Prima pagină Timp Liber

Internet

Daniel Nicolescu 07.09.2008 | ● Vizualizări: 133
Internet     internet, hot sites + zoom
Galerie foto (1)

de Daniel Nicolescu

De la o fortareata la alta

Ridicat in slavi de-a lungul secolului al XIX-lea, datorita ispravilor cavaleresti, trubadurilor, truverilor si printeselor, privit cu circumspectie de catre intelectualii inceputului de secol XX din pricina epidemiilor letale, razboaielor si lungilor perioade de foamete, Evul Mediu a ramas in imaginatia multora dintre noi ca o perioada intunecata si barbara. Ultimele descoperiri ale medievalistilor au adus insa o viziune mai realista asupra acestui moment, mai ales din punctul de vedere al diversitatii sale culturale si intelectuale. http://www.castlemaniac.com deschide portile grele ale multor cetati fortificate si castele din Franta, lasandu-va sa vizionati, intr-o lumina cu totul noua, aproximativ 1.000 de ani de istorie. Pornind de la informatiile legate de arhitectura militara medievala si de la o splendida galerie de constructii care apartin patrimoniului Evului de Mijloc, veti putea descoperi o serie de biografii complete ale diferitilor actori ai acestei epoci, o cronologie medievala care grupeaza si explica datele fundamentale ale celor zece veacuri de istorie, numeroase harti, precum si un vocabular medieval bogat. Prin urmare, aveti la pachet: castelologie, arta, cartografie, cronologie si lexic, toate insotite de o sectiune de Actualitate (care prezinta cele mai recente evenimente legate de soarta contemporana a comorilor patrimoniale ale Evului Mediu – cum ar fi, bunaoara, scoaterea la licitatie a documentului fundamental al Constitutiei britanice, redactat in 1215, Magna Charta) si de un Magazin al Evului Mediu, in rafturile caruia se afla cele mai recente aparitii pe tema data – carti, albume si CD/DVD-uri.

Atlantida din Mediterana

Mai apropiata de Tunisia (227 km) decat de Sicilia (480 km), Sardinia (Sardegna in italiana, Sardinna in limba sarda) are o suprafata de 24.000 de km2 si, atentie, 1.800 de kilometri de litoral (spre comparatie, notati ca litoralul romanesc are 245 km, inclusiv cu Delta Dunarii). Considerata de anumiti arheologi „vechea Atlantida“, aceasta comoara peisagistica este completata, prin contrast, de numeroase inaltimi muntoase, acoperite cu cactusi si desisuri de plante mediteraneene, care fac un pandant cromatic de vis cu apa turcoaz a plajelor. http://www.lesarde.fr/ va ghideaza perfect prin aceasta geografie rarisima, dar si prin istoria, cultura si gastronomia Sardiniei. Ruine, vestigii de civilizatie arhaica si muzee, harti rutiere (dar si ale vanturilor care mangaie coastele), patrimoniu muzical si piese de artizanat, fauna si geologie, totul va este prezentat cu generozitate artistica si acuratete stiintifica, atat in texte elocvente, cat si intr-o ispititoare galerie de imagini.

Utile dulci

www.wonderhowto.com/alcohol/, un pandant al emisiunii marca Discovery Channel Cum se fac diverse lucruri de pe net, are, in plus, avantajul ca nu va destainuie, precum Seherezada, povestile pe care le vrea ea, ci pe acelea pe care le vreti voi, cele care nu va dau pace si carora doriti, musai, sa le aflati talcul. In cele 36 de categorii majore si 403 subsectiuni ale site-ului, imbogatite mereu cu stiri proaspete, veti gasi intotdeauna ceva interesant, de la cum se prepara sangria, la felul in care sa va fardati tulburator sau la felul cum trebuie sa folositi anumite softuri de computer (pentru toata lumea si chiar mai mult decat atat).

Stiinta vesela

www.null-hypothesis.co.uk/about este o varza de site dupa consultarea caruia nu veti fi neaparat mai destepti, dar veti fi, cu siguranta, mai bine dispusi. Asta doar daca nu credeti, precum Nietzsche, cel din Die fröhliche Wissenschaft, in virtutile „stiintei vesele“. Site-ul recolteaza stiri stiintifice si tehnologice trasnite, expuse hatru, intr-un talmes-balmes aiuritor, in care limita dintre fantezie si realitate este subtire precum geana de lumina care va patrunde in ochi atunci cand va treziti din somn. Anumite stiri cu aparenta abracadabranta sunt perfect adevarate, in timp ce altele, cu aer serios, sunt simple scorneli.

Orasul dupa chipul si asemanarea ta

http://www.citycreator.com/ este un site care va ingaduie, fara bataie de cap si calcule savante, sa ridicati un orasel (nu are legatura cu Lego), naruind simultan prejudecata ca la constructii se pricep doar arhitectii. Deocamdata exista posibilitatea sa evoluati doar in perimetrul a trei spatii predefinite (blanktone, snolnad si medieville), dar exista posibilitatea sa sugerati webmasterului si alte patternuri. Dupa ce v-ati hotarat, se va deschide spatiul de constructie virgin in care veti duce (cu un banal drag&drop) modulele (acoperisuri, drumuri, cladiri, oameni etc.) pe care le doriti. Ar fi bine sa incepeti cu soselele!

Tag-uri: internet | hot sites