Home » Timp Liber » Sase personaje in cautarea unui autor

Sase personaje in cautarea unui autor

Sase personaje in cautarea unui autor
Publicat: 17.08.2009
Am fost avertizata in privinta stilului sau greoi, dar m-a atras subiectul piesei care ii da numele, asa cum e prezentat in prefata pe care i-o scrie autorul: „Pot zice doar ca, fara sa le caut, m-am trezit cu ele in fata, vii sa le pot atinge, vii sa le pot asculta pana si rasuflarea acestor Sase Personaje prezente acum pe scena. Si erau acolo toate, fiecare cu framantarea sa ascunsa, unite prin nasterea si desfasurarea intamplarilor in care sunt amestecate si asteptand sa le fac eu intrarea in lumea artei, sa compun eu din persoanele lor, din pasiunile si cazul fiecaruia, un roman, o drama ori macar o nuvela. Nascute vii, isi cereau dreptul la viata.”

Autor: Luigi Pirandello
Editura: Art

In afara faptului ca este unul din laureatii premiului Nobel, nu cunosteam prea multe despre Luigi Pirandello inaintea citirii celor cateva piese incluse in volumul de fata.
Personajele lui Pirandello, purtand masti asemenea celor din Commedia dell´arte, isi cer dreptul la viata in fata unui regizor fictiv pe care il indeamna sa le reprezinte drama. Aici apare conflictul dintre cele doua parti: ceea ce sunt personajele in esenta lor nu poate coincide cu ceea ce devin ele in reprezentare. Multiplele fatete pe care le pot lua astfel vor reflecta si ceva din cei care le interpreteaza, in momentul in care, cel putin in teorie, ar trebui sa reflecte ceea ce este personajul in viata sa independenta de punerea in scena.

Piesa aceasta, ca si celelalte incluse in volum, pune problema dualitatii formate din realitate si fictiune precum si a celei dintre arta si viata. Daca trebuie sa ne raportam la prima dintre ele, nedumerirea cititorului, care poate sa le intrebe precum Directorul: „Unde e textul?”, vine din pledoaria pe care o au cele Sase Personaje: „E in noi, domnule. Drama e in noi; noi suntem drama; si suntem nerabdatori sa o reprezentam, asa cum ne impinge pasiunea din noi!”.

Citeste continuarea pe bookblog.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase