Home » Cultură » VIDEO Construcţie uimitoare într-un munte din Texas: ceasul ce va bate în fiecare zi pentru următorii 10.000 de ani

VIDEO Construcţie uimitoare într-un munte din Texas: ceasul ce va bate în fiecare zi pentru următorii 10.000 de ani

Publicat: 26.02.2018
Un videoclip incredibil prezintă lucrările ce sunt în desfăşurare pentru construirea unui ceas, într-un munte din Texas, ce va funcţiona în următorii 100.000 de ani. Jeff Bezos, CEO Amazon, ce a investit 42 de milioane de dolari în proiect, a distribuit recent imaginile pe reţele sociale.

Ceasul va fi alimentat de ciclurile termale ale Pământului şi va continua să funcţioneze de-a lungul următorului mileniu. Fiecare trecere a unei zile (nu a unei ore cum este în mod obişnuit) este marcată de un sunet. Creatorii doresc ca ceasul să încurajeze umanitatea să ia în considerare impactul pe care îl are asupra planetei. 

Mail Online notează că ceasul a fost proiectat de Danny Hillis, care a lucrat la proiect din 1989. Hills îşi dorea să construiască un ceas care să bată o dată pe an. Ceasul este alimentat de o greutate uriaşă atârnată de un cablu. Structura este îngropată la 150 de metri adâncime, într-un munte din lanţul muntos Sierra Diablo. Ceasul este programat să nu repete aceeaşi bătaie pentru următorii 10.000 de ani. De fiecare dată când ceasul va suna se va auzi o altă melodie.

Deşi nu există o dată exactă la care ceasul va fi complet, Long Now Foundation, compania din spatele proiectului, plănuieşte să ofere accesul publicului după ce va fi finalizat. 

Miliardarul Jeff Bezos s-a implicat în proiect începând cu 2011. Într-o postare de blogul său a scris că: ”am început construirea ceasului de 10.000 de ani. Este un ceas special, un simbol pentru gândirea pe termen lung.”

În munte  vor fi cioplite cinci camere aniversare, fiecare marcând un an, 10 ani, 100 de ani, 1.000 şi 10.000 de ani. Camera aniversară pentru un an conţine modelul mecanismului Sistemului Solar. În afară de planete, în mecanism au fost integrate sondele interplanetare lansate în timpul secolului XX.  Celelalte camere vor fi decorate de generaţiile viitoare conform membrilor proiectului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase