Home » Cultură » Top 10 – Sfinti neobisnuiti in panteonul crestin

Top 10 – Sfinti neobisnuiti in panteonul crestin

Publicat: 29.10.2008
Fenomenul sacrului care se reflecta in viata de fiecare zi a dat nastere nevoii de plasare a unor indeletniciri sau boli, sub directa protectie si administrare a unei persoane sfinte. Omul se simte astfel protejat, deoarece intre el si Dumnezeu mijloceste un Sfant, o fiinta omeneasca care datorita vietii sale consacrate Divinului, se afla pe o treapta superioara de vibratie fata de omul obisnuit care inca strabate marea indoielilor si este pandit de primejdia pacatelor...

5. Sfantul Isidor de Sevilla – Sfantul patron al Internetului

Sfantul Isidor a fost Arhidiacon al orasului Sevilla, inca din anul 601, urmandu-i in functie fratelui sau. Isidor a fost in tinerete invatator, fondator si reformator. Era de asemenea si un scriitor prolific, printre lucrarile sale enumerandu-se un dictionar, o enciclopedie, o scriere despre istoria gotilor, precum si o istorie a lumii de la momentul creatiei pana in zilele sale. Sfantul Isidor a creat o liturghie in mozaraba, slujba care are loc si in zilele noastre in orasul Toledo din Spania, fiind prezidata de al doilea Consiliu din Toledo si al patrulea Consiliu din Sevilla. Sfantul Isidor a fost cel care a introdus opera lui Aristotel in Spania. In anul 1722, pe langa titulatura de Sfant, Papa Benedict al XIV-lea l-a proclamat drept Doctor al Bisericii Romano-Catolice. Mai aproape de zilele noastre, Sfantul Isidor a fost declarat de catre credinciosii catolici drept Sfant patron al Internetului si protector al celor care surfeaza aceasta noua dimensiune a cunoasterii oferita de stiinta si tehnologie.

4.Sfantul Brendan Navigatorul – Sfant patron al balenelor

Fratele Sfintei Brida, Sfantul Brendan a beneficiat in plus de educatia si invataturile Sfintilor Ita de Kileedy si Erc de Kerry. Acest irlandez a fost si prieten apropiat al Sfintei Columba si Sfantului Brendan de Birr, Sfintei Brigitta si Sfantului Enda din Arran. In anul 412, Sfantul Brendan intra intr-un ordin monastic si devine devine unul dintre cei mai iubiti sfinti ai credinciosilor irlandezi. Dupa acest moment, Brendan a construit o serie de chilii in Ardfert, Shankeel, Aleth, Plouaret, Annaghdown si Insulele Inchquin. Intamplarea care a dus la incoronarea sa drept patron si protector al balenelor este de-a dreptul fascinanta. Se povesteste ca Sfantul Brendan impreuna cu tovarasii sai de drum, strabatea Oceanul Atlantic imbarcat pe o corabie mica pentru a evangheliza toate insulele intalnite in cale. Cercetatorii istorici au stabilit ca in decursul unei astfel de calatorii, Sfantul Brendan ar fi ajuns chiar si pe insulele din Canada. Intr-o calatorie pe mare, acesta a vazut in zare ceea ce parea o mica insula. A ancorat in apropiere si alaturi de un mic grup de calugari a coborat pe insula unde a oficiat o slujba de Pasti. Dupa ce au aprins un foc pentru a se incalzi, Sfantul Brendan si tovarasii sai au descoperit cu stupoare ca se aflau pe spinarea unei balene.

3. Sfantul Rene Goupil – Sfant patron al anestezistilor

Sfantul Rene Goupil a studiat medicina, iar in anul 1639 s-a oferit voluntar pentru a lucra pe un post de medic in cadrul unei misiuni iezuite din America. Acolo a predicat Evanghelia printre amerindienii Huron. Printre alte activitati, a muncit ca om bun la toate in cadrul misiunii fara a cere nici un ban. In anul 1640 lucra deja intr-un spital din Quebec, Canada, unde era asistantul Sfantului Isaac Jogues. Sfantul Rene a fost capturat si torturat de care amerindienii Iroquezi, dusmanii traditionali ai celor din triburile Huron. Acesta a fost torturat cu cruzime pana cand a murit, deoarece a facut semnul crucii deasupra capului unui copil iroquez. Ceilalti membri ai tribului au considerat ca Rene a facut o vraja copilului si, in consecinta, l-au torturat. Voluntarul care urma sa devina sfant a fost in final ucis cu o lovitura de tomahawk care i-a pus capat chinurilor. Ca urmare a mortii violente de care a avut parte, el este considerat patronul spiritual al pacientilor care urmeaza sa fie anesteziati, precum si al medicilor care administreaza anestezia. Sfantul Rene este primul martir al Bisericii Catolice inregistrat pe continentul nord-american.

2. Sfantul Policarp – Sfant patron protector contra dizenteriei

Sfantul Policarp a foat convertit la crestinism de catre Apostolul Ioan, al carui discipol va deveni mai apoi. A fost prieten apropiat al Sfantului Ignatie Teoforul din Antiohia.
Policarp s-a distins, printre altele, prin lupta sa contra gnosticismului si a devenit Episcop al Smyrnei (astazi orasul Izmir din Turcia). A fost un lider religios divinizat de popor in decursul primei jumatati a celui de-al doilea secol al erei noastre. Bisericile din Asia Mica i-au recunoscut meritele si l-au desemnat reprezentant pe langa Papa Anicetus, in chestiunea dezbaterilor cu privire la data sarbatoririi Pastelui. La varsta de 86 de ani, Policarp a fost condamnat la moarte pe rug intr-un amfiteatru din Smyrna. Spre stupoarea multimilor si a autoritatilor romane, flacarile nu i-au facut nici un rau Sfantului Policarp. Intr-un final, calaii au primit ordin sa-l injunghie, condamnare care i-a provocat intr-un final, moartea. Marturiile celor prezenti atesteaza primul martiriu al unui Sfant mucenic al Bisericii. Sfantul Policarp a fost multa vreme pomenit in rugaciunile credinciosilor, deoarece i se atribuia puterea de a vindeca bolnavii de dizenterie.

1. Sfantul Fiacre – Sfantul patron al bolilor cu transmitere sexuala

Sfantul Fiacre a crescut intr-o manastire irlandeza, asezamant care in pragul secolului VII constituia o adevarata scoala de invatatura in cadrul unor domenii diverse. Printre materiile studiate, la mare pret se afla cunoasterea ierburilor de leac. Secretele plantelor medicinale au fost cercetate cu pasiune de catre tanarul calugar Fiacre. Se spune ca dragostea sa pentru plante, alaturi de fervoarea credintei sale au dus intr-un final la un adevarat miracol, cand toate plantele din manastire au crescut doar in dreptul chiliei sale. Spre sfarsitul vietii sale, Sfantul Fiacre s-a stabilit in Franta unde a primit o bucata de pamant din partea Sfantului Faro de Meaux, pe atunci Episcop al Frantei. Pe acel loc, Fiacre si-a construit o mica coliba unde acorda ingrijiri medicale gratuite tuturor celor suferinzi, indiferent de sex, statut social sau varsta. Sfantul Fiace a fost pomenit intotdeauna in rugaciunile celor suferinzi de boli cu transmitere sexuala, fiind in acelasi timp sfantul patron al gradinarilor si al…taximetristilor!

Sursa: Listverse

10. Sfanta Gertrude de Nivelles – Sfanta care patroneaza surifobia (frica de soareci)

Sfanta Gertrude a fost nimeni alta decat fiica cea mai mica a Binecuvantatului Pepin I de Laanden si a Binecuvantatei Ida de Nivelles. Pe langa aceasta ascendenta ilustra, Sfanta Gertrude era sora buna a Sfintei Begga. Inca din anii fragezi ai copilariei, Gertrude a fost o fetita dedicata rugaciunilor si vietii religioase. In adolescenta isi dorea cu ardoare sa devina calugarita, prin urmare, a refuzat propunerea de casatorie venita din partea unui nobil bogat. Dupa moartea tatalui sau din anul 639, la sugestia Sfintei Amanda de Maastricht, Gertrude construieste doua manastiri la Nivelles. Devenita stareta la varsta de doar 20 de ani, Gertrude se va retrage pentru tot restul vietii sale in incinta complexului monahal din Nivelles. Sfanta Gertrude a ramas in memoria populara pentru ospitalitatea aratata fata de pelerini, alaturi de sprijinul acordat calugarilor irlandezi. Sfanta Gertrude i-a dat o bucata de pamant Sfantului Foillan, loc pe care acesta a construit Manastirea din Fosses. In anul 656 a renuntat la staretie in favoarea nepoatei sale, Sfanta Wilfetrudis, alegand sa-si petreaca tot restul vietii studiind Scripturile. In credinta catolica se crede ca Sfanta Gertrude are puterea de a goni soarecii si sobolanii care se adapostesc in case si hambare, iar pomenirea sa in rugaciuni duce la vindecarea de frica irationala de soareci (Surifobie).

9.Sfanta Scholastica – Sfanta patroana protectoare impotriva convulsiilor

Sora mai mica a Sfintului Benedict, Scholastica si-a consacrat existenta slavirii lui Dumnezeu, inca de la varsta de 5 ani. Dupa momentul istoric in care fratele sau, Sfantul Benedict s-a stabilit la Monte Cassino, unde a fondat faimosul ordin al calugarilor catolici benedictini, Scholastica a decis sa urmeze aceeasi cale. In consecinta, s-a stabilit la Plombariola, in apropiera Manastirii Benedictine din Monte Cassino, unde a fondat si condus o manastire de maici. Sfanta Scholastica a decedat in anul 543. Dupa moartea sa, aceasta a fost considerata protectoarea copiilor care sufera de convulsii. Manastirea de maici din Plombariola a devenit cu timpul un adevarat loc de pelerinaj in preajma zilei de 10 Februarie, cand crestinii catolici italieni sarbatoresc ziua sa.

8. Sfantul Hubert – Sfantul patron al vanatorii si protector impotriva canilor turbati

Hubert s-a nascut intr-o familie nobila, fiind nepotul lui Charibert, rege al Toulon-ului, si fiul cel mai mare al lui Bertrand, duce de Aquitania. Tanarul Hubert era foarte pasionat de vanatoare, nicio alta indeletnicire nu-i aducea atatea bucurii si satisfactii precum haituirea si uciderea animalelor salbatice de pe intinsele domenii ale familiei sale.
Momentul revelator al vietii sale a fost cel din dimineata de Vinerea Mare, cand nobilul Hubert urmarea un cerb alaturi de prietenii sai. In apropierea unui izvor, cerbul se opreste epuizat din cauza ranilor. In momentul in care Hubert incordeaza arcul pentru a da lovitura finala, acest tanar nobil are o viziune care-i va schimba definitiv viata. Exact in momentul in care tintea cerbul cu sageata, Hubert vede o cruce inconjurata de o aureola de lumina, asezata intre coarnele cerbului. Extaziat, tanarul Hubert arunca arcul si se intoarce transfigurat la castel. Acolo afla ca sotia sa murise. Netulburat, renunta la toate tilturile sale nobiliare, isi vinde pamanturile, bijuteriile, armele , hainele luxoase, caii si cainii de vantoare. Suma stransa o imparte saracilor din imprejurimi. Nu pastreaza decat hainele de pe el si putini bani de drum. Astfel se infatiseaza la poarta primei manastiri intalnite unde isi petrece restul zilelor lumesti in rugaciune, penitenta si studiu. In perioada Evului Mediu, Sfantul Hubert a fost unul dintre cei mai celebrati si onorati sfinti ai Bisericii Catolice, existand cateva ordine militare care-i purtau numele. Sfantul Hubert este de asemenea patronul vanatorilor, al blanarilor, cojocarilor, crescatorilor de caini precum si protector impotriva turbarii si atacurilor cainilor turbati.

7. Sfanta Monica – Sfanta patroana si ocrotitoare a alcoolicilor

Cea mai importanta sursa de informatii despre viata si activitatea Sfintei Monica este reprezentata de scrierile fiului sau, Sfantul Augustin de Hippo. Aceasta sfanta de origine berbera era nascuta insa din parinti crestini, undeva in nordul Africii in preajma anului 331. In tinerete a fost casatorita cu un pagan cu apucaturi violente pe nume Patricius. Fire blanda, pioasa si iertatoare, Monica s-a rugat toata viata sa pentru indreptarea si convertirea sotului sau, care intr-un final a acceptat sa devina crestin doar pe patul de moarte cand a constientizat viata sa plina de pacate. La fel s-a intamplat si cu fiul sau, Augustin, care in urma rugaciunilor mamei sale a renuntat la o viata plina de excese bahice si orgii, pentru a deveni intr-un final o persoana sfanta.
In tineretea sa, Sfanta Monica a fost ucenica Sfantului Ambrosie din Milano, el insusi un fost alcoolic. Din acest motiv, Sfanta Monica este considerata patroana si salvatoarea celor cazuti sub patima betiei, fiind pomenita in rugaciuni indeosebi de femeile ai caror soti nu se pot desprinde de viciul alcoolismului.

6. Sfantul Dominic Savio – Sfantul patron al micilor infractori si al delicventei juvenile

Dominic Savio a vazut lumina zilei pe data de 2 aprilie 1842, in casa fierarului Carlo Savio, din apropierea orasului Torino. Cu toate ca era cel mai mic dintre cei 10 copii ai familiei Savio, Dominic a fost atras de Biserica inca de la cea mai frageda varsta. La doar 5 ani, acesta canta deja in corul copiilor de altar. Pe intregul parcurs al scurtei sale vieti, Dominic a fost un discipol constiincios al Sfantului Giovanni Bosco. Imediat dupa implinirea varstei de 12 ani, tanarul Savio a fost primit in Scoala de Oratorie, institutie a Bisericii Catolice, care trebuie absolvita de orice candidat la preotie. Dominic a fost un copil manierat, bun la suflet si milostiv. Din nefericire suferea de pleurezie, fapt ce a dus la decesul sau, petrecut la varsta de de doar 15 ani. Ultimele sale cuvinte au fost :
“Nu va intristati, nu aveti de ce, vad in aceste momente niste lucruri atat de frumoase incat nu am cuvinte sa le explic”.
La scurt timp dupa moartea sa, se petrec unele miracole atribuite de catre credinciosi gratiei si binecuvantarii sale. Minunile li se intamplau tuturor celor care se rugau tanarului pios decedat inainte de vreme, astfel incat in anul 1950, Dominic este beatificat, pentru ca patru ani mai tarziu sa fie santificat de cate Papa Pius al XII-lea. Sfantul Dominic este pomenit in rugaciuni de catre parintii catolici ai caror copii au cazut sub influente negative devenind infractori sau au fost cooptati in randul gastilor de cartier.

 

Citeste continuarea in pagina 2

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase