Home » Timp Liber » 2 oglinzi puse in oglinda – Smart Nation

2 oglinzi puse in oglinda – Smart Nation

Publicat: 21.08.2013
Scris de Smart Nation
Oglinda, oglinjoara, care este cea mai fidela (reprezentare) din tara?
 
Asistam probabil la cel mai uimitor avans in tehnologia oglinzilor, de cand Narcis a ramas vrajit de propria reflexie in apa unui izvor: o echipa de fizicieni de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a descoperit prima oglinda perfecta din lume!
 
Asa cum multe descoperiri au avut la baza legea hazardului, oglinda perfecta a aparut tot din pura intamplare, in timp ce echipa de cercetatori studia comportamentul unui cristal fotonic. Astfel, spre deosebire de oglinzile comune, oglinda perfecta este capabila sa reflecte orice tip de unda – lumina, sunet, apa – cu 0 distorsiuni, pastrand imaginea originala intacta.
 
 
Reprezentare 3D a cristalelor fotonice
 
 
 
Mici imperfectiuni, mari diferente
 
Toate oglinzile obisnuite functioneaza pe baza unui principiu comun – blocand patrunderea luminii, astfel ca singura solutie ramasa este reflectarea ei. In felul acesta, imaginea rezultata nu este niciodata perfecta, o parte din energie fiind absorbita de materialul oglinzii sau dispersata in varii directii. Insa pentru o verificare de rutina a esteticii personale, aceasta lipsa de perfectiune nu constituie o problema majora. Dar cand vine vorba de instalatii de putere solara sau de reflectare a laserelor, micile imperfectiuni ar putea cauza o diminuare semnificativa a eficientei.
 
Concret, exista doua tipuri de oglinzi. Cele mai intalnite sunt oglinzile metalice care functioneaza bine, dar pierd energie datorita faptului ca absorb doar o mica fractiune din lumina ce cade pe suprafata lor. Explicatia este ca, atunci cand unda de lumina cade pe suprafata metalica, antreneaza o miscare a electronilor din metal in care se pierde energie, diminuand astfel imaginea reflectata. De aceea, oglinzile metalice nu pot fi folosite in aplicatii precum lasere de mare intensitate, unde reducerea pierderilor de energie este esentiala.
 
Pentru aplicatii complexe, oamenii de stiinta folosesc un alt tip de oglinda, cea dielectrica, realizata din materiale ca sticla sau plasticul, neconducatoare de electricitate. Insa principalul dezavantaj al oglinzii dielectrice standard este ca reflecta lumina doar sub anumite unghiuri. Astfel, acestea sunt utilizate la dispozitive specializate precum laserele, unde lumina poate fi constransa sa cada sub un unghi cunoscut.
 
 
Printre altele, pelerina invizibila
 
Oglinda perfecta ar putea revolutiona tehnologia puterii solare, aducand beneficii semnificative in cazul instalatiilor de concentrare a puterii solare ce utilizeaza oglinzi pentru a acumula razele de soare intr-un anumit loc. Alte aplicabilitati ale oglinzii perfecte ar fi crearea unor lasere mai puternice si mai eficiente, imbunatatirea fibrelor optice prin asigurarea unei viteze superioare, iar functionalitatile sale s-ar extinde in orice domeniu ce implica reflectarea si captarea luminii. Poate oglinda perfecta ar contribui chiar la inventarea pelerinei invizibile!
 
Desi fenomenul oglinzii cu reflectivitate perfecta a fost teoretizat in 1929, el nu a fost demonstrat experimental pana acum. Descoperirea facuta este cu adevarat surpinzatoare, deoarece se credea ca suprafetele cristalelor fotonice se supun legilor obisnuite ale refractiei si reflexiei, lucru contrazis de catre uimitoarea inovatie.
 
Dar pana sa treaca la implementarea oglinzii perfecte, echipa de la MIT incearca sa isi dea seama cum s-au petrecut lucrurile exact, astfel ca, o data inteles procesul, el va putea fi usor de replicat pe viitor.
 
 
Oglinda care te priveste
 
 
Oricat de incredibila pare inventia, oglinda perfecta arata doar scoarta unei persoane, adica aspectul fizic, chiar daca face acest lucru in mod ireprosabil. Dar oare nu putem obtine mai multe de la un astfel de dispozitiv? Ei bine, se poate. Cybertecture® este o oglinda care nu doar priveste la suprafata o persoana, ci ofera o serie de detalii interconectate prin intermediul aplicatiilor afisate pe un display digital. Poate fi utilizata in doua moduri: in mod pasiv, oglinda arata si se comporta precum una obisnuita, iar in mod activ interactioneaza cu utilizatorii, oferindu-le informatii cu privire la starea de sanatate, notificarile de pe Facebook sau chiar date meteorologice. Oglinda inteligenta se conecteaza wireless la internet si poate fi controlata cu telecomanda sau cu smartphone-ul, fiind o interfata accesibila si moderna. Un fel de consilier digital de imagine.
 
 
 
Smart Nation este platforma unde tehnologia va inspira pe voi toti. Sa va imaginati, sa inovati, sa creati!
 
Intra pe SmartNation.ro daca vrei sa fii informat in legatura cu noile gadget-uri, dar si pentru a putea afla cum functioneaza, ce fac si cum iti pot imbunatati viata de zi cu zi. 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase