Prima pagină Timp Liber

Internet

Redactia Descopera.ro | 10.10.2008 | ● Vizualizări: 29
Internet     internet, transsiberian, narcoza, siberia + zoom
Galerie foto (1)

Texte de Daniel Nicolescu

Narcoze siberiene

O calatorie cu Transsiberianul reprezinta, fara indoiala, o experienta tulburatoare. Poezie a intinderilor nesfarsite, fasait prelung al foioaselor care marginesc pe alocuri calea ferata, valatuci de zapada si aer pe care il sorbi impreuna cu aschii de gheata, gari micute (pentru doi) cu ceasuri intepenite la o ora de-acum o jumatate de veac – iata tot atatea experiente despre care Andrei Makine ne povesteste fara sa se sature si fara sa ne plictiseasca (vezi admirabila descriere a calatoriei in Siberia din L’amour humain). Problema cu acest drum care despica Asia este ca poate induce narcoze puternice si deliruri lucide greu de vindecat. Iata, spre exemplu, aceasta analiza a spiritului siberian facuta de Jean Louis Veyrac, din 1995 (la adresa www.ben-vautier.com/ethnisme/analyses/etat/siberie.html) analiza care, dincolo de cateva observatii pertinente, se incheie cu o prevestire ca un sloi de gheata (pe sira spinarii): „Fragmentarea Federatiei, indusa de forta emancipatoare a popoarelor siberiene, este multasteptata, pentru ca se inscrie intr-o tendinta planetara. Cresterea aspiratiilor regionaliste rusesti din Asia reprezinta, probabil, elementul nou si decisiv al unei evolutii democratice generale. In acest sens, Siberia are un destin special, pentru ca, din multe puncte de vedere, ea detine cheia viitorului Federatiei Ruse, a etniei ruse si a… lumii intregi. Evolutia ei va limpezi cateva probleme vechi care bantuie intelighentia si poporul rus. Rusia va cunoaste secesiunea unor popoare mici, precum buriatii sau caucazienii, emanciparea unor mici populatii enclavizate. Rusia este o putere funciarmente euroasiatica: ea a facut din aceasta dubla mostenire un amestec care o defineste profund. Imperiul Tarist si cel Bolsevic s-au prabusit: Comunitatea Statelor Independente nu va dura decat foarte putin; integrarea in Europa nu este decat o himera, ca si panslavismul. Natiunii ruse, iesite in sfarsit din negura ideologica, nu ii va ramane decat o singura cale de integrare fara sanse hegemonice: calea euroasiatica.“

Motoare naturale

Numele www.moteurnature.com, nu spune chiar totul. E limpede ca este un loc dedicat masinilor ecologice, dar numai intrand pe paginile lui putem pricepe ca aceia care ni se adreseaza nu sunt niste partizani fanatici, ci niste specialisti de inalta clasa. Gasim aici tot ce inseamna idei novatoare in domeniu, realizari concrete ale industriei ecoautomobilistice, saloane auto, concursuri pe doua sau patru roti miscate ecologic, discutii pe teme de actualitate, politici de transport la nivel european si planetar, siguranta rutiera, transport ecologic in comun. Informatiile updatate si dosarele ample dedicate celor mai izbutite si reprezentative creatii de masini hibride, cu hidrogen, cu biocarburanti sau electrice, sunt insotite de imagini si, uneori, de filme graitoare.

Utile dulci

www.thegreenhead.com va usureaza viata (dar si buzunarele), facand-o in acelasi timp mai frumoasa. Puteti gasi aici cele mai cool accesorii pescuite pentru dumneavoastra de pe intregul web. Cateva exemple: un set de pahare pentru prieteni agitati,  dotate cu un postament magnetic care va impiedica sa varsati bautura pe masa, un balon care functioneaza ca un cric supereficient si va ridica in aer pana si SUV-ul, un distribuitor cu design ultrasic de prezervative pe care il puteti aseza pe noptiera ca sa evitati momentele penibile sau o instalatie de balonase policrome cu fum.

Niciodata golul n-a sunat mai tare...

Ati uitat scorul dupa ce ati vazut un meci impreuna cu prietenii la un butoi cu bere? Ati adormit la inceputul celei de-a doua reprize la un meci de campionat intern? A sunat telefonul in timp ce Mutu dadea cel mai frumos gol al sau pentru Fiorentina? www.101greatgoals.com va ajuta sa umpleti cu goluri toate aceste nefericite evenimente, furnizand cele mai spectaculoase faze de poarta din soccerul nord si sudamerican, italian, german, francez, englez, din Cupa UEFA sau din campionatele continentale. Filmele nu au cea mai buna rezolutie, dar decat nimic...

Fleacuri importante

www.videojug.com sau viata explicata prin filme. Un site bonom in aparenta, dar care ascunde pe alocuri otravuri fin distilate. Ce gasiti aici? Pentru inceput: cum sa faci un nod la cravata, cum sa impaturesti un tricou, cum sa faci un curry de pui in 10 minute, cum sa fierbi niste paste al dente, cum sa seduci o celebritate, cum sa saruti in asa fel incat partenerul sa devina dependent de tine. Nu in ultimul rand, cum sa-ti scoti bratul de sub partenera adormita fara s-o trezesti sau cum sa-i determini pe cei de la departamentul de IT sa-si faca treaba la birou.