Home » Cultură » O catedrală care a început să fie construită în secolul XVI are sculptate elemente moderne. De-a lungul timpului, a iscat multe controverse

O catedrală care a început să fie construită în secolul XVI are sculptate elemente moderne. De-a lungul timpului, a iscat multe controverse

Publicat: 19.11.2016
Situat pe malul râului Tormes, oraşul spaniol Salamanca este unul dintre cele mai vechi centre universitare din Europa, adăpostind impresionante colecţii de monumente în stil renascentist, romanic, gotic şi baroc. Printre ele se află 2 catedrale impresionante, Catedrala Veche şi Catedrala Nouă.

Catedrala Veche, construită la sfârşitul secolului XII în stil romanic, are un turn remarcabil, Turnul Gallo. Nu se poate vizita şi se deschide doar în momente speciale.

La începutul secolului XV, s-a decis că Salamanca are nevoie de o catedrală mai mare şi mai impunătoare. Astfel, a fost construită Catedrala Nouă între secolele XVI şi XVIII, în stil gotic şi baroc. Această catedrală a reprezentat una dintre ultimele manifestări ale goticului în arhitectură şi, mai mult, una dintre ultimele din Spania.

Intrarea sa prezintă 3 arcade bogat decorate, fiecare ducând către 3 nave ale bisericii. Interiorul este remarcabil prin bolţile sale, cornisele delicate şi pilonii splendizi. Tavanele sunt decorate cu desene remarcabile, iar pereţii au sculpturi atent realizate.

Interiorul catedralei / Sursa: Wikimedia Commons

Ceea ce este interesant cu privire la această catedrală este faptul că printre sculpturile de pe faţadă se regăsesc un râs, un taur, un rac şi un astronaut (care prezintă şi cizme, cască, un aparat pentru respirat poziţionat pe spatele său cu tuburi ataşate pe partea din faţă a costumului). Fotografii ale acestui astronaut au circulat în mediul online timp de câţiva ani şi au iscat ample controverse.

Sursa: Wikipedia

Cu toate acestea, originile acestuia nu sunt nici foarte îndepărtate în timp, nici misterioase. Aceste simboluri contemporane au fost adăugate în anul 1992, în timpul lucrărilor de restaurare a Catedralei. Simbolul a fost adăugat de către sculptorul Miguel Romero, sub supravegherea lui Jeronimo Garcia, persoana responsabilă pentru restaurare, care a ales un astronaut ca un element distinctiv care să reprezinte secolul XX

Catedrala are nevoie de restaurări constante şi, chiar şi astăzi, acestea se află în plină desfăşurare.

Sursa: The VIntage News

Citeşte şi:

Sagrada Familia, cea mai înaltă catedrală din Europa. Când va fi finalizată complet construcţia – FOTO, VIDEO

Situaţie controversată în Turcia: catedrala Sfânta Sofia din Istanbul ar putea să redevină moschee (GALERIE FOTO)

Descoperire surpriză în marea catedrală Sfânta Sofia

Co-Catedrala Sf. Ioan din Valletta, sanctuarul cavalerilor de Malta

 

 

 

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase