Home » Travelling » Finlanda – tara lui „A fost odata…”

Finlanda – tara lui „A fost odata…”

Publicat: 10.06.2008
Locuitorii Finlandei traiesc, parca, intr-o poveste, inconjurati de cetati medievale, castele de zapada, parcuri de distractii si peisaje unice. Tot de domeniul supranaturalului tine si capacitatea lor de a intelege viitorul. Tehnologia si arta moderna sunt doua dintre valorile acestei tari.

„Nopti albe” in Helsinki

Localnicii mai folosesc inca expresia „un mare sat” atunci cand isi descriu capitala, pentru ca Helsinki pastreaza parfumul micilor orase: cladirile sunt potrivit de inalte, iar in zonele principale predomina arhitectura secolului XIX. Asezarea e inconjurata de apa din aproape toate partile, e plina de spatii verzi, dar si de cafenele in aer liber.

Zona zero a Capitalei este Piata Senatului, proiectata in prima jumatate a secolului XIX de arhitectul german Carl Ludwig Engel, „responsabil” pentru multe dintre cladirile faimoase ale orasului. Patru constructii principale inconjoara piata: Catedrala Helsinki, Palatul Guvernamental, cladirea principala a Universitatii Helsinki si Biblioteca Nationala. De altfel, nu doar arhitectura, ci si celelalte forme ale artei au un loc special in modul de viata finlandez. Muzeele si galeriile care prezinta lucrari ale artistilor vizuali contemporani fac deliciul vizitatorilor. Pentru o experienta unica, viziteaza Muzeul de Arta Contemporana Kiasma, al carui scop declarat este spargerea barierelor artei. Lucrari inovatoare se gasesc si la Muzeul Finlandez de Fotografie, recent renovat. Cladirea acestuia e impartita in trei sectiuni: una rezervata colectiilor permanente, o alta pentru expozitii periodice si o a treia destinata tinerilor fotografi.

Pentru adrenalina si amuzament va sta la dispozitie Parcul de distractii Linnanmaki, care are un montagnes russes din lemn, vechi de o jumatate de secol. Echipamente de agrement sunt insa pentru toti turistii, nu doar pentru cei viteji. Parcul e deschis doar in perioada mai-septembrie. Tot de curaj tine si vizitarea reptilelor de la Tropicario, un alt obiectiv turistic al capitalei. Doar un geam va va desparti de cei mai veninosi serpi de pe glob sau de crocodili care isi asteapta nerabdatori masa. Aici se afla si cea mai mare colectie de serpi gigantici din nordul Europei!

Viata de noapte e efervescenta in Helsinki, vara, desi termenul „noapte” nu e dintre cele mai potrivite, pentru ca soarele sta ascuns doar timp de cateva ore pe zi, in sudul Finlandei. Cluburile sunt pline cu turisti dornici sa invete de la localnici pasii de dans specifici ritmurilor autohtone.

Din Helsinki se poate ajunge usor la Suomenlinna, o fortareata maritima intinsa pe opt insule, care observa, de doua secole si jumatate, istoria Finlandei. I se mai spune si „Gibraltarul Nordului”, si pe buna dreptate, pentru ca lungimea zidurilor este de aproximativ 8 km. De fapt, fortareata Suomenlinna a fost cea mai scumpa constructie ridicata in Finlanda in timpul stapanirii suedeze. Peste o suta de tunuri strajuiesc si astazi zidurile cetatii, ca nu cumva, cineva, vreodata, sa se gandeasca macar sa o atace. In interior se gasesc nu mai putin de sase muzee si numeroase restaurante si cafenele, unele dintre ele deschise si pe timpul iernii. In lunile calde, aici au loc concerte, spectacole de teatru in aer liber, activitati pentru copii sau competitii sportive nautice. Peste 600.000 de vizitatori isi fac poze, in fiecare an, cu fortareata aflata, din 1991, in Patrimoniul UNESCO.

Orasul medieval Turku

Pana in 1812, onoarea de a fi capitala Finlandei i-a revenit orasului Turku. Localnicii se vor bucura sa te indrume spre Castelul Turku, vechi de sapte secole, cea mai mare constructie medievala finlandeza care a reusit sa supravietuiasca. In interior se afla un muzeu unde iti va fi prezentata, cu lux de amanunte, istoria localitatii, prin vase, bijuterii, constume, mobila sau jucarii. Castelul a servit si ca inchisoare, la mijlocul secolului XIX.

In acceasi perioada in care a fost ridicata fortificatia, a fost construita si Catedrala Turku, acum luterana, unul dintre cele mai importante lacase de cult finlandeze. In turn, un ceas cu diamentrul de 4,2 m ii induce in eroare pe turisti. Acesta are un singur ac indicator, pentru ora, care este insa atat de mare, incat privitorul are impresia ca ceasul ar avea doua aratatoare pozitionate in linie dreapta.

In ciuda remarcabilelor edificii medievale, Turku poate fi considerat oras modern. In galeriile lui de arta expun artisti contemporani celebri, iar specialistii sai in biotehnologie si tehnologia informatiei si comunicatiilor sunt renumiti in toata Finlanda.

Laponia, taramul castelelor de zapada

Cel mai faimos locuitor al Finlandei, batranelul in haine rosii responsabil cu multumirea copiilor la sfarsit de an, isi are casa in nord, in regiunea numita Laponia. Mos Craciun are aici si oficiul postal, unde primeste scrisori, mai nou si e-mail-uri, de la copii din lumea intreaga. In lunile decembrie si ianuarie se pot vedea live, pe Internet, imagini filmate de camerele video instalate la resedinta lui. In Parcul de distractii de langa Rovaniemi, cel mai important oras al Laponiei, Mos Craciun se intalneste cu copiii de toate varstele, ca sa nu mai existe niciun dubiu privind existenta lui.

Rovaniemi este orasul cu cea mai mare suprafata din Europa, 8.016 kmp, fiind acoperit aproape in totalitate de paduri. Mare parte din istoria provinciei poate fi descoperita la Arktikum, in acelasi timp muzeu si centru cultural si stiintific. Expozitiile permanente te poarta cu mii de ani in urma, pana la primii locuitori ai Laponiei. Povestile stramosilor, lupta lor pentru supravietuire si mostenirea culturala pe care au lasat-o sunt doar cateva dintre punctele principale ale unei vizite la Arktikum.

O calatorie in Laponia n-ar fi insa completa fara un popas la Castelul de Zapada din Kemi, reconstruit in fiecare iarna. Cu o suprafata intre 13.000 si 20.000 mp, in functie de proiect, turnuri inalte de 20 m si ziduri lungi de un kilometru, constructia se mandreste cu titlul de cel mai mare castel de zapada din lume. Poti lua cina in restaurantul de zapada, unde mesele si scaunele sunt acoperite cu blana de ren sau poti vizita capela de zapada, acolo unde cupluri din intreaga lume aleg sa se casatoreasca sau macar sa-si spuna „Mina rakastan sinua!”, adica „Te iubesc!” in finlandeza. Cei care isi leaga destinele aici au sanse sa vada si aurora boreala.

Daca esti obosit dupa atata drum, ramai peste noapte la Hotelul de Zapada Mammut. Desi temperatura din camere este in jurul valorii de – 5 grade Celsius, paturile din gheata sunt dotate cu saci de dormit caldurosi. Hotelul a fost numit de un importat ghid turistic, Lonely Planet, cea mai excentrica unitate de cazare din lume. Dupa o noapte la o temperatura sub zero grade, ar merge un safari cu snowmobilul, o cursa cu sanii trase de reni sau de caini husky ori o sauna traditionala.

Cand sa mergi in Finlanda si cat te costa o excursie in Tara celor 1000 de lacuri

Spre bucuria turistilor, aceasta tara poate fi vizitata fara probleme pe tot parcursul anului. Perioada optima ramane insa mai-septembrie cand, pe langa temperaturi mari, vizitatorii care ajung tocmai acolo unde „harta se agata in cui” au parte de nopti albe. Pentru schiori, luna ideala este februarie, dar acest sport poate fi practicat in conditii bune pana tocmai in iunie, in Laponia. Daca faceti excursia de dragul copiilor, atunci fixati-o in preajma sarbatorilor de iarna si nu ratati resedinta luiMos Craciun.

Autocarul si avionul sunt mijloacele de transport care va pot aduce in tara lui mos Craciun. Pentru un sejur de doua saptamani va ajung 1.000 euro / persoana pentru drum si cazare. Cam tot atat va costa si un circuit Finlanda – Suedia – Danemarca – Norvegia cu o durata de doua saptamani sau unul Rusia – Finlanda de 8 zile. Cei care cauta mai mult de 20 de zile de rasfat vor trebui sa isi rezerve un buget ceva mai mare, pentru ca preturile se apropie, in acest caz, de 2.000 euro / persoana.

FACTS

  • Finlanda este situata in nordul Europei, intre Marea Baltica, Suedia, Norvegia si Rusia si are o suprafata de 338.145 kmp. Trei sferturi din suprafata tarii este acoperita de padure, Finlanda fiind cea mai impadurita tara de pe continentul nostru. Locuitorii se mandresc cu cele 180.000 insule si cele 190.000 lacuri. Populatia este estimata la 5,3 milioane de locuitori. Finlanda ocupa locul 11 in lume din punct de vedere al calitatii vietii, potrivit ONU.
  • Renul Rudolf nu are cum sa se plictiseasca. Pe teritoriul tarii are aproape 190.000 de „frati”.
  • Moneda nationala a Finlandei este euro.
  • Finlandezii apreciaza in special rock-ul si se lauda ca au unul dintre cele mai vechi festivaluri de acest fel din lume, Ruisrock, ce se desfasoara in fiecare an, in iulie, pe Insula Ruissalo. Cele mai cunoscute trupe rock finlandeze sunt: Apocalyptica, Amorphis, Children of Bodom, HIM, Nightwish, Stratovarius si The Rasmus. Se bucura de faima insa si cantareti ai altor genuri: Bomfunk MC’s, Darude, Loituma sau compozitorul Jean Sibelius.
  • Finlanda este tara cu cei mai multi campioni de Formula 1 pe cap de locuitor. Multi dintre copii abia ating pedalele cand se urca prima data la volan. S-au nascut aici Mika Hakkinen, Kimi Raikkonen, Mika Salo, Keke Rosberg, Heikki Kovalainen, dar si pilotii de raliuri Ari Vatanen, Hannu Mikkola, Timo Salonen, Juha Kankkunen, Marcus Gronholm si Tommi Makinen. Paradoxal, pilotii nu sunt prea populari in Finlanda.
  • Nucleul sistemului de operare Linux a fost creat de finlandezul Linus Torvalds. Linux e o alternativa gratuita la Windows si se bucura de tot mai multi utilizatori. Din aceasta tara provin si Jarkko Oikarinen (creatorul IRC-ului), Michael Widenius (inventatorul MySQL) si Tatu Ylonen (parintele SSH). Tot un finlandez, Matti Makkonen, a inventat SMS-ul.
  • Potrivit unor studii, finlandezii sunt printre cei mai mari bautori de cafea si de lapte din lume.
  • Campionatul de carat neveste are loc, in fiecare an, in iulie, in Sonkajarvi. Finlandezii n-au mai castigat competitia din 1997. Estonienii au invins in ultimele 10 editii.
  • Ii poti trimite lui mos Craciun scrisoare la adresa: Santa Claus, Santa Claus Village, FIN-96930 Arctic Circle, Finland. Nu uita sa pui timbre! Poti sa ii lasi mesaj si pe unul dintre site-urile sale

Material de Andrada Fiscutean

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
SpaceX se pregătește să lanseze racheta Starship pentru a șasea oară
SpaceX se pregătește să lanseze racheta Starship pentru a șasea oară
Inteligența Artificială poate detecta acum și infecțiile cu viermi paraziți
Inteligența Artificială poate detecta acum și infecțiile cu viermi paraziți
„Omul-fântână”, aruncat din castel în saga nordică veche de 800 de ani, a fost identificat
„Omul-fântână”, aruncat din castel în saga nordică veche de 800 de ani, a fost identificat
Haine transformate în surse de energie printr-o nouă tehnologie
Haine transformate în surse de energie printr-o nouă tehnologie
Astronomii nu-și pot explica ce a observat Telescopul Spațial James Webb în jurul unei stele din apropierea Pământului
Astronomii nu-și pot explica ce a observat Telescopul Spațial James Webb în jurul unei stele din apropierea Pământului
Culorile insectelor se schimbă din cauza oamenilor, arată un studiu
Culorile insectelor se schimbă din cauza oamenilor, arată un studiu
„Înmormântările de vampiri” dezvăluie teama oamenilor legată de întoarcerea morților printre cei vii
„Înmormântările de vampiri” dezvăluie teama oamenilor legată de întoarcerea morților printre cei vii
Cercetătorii susțin că urșii polari suferă răni îngrozitoare din cauza schimbărilor climatice
Cercetătorii susțin că urșii polari suferă răni îngrozitoare din cauza schimbărilor climatice
Medicina tradițională chinezească oferă speranță în lupta cu demența! Ce a descoperit un grup de cercetători?
Medicina tradițională chinezească oferă speranță în lupta cu demența! Ce a descoperit un grup de cercetători?
Statul într-un picior arată tot ce trebuie să știi despre sănătatea ta
Statul într-un picior arată tot ce trebuie să știi despre sănătatea ta
Un studiu al încheieturii mâinii arată că oamenii își subestimează limitele de mobilitate
Un studiu al încheieturii mâinii arată că oamenii își subestimează limitele de mobilitate
Test de cultură generală. De ce luna februarie are 28 de zile?
Test de cultură generală. De ce luna februarie are 28 de zile?
Un telescop NASA a găsit ceva nemaivăzut până acum în găurile negre
Un telescop NASA a găsit ceva nemaivăzut până acum în găurile negre
Câți dintre români vor face cumpărături de Black Friday și cât au de gând să cheltuie?
Câți dintre români vor face cumpărături de Black Friday și cât au de gând să cheltuie?
România este în plin sezon al infecției cu Virusul Sincițial Respirator, avertizează medicii
România este în plin sezon al infecției cu Virusul Sincițial Respirator, avertizează medicii
Tesla Model 3 și Tesla Model Y, cele mai vândute autoturisme 100% electrice în octombrie
Tesla Model 3 și Tesla Model Y, cele mai vândute autoturisme 100% electrice în octombrie
Lev Troțki, revoluţionarul care şi-a luat numele după şeful temniţei în care a fost deţinut. Ulterior, a fost ucis cu un cuţit de spart gheaţa de agentul lui Stalin
Lev Troțki, revoluţionarul care şi-a luat numele după şeful temniţei în care a fost deţinut. Ulterior, a fost ucis ...
Activiștii Just Stop Oil au aruncat cu vopsea pe Ambasada SUA din Londra
Activiștii Just Stop Oil au aruncat cu vopsea pe Ambasada SUA din Londra