Home » Timp Liber » Razboiul de saptezeci si sapte de ani

Razboiul de saptezeci si sapte de ani

Razboiul de saptezeci si sapte de ani
Publicat: 09.06.2009
Incorsetati in detaliul cotidian, rareori suntem sensibili la interogatiile evenimentelor in "long duree". Cu greu ne putem da seama de modul cum miriadele faptelor noastre se vor amalgama peste veacuri si milenii. Si totusi fiorul posteritatii ne imboldeste, fie si ca o emotie trecatoare, ca poza care sa ne dea senzatia ca suntem mai importanti decat in realitate in fata semenilor.

Autor: Neagu Djuvara
Editura: Humanitas

Intr-o natiune care a dat multi istorici de seama, filozofia istoriei ramane inca o raritate. Ea este poate maximul care poate fi atins in domeniul istoriografiei. Aflata la granita dintre stiinta si speculatie, dintre concret si profetie, filozofia istorie pare sa fie testul cu turnesol al intrebarii: “Este istoria cu adevarat o stiinta?”. Pentru ca daca raspunsul este afirmativ, atunci ea descrie legi ce ar permite prognosticul viitorului. Cum insa in actiunea umana factorul individual creeaza infinite scenarii, predictia este un pariu cu inteligenta. De aceea, de multe ori sociologul, politologul sau filozoful istoriei se preocupa mai mult de gramatica faptelor decat de predictia. Cu alte cuvinte cauta sa cearna fundamentele faptelor, de a arata ce se poate cunoaste si ce trebuie tratat cu prudenta. Avand un asemenea efort teoretic in fata, Neagu Djuvara se inhama la gasirea unor tipare de evolutie in istorie.
“Razboiul de saptezeci si sapte de ani” arata ca mediul intelectual romanesc inseamna mai mult decat preocuparea obsesiva fata de un trecut dureros si un serios imbold de a nu ne mai defini doar ca succesori unui trecut totalitar-adica mai mult decat postcomunism.

Citeste continuarea pe bookblog.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase