrijorare. Din nefericire, cu toate masivele fonduri alocate cercetarii maladiei pe plan mondial, nu s-a gasit inca un leac eficient care sa stopeze devastatoarele efecte ale virusului.
 
Tag-uri: HIV | SIDA