Home » Timp Liber » Cum poti face smartphone-ul Android mai performant si mai personal – Smart Nation

Cum poti face smartphone-ul Android mai performant si mai personal – Smart Nation

Cum poti face smartphone-ul Android mai performant si mai personal – Smart Nation
Publicat: 30.10.2013
Scris de Dan Dragomir
Terminalul smartphone ar trebui sa fie o unealta mereu la indemana, care ne face viata mai usoara, oferindu-ne mereu conectivitate, aplicatii, functii inteligente cu ajutorul carora sa ne imbunatatim experienta si sa terminam mai repede ce avem de facut. Insa deseori nu e cazul. Fie ca avem un smartphone de ultima generatie, fie ca avem un varf de gama din generatia anterioara, terminalul smartphone nu pare sa fie mereu la inaltimea asteptarilor. Daca v-am scris mai demult despre solutiile pentru cresterea autonomiei telefonului, acum o sa va prezint cateva sfaturi pentru a creste performanta terminalelor Android, dar si solutii de personalizare, astfel incat telefonul sa va exprime personalitatea. Plus cateva idei despre securitate intr-un moment in care platforma Google este tot mai des afectata de probleme de securitate.
 
Nu intru acum in universul iOS sau in lumea Windows Phone, desi exista si acolo numeroase setari pentru optimizarea performantei si modificari care pot personaliza experienta. Asta pentru ca la Android sunt extrem de multe lucruri care se pot face, o sa vedeti cand incep sa le trec in revista pe toate.
 
Totul incepe de la versiunea platformei si de la dotarile hardware – trebuie luata in considerare versiunea de software pentru care a fost optimizata combinatia de hardware implementata… Degeaba punem Android 4.3 pe o tableta care a venit cu procesor single-core, caci ultima versiune nu va imbunatati experienta. De asemenea, degeaba ai procesor quad-core pe Android 4.0, nu va functiona corect si rezultatul va fi vizibil. Din fericire, in cazul Android poti face modificari ale platformei, chiar daca nu este usor si la indemana oricui.
 
Testand cateva zeci de terminale Android pe an, eu am ajuns la concluzia ca tableta merge cel mai bine cu versiunea avuta la iesirea din fabrica, maxim cu urmatoarea versiune lansata dupa aceea. Daca a venit cu Android 4.0, va merge bine cu 4.1, dar nu garantez nimic daca puneti 4.2 sau 4.3. Apoi, o a doua concluzie, despre care am mai scris pe blog, este ca Android stock – cel fara interfete speciale gen HTC Sense, Samsung TouchWiz si asa mai departe, Android-ul curat se misca mai repede.
 
Pentru a modifica platforma si pentru a putea personaliza experienta, trebuie sa aveti acces de nivel root – iar acest lucru poate genera surprize neplacute, va lasa fara garantie la tableta. Dar daca toata lumea s-ar teme de pericolele experimentelor, cum am mai putea avansa? Eu am facut o multime de astfel de modificari si nu am stricat nimic. Din contra, am cel mai neobisnuit smartphone cu Android si ma mandresc cu asta. Si il schimb des, nu vreau sa fie mereu la fel.
 
@ Modificari de performanta
 
Cum spuneam, recomand trecerea la Android stock. Deja Google a aratat ca terminalele varf de gama pot functiona foarte bine cu Android-ul curat lansand versiune HTC One sau Galaxy S4 cu Android stock. Eu personal cred ca majoritatea echipamentelor consumer merg mai bine cu Android curat. Dar sigur, exista si posibilitatea ca experimentul sa esueze si sa se miste totul mai greu.
 
Cea mai mare problema o reprezinta tabletele ieftine cu spatiu de stocare sau memorie RAM limitata. Deja 512MB de RAM nu mai sunt suficienti pentru aplicatiile Android de ultima generatie. Ofera o experienta buna cand scoti tableta din cutie, dar cum folosesti mai multe aplicatii se vor bloca. Sunt doua solutii: ori uitati de multitasking si folositi pe rand aplicatiile, ori treceti la un device cu macar 1GB de RAM. De asemenea, daca tableta are oficial 4GB pentru stocarea datelor, ei se vor umple relativ rapid si apoi aplicatiile vor incepe sa ruleze mai greu. Trebuie eliberat spatiul de stocare (ocupat mai ales de filme, poze, muzica, diverse date din jocuri video).
 
Exista aplicatii care gestioneaza memoria si spatiul de stocare, dar din ce am gasit eu mai mult te incurca, plus ca au reclame. Mai bine folosesti solutiile din sistem pentru a inchide aplicatiile si pentru a elibera memoria. La o adica puteti dezinstala si din aplicatiile neutilizate, doar sa fie aplicatii de care nu ai nevoie in sistemul de operare.
 
Performanta este afectata de utilizarea unor screenservere live, animatii si widget-uri mereu conectate care se sincronizeaza permanent. Pentru un device performant este bine sa le dezactivati si de asemenea din Developer Options sa dezactivati meniurile animate si alte asemenea functii. De asemena dezactivati background-ul cu animatii 3D sau widget-urile care incearca sa se conecteze la site-uri (poate au probleme si nu se pot conecta).
 
Multe probleme pot fi rezolvate prin metoda clasica: back-up la date şi un Factory Data Reset. De asemenea, puteti curata memoria Cache, din Settings si App Manager – aceeasi destinatie pentru cazul in care vreti sa opriti o aplicatie, doar ca in loc de Force Stop, optati acum pentru Clear cache. Exista si aici o aplicatie care goleste tot cache-ul Android, o puteti testa.
 
Alta procedura simpla se refera la dezactivarea conexiunilor de date si a sincronizarilor automate, care consuma banda de net si afecteaza performanta terminalului in special in jocuri. Plus ca astfel prelungiti si viata bateriei.
 
@ Root
 
Ca la orice Linux, ai nevoie de root pentru Android pentru a putea face modificari in sistem. De-asta e periculos, pentru ca poti gresi ceva si se duce incolo tot sistemul. Tocmai de aceea, primul lucru care trebuie facut este un back-up din care iti poti restaura telefonul oricand dupa aceea. Un numar foarte mic de device-uri se pot strica definitiv si nu mai pot fi recuperate ulterior, unele nici macar in service. Exista numeroase tutoriale, in functie de device, care permit restaurarea si in cazul in care terminalul aparent nu mai raspunde la comenzi.
 
Dupa back-up-ul de rigoare trebuie sa urmati o procedura relativ simpla pentru a obtine root. Depinde de fiecare device, mai exact de bootloader, cat de simpla este instalarea unui nou ROM. Darin general e usor. Sunt cateva tool-uri „clasice”. Eu m-am obisnuit cu Cyanogenmod, care include atat ROM-ul cu root, cat si modalitati de restaurare a telefonului in caz ca se intampla ceva deosebit.
 
Android permite utilizatorului si sa revina la o versiune Android similara cu cea instalata initial. Astfel, daca noul Android te dezamageste, nu-ti place cum merge sau cum arata, poti oricand sa revii la sistemul initial. Urmand cam aceiasi pasi. Cam asta se poate face si pentru a duce terminalul la garantie, daca sa zicem ca nu functioneaza ceva anume – camera foto sau reteaua WiFi… In majoritatea cazurilor nu se va observa faptul ca ati facut root sau altceva.
 
 
 
 
Smart Nation este platforma unde tehnologia va inspira pe voi toti. Sa va imaginati, sa inovati, sa creati!
 
Intra pe SmartNation.ro daca vrei sa fii informat in legatura cu noile gadget-uri, dar si pentru a putea afla cum functioneaza, ce fac si cum iti pot imbunatati viata de zi cu zi. 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase